x

ANMELDERNE HAR ORDET: Årets 10 bedste album ifølge Kristian Bach Petersen

ANMELDERNE HAR ORDET: Årets 10 bedste album ifølge Kristian Bach Petersen

Traditionen tro har GAFFAs samlede skribentstab ved en afstemning kåret årets bedste danske og udenlandske album. Frem til nytår giver vi ordet til de enkelte anmeldere og fortsætter med Kristian Bach Petersen.

10 Duran Duran: Future Past

Det kræver kun et lyt til “Anniversary” fra det nye Duran Duran-album for at høre, at det her er rubinbryllupskvartetten fra Birmingham i topform. Samarbejder med alt fra Tove Lo over Graham Coxon til Giorgio Moroder løfter hele albummet, som virker drevet af ren poplykke og spilleglæde.

9 Arlo Parks: Collapsed in Sunbeams

I min bog årets solodebutant. Collapsed in Sunbeams er et smukt og organisk album, der svæver fjerlet mellem indie, soul, hiphop og jazz. ”Eugene” var blandt årets mest lyttede numre hos mig, og hele albummet virker virkelig som en lille, poetisk solstråle.

8 The Killers: Pressure Machine

Jeg var lige ved at give op på Killers, men så, ud af det blå, serverer de en runde kitchen sink realisme a la amerikansk Midwest, og det sidder lige i skabet. Sørgmodig, gribende og uden fingre lagt imellem inviteres lytterne med ind i Brandon Flowers’ barndomsland, og det er ikke for svage sjæle. Et stærkt og rørende album.

7 Low Hummer: Modern Tricks for Living

Årets sidst ankomne album, men hvilket album! Det er postpunk fra udørken Hull, og Low Hummer lander et perfekt sted mellem Pulp, Blondie og Sleeper og er samtidig i Daniel Mawer og Aimée Duncan velsignet med en M/K-forsanger-duo, der løfter hele pakken.

6 The Anchoress: The Art of Losing

Bag navnet The Anchoress står walisiske Catherine Anne Davies, og med The Art of Losing har hun skabt et af 2021 mest ærlige og hudløse album. Død og tab er temaerne, og man er ikke i tvivl om, at teksterne kommer fra et dybt personligt sted. Dramatisk og dragende rockmusik med både elektronisk og progget kant.

5 Middle Kids: Today We’re the Greatest

Australske Middle Kids leverede i 2021 et fabelagtigt album, der svinger mellem dansabel poprock og skrøbelig indierock. Fra den energiske ”R U 4 Me?” til den melankolske ”Questions” rammer trioen plet over hele paletten.

4 Manic Street Preachers: The Ultra Vivid Lament

Hvis man ikke kan lære gamle hunde nye tricks, hvordan forklarer man så de to utrolig ABBA-klingende førstesingler fra det 14. (!) album fra walisiske Manic Street Preachers? En på alle måder modig plade, der viser et modent band, der ikke er bange for at rykke sig.

3 Maxïmo Park: Nature Always Wins

De bliver aldrig verdens største band, men Newcastles bedste band nogensinde kører driftssikkert derudad og har med Nature Always Wins præsteret deres til dato bedste album. Quirky indierock med en direkte linje tilbage til Pulp og The Smiths.

2 Wolf Alice: Blue Weekend

Det er svært ikke at lade sig imponere over den udvikling, Wolf Alice har gennemgået. Fra klassisk indierocktrio til nok Storbritanniens mest potente, nyere rockband. Blue Weekend er en varieret tour de force udi velspillet moderne rock.

1 Manchester Orchestra: The Million Masks of God

Hvis ikke et album om døden skulle toppe listen i år, hvornår skulle det så være? Amerikanske Manchester Orchestra har (endnu) ikke en stor stjerne herhjemme, men deres episke og følelsesladede indierock bør tale til fans af alt fra The National til Frightened Rabbit, og The Million Masks of God viser et band i sortsynet topform.

LÆS OGSÅ: REDAKTIONEN: Her er årets 20 bedste internationale album

Om anmelderen:

Kristian har været tilknyttet GAFFA som anmelder siden 2004 og tackler generelt indierock og -pop, ofte med et britisk islæt. Kristian har tre børn, der alle har musiker-inspirerede navne, to Manic Street Preachers-tatoveringer og har engang næsten været oppe og slås med en af dem fra Coldplay – det var ikke over deres elendige seneste album. Derudover er han virkelig dårlig til at smile på fotografier.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA