x

ANMELDERNE HAR ORDET: Årets 15 bedste album ifølge Adam Bouttai

ANMELDERNE HAR ORDET: Årets 15 bedste album ifølge Adam Bouttai

Traditionen tro har GAFFAs samlede skribentstab ved en afstemning kåret årets bedste danske og udenlandske album. Frem til nytår giver vi ordet til de enkelte anmeldere og fortsætter med Adam Bouttai.

Årets 10 bedste danske albums

10. Nana Jacobi - Magnet Sky

Første album brygget på danske gloser med altid ultra-ambitiøse lydtableauer. Magnet Sky er på alle måder et fuldendt værk, der holder sig på samme spor, men i en ny dimension. Empowerment og digitaliseret overarbejde flankeret af fremragende og iturivende vokalarbejde - Dette album har virkeligt sat sig fast lige siden allerførste synth-anslag.

9. Love Shop - Levende mænd i døde forhold

Et album om “smukke katastrofer” badet i dagene inden verden går til grunde. Jens Unmacks skarptslebne pen sikrer glorværdig lyrisk undergang i øregangene. Et album, som i sandhed gør mindet om Hilmer Hassig og Henrik Hall ære. Levende mænd og levende kvinder kan igen indgå et nyt forhold til en gammel partner med gåsehudsfremkaldende garanti.

8. Jærv - Skud

Synthpoppens nye spirit animal har begået et fremragende dobbeltalbum – ambitiøst i musikalsk rækkevidde og intenst i levering. Drømmende skæringer med feinschmeckers bag instrumenter, produktionsknapper og mikrofoner. Fremragende hidtidigt hovedværk i Amanda Glindvad og Mathias Smidts stærke diskografi.

7. Selma Judith - Getting AngryBaby

Jeg har tidligere beskrevet Selma Judiths talent som “utæmmet genialt”. Utæmmet og genialt er stadig buzz-ordene, men der er så meget retning og rød tråd, at konklusionen er meget klar: Selma Judith er en kunstner, som i den grad har samlet genialitet, talent samt alt derimellem for at skabe noget overjordisk.

6. Statisk - Statisk (EP)

En debutudgivelse produceret i en odenseansk lejlighed – så bliver det ikke mere spadestikket-til-noget-stort på bedste DIY-facon. En seks-etager høj pladekonstruktion skabt på en solid bund af bangers gør, at skamlytningspotentialet ikke kan andet end blive stresstestet med Statisk.

5. Rebecca Lou - Heavy Metal Feelings

Det er i disse dage, at de personlige Spotify-afspilninger opgøres og vi er mange, der må erkende os skyldige i "Lovesick" som topscorer. Med et debutalbum, der favner det inderlige som det adrenalinindskydende, er succesen velfortjent - til glæde og til gavn for dem, der ønsker populærmusik med uendelig meget kant.

4. Magtens Korridorer - Club Promise

Hold da op en skive - dare I say - bandets bedste til dato. Sentimentaliteten er til at tage og føle på. Det skal den også være, når rockklubben lover evigt liv. Det gode omkvæd er som altid i fokus, når landets mest samlende rockband sender masteren i vinylpressen.

3. Sorten Muld - Mark IV (Lånt Tid)

Lånt Tid er det fjerde udspil fra en musikalsk konstellation, der definerer genren folktronica – og transcenderer den. Her 24 år efter mesterværket Mark ii leveres et nyt hovedværk. En kæmpe skæring, der ikke kan andet end forføre mod det ukendte.

2. Lydmor - Capacity

En kriger, en musikalsk matriark og et guddommeligt inspireret geni udi electronica. Capacity er Lydmors hidtidige magnum opus – og det siger ikke så lidt med Shanghai-forgængeren in mente. Storslået og episk – jordnært og personligt helt ind i sjælens splittede atomer.

1. Jung - Forfra forbundet

Som styrmænd for dansk populærmusik har Jung sat alle sejl sat ind mod storhed.  Alt er fortsat i bevægelse – i himmelfart – i frit fald mod alt dét, der betyder noget. Det er et album, der åbner festparat og efterlader én i tårer – gang på gang. Jeg har aldrig oplevet musik, der har rørt mig så meget.

LÆS OGSÅ: REDAKTIONEN: Her er årets 20 bedste danske album

Årets 5 bedste udenlandske albums

5. The Killers - Pressure Machine

Las Vegasrockerne er tilbage med flere fortællinger om individer i forfald under krisers krasden. Det er American to the bone lige lukt ned i trykluftskogeren med blusset på max. På albummet finder du dagdrømmer-tracket "In Another Life", gigantiske "Desperate Things" og radioslebne "Sleepwalker" forglemmigej – driftssikkerheden hos stadionrockens helt store sangkreatører er som altid - i en liga for sig.

4. Robert Plant & Alison Krauss - Raise The Roof

Der skal rigtigt meget til for at imponere nutidens ører, når der ligger Led Zeppelin i blodet og dunker i historikken. Robert Plant og Alison Krauss' andet studiealbum er dog alt dét, man kunne ønske sig. Som var det skabt i mere varmblodede årtier med legendariske T Bone Burnett tilbage i producerstolen. Der er hermed tændt lys i den direkte trappesats til himlen mod den amerikanske drøms bedste nyere tracks.

3. Martha Wainwright - Love Will Be Reborn

Et album, hvor menneske og artist i allerhøjeste grad går i symbiose. Albummet viser, hvordan personlige tragedier kan fordre ultimativ kreativitet og forløsning. Engelske vers dominerer, men der afsluttes med frankofile takter på et helstøbt album af en artist, der simpelthen er larger than life.

2. Foo Fighters - Medicine of Midnight

Tungt, dansabelt, catchy – ja lidt selvmedicinering er der da brug for i disse tider med et album, der er umuligt at OD'e på. Rockfesten er sikret på hjemlige anlæg og ørehængende hørebøffer. Albummet er ikke et nyt hovedværk. Det medgiver jeg. Powerriffs på dopaminjagt, eklektisk genreudforskning og musikalsk referenceleg slår dog fast: Foo Fighters kan ikke sætte en dansefod forkert i rockfesten.

1. Weezer - Ok Human

Med åbneren “All My Favorite Songs” er dette et indiealbum, der akkumulerer samtlige følelser i coming of age-spektret. På tredje årti viser bandet vejen som din bedste terapeut til ulykkelig forelskelse. Det cementeres på ny, at det sgu er ganske okay at være ramt af de mere lortede menneskelige følelser – så længe playlisten indeholder Weezer.

LÆS OGSÅ: REDAKTIONEN: Her er årets 20 bedste internationale album

Om anmelderen:

Adam Bouttai er indfødt odenseaner fra det Herrens år 1990. Han er uddannet cand.mag. og deltids-paragrafrytter på jurastudiet med et støvsamlende mobildiskotek i garagen. "-3" lød årskarakteren i B-niveau-musik. Ungdomsheltene hed Roger Waters, The Libertines og Bloc Party, indtil bassen åbenbarede sig gennem techno-cirkusset White Sensation. Efter en årti-lang dakkedak-dannelsesrejse gennem det europæiske fastland gik raveren på pension. Tastaturkrigeren vågnede op til dåd i sommeren 2018 og har siden bedømt koncerter inden for rock, pop og EDM.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA