x

GUIDE: De bliver store i 2022 – Danmark

GUIDE: De bliver store i 2022 – Danmark

Så er den gal igen. Endnu et nyt år står for døren, selvom det føles, som om 2021 er lidt for langsom om at kravle væk fra os. Som en halveret zombie i dårlig horrorfilm, der slæber sig mod afgrunden. At skulle gøre status over et år, hvis største fordel er ”trods alt ikke at være lige så slemt som 2020” er svært, og derfor kigger GAFFA traditionen tro fremad. Så her følger 10 danske navne, som vi tror har en gylden fremtid i 2022.

Bbybites

Hvem er hun?

Martha Hauptmann – også kendt som bbybites – har egentlig leveret musik under navnet siden 2020, men i 2021 var det, som om FM-båndet fik ørerne op for hendes musik, og hun er lynhurtigt blevet kørt i stilling i forreste række i det danske pophåbs liga.

Hvorfor skal du elske hende?

Er du træt af, at din popmusik ikke graver lidt dybere, er bbybites et godt bud på en løsning. Hvis man skal tro tonerne på debut-ep’en Pleazer, hvor Hauptmann beskriver den unge kvindes genvordigheder ovre smækre popproduktioner, der matcher artpop med hiphop beats.

Hvad kan du forvente?

Du kan forvente ny musik og måske et debutalbum i 2022 med selvbevidste tekster og masser af attitude og lyrisk finesse. Hvis du fanger hende live, kan du se frem til et sandt powerhouse, der både kan synge og rappe.

Fabräk

Hvem er de?

Fabräk er en duo bestående af de to københavnske musikere Anton og Sixten, der tydeligvis har været trætte af tendenser i samtiden. Det resulteret i den småpunkede, udstrakte langemand Fabräk, der allerede har vendt hoveder.

Hvorfor skal du elske dem?

Er du også træt af naturvin, fusionskøkkener, juicekur, gentrificeringen af Nørrebro og i det hele taget alt, der er oppe i tiden? Så er Fabräk lige noget for dig – for de har fået nok af det pis, de andre går og laver, og det kan man høre i deres hybridrock, som samtidig besidder en smittende energi.

Hvad kan du forvente?

Du kan forvente flere nye sange, en enorm fandenivoldsk energi og kaotiske livesæt, og samtidig kan du godt regne med at blive udsat for småråbende tekster om at leve livet hurtigt og aggressivt og en utrolig vrede mod alt, der lugter af bloggerlivet i København.

Hajn 

Hvem er han?

Det kan man spørge sig selv efter den hæsblæsende debut-ep EP fra i år. Jo tak! Alle instrumenter er spillet af den blot 15 år gamle Anton Bregendorf, der selvsagt er et vaskeægte metaltalent.

Hvorfor skal du elske ham?

Taget i betragtning af Antons alder og faktummet, at han spiller alle instrumenter selv, burde det være nok til at elske ham. Samtidig har han fået fire af sine yndlingssangere med på vokal på sin debut-ep, og det er altså temmelig sejt at overbevise Simon Olsen fra Baest og Marika Hyldmar fra Xenoblight om at synge med på din plade.

Hvad kan du forvente?

Hajn spiller god, gammeldaws dødsmetal uden alt for mange dikkedarer med en tydelig 70’er-indflydelse på det mindre grødede guitarudtryk og en kompakt lyd, der aldrig bliver overproduceret. GAFFA elsker EP, fordi den ikke er for kompliceret, og det klæder dødsmetallen! Djævlehorn herfra.

Carl Knast 

Hvem er han?

Trods navnet er Carl Knast ikke en mandrilfigur, der har lavet en radioaktiv pastaret. Knast hedder i virkeligheden Carl Malling og har udgivet musik under sit alias i en snes år, men fik for alvor folks opmærksomhed med ep’en Opus, som udkom i oktober.

Hvorfor skal du elske ham?

Knast er et ret så originalt indslag på den danske rapscene, hvor hans ordkløvende tekster om angst og depression kombineres med hans selvproducerede beats, der tør tage chancer og være eksperimenterende, mens han også har haft store hits med ”Dans” og ”Stank”. Det kan betale sig at give de udfordrende produktioner et lyt.

Hvad kan du forvente?

En erfaren, sikker rapper med noget på hjerte, som ikke er bange for at tænke ud af boksen, men samtidig også har sin street credit i orden, hvor han har samarbejdet med Burhan G, Tobias Rahim og Rune Rask og spillet opvarmning for dette års fugl Fønix, Kidd.

Lil Cat 

Hvem er de?

Indiepopduo alias sanger Cathrine Wilborg van Leeuween og guitarist med mere Mads Vadsager Larsen. De danner også par privat og begyndte at lave musik sammen i 2020 i deres hjem som en direkte konsekvens af corona-nedlukningen og den deraf følgende kedsomhed.

Hvorfor skal du elske dem?

Cathrine Wilborg van Leeuweens køligt-sensuelle vokal passer fremragende til gruppens musik, der er inspireret af 00’er-rock, bossa nova og moderne pop, og de skarpe tekster, der med humor og vid kredser om emner som kropsskam, kønsroller og rockens forsvinden. Og så laver de superiørefaldende sange. Tjek for eksempel ”Rock ‘n’ Roll” ”Waistline” og ”Woman Up”.

Hvad kan du forvente?

Duoen udgiver i 2022 deres debutalbum på selskabet W.A.S. Entertainment (Brimheim, Rebecca Lou med flere). Og mon ikke der kommer nogle koncerter?

Lucky Lo

Hvem er hun?
Svenske Lo Ersare, der bor i Danmark, er kvinden bag Lucky Lo-aliasset og har i løbet af 2021 givet eksempler på, hvad vi kan forvente os af hende. Esrares har en interessant baggrund, hvor hun kan kalde alt fra Guldimund til japanske Ichiko Aoba for musikalske partnere.

Hvorfor skal du elske hende?
Lucky Lo har en karakteristisk stemme, der lugter lidt af Dirty Projectors, blander akustiske instrumenter med artpoppens smittende rytmer og kan både minde én om folkrockens stjerner og Talking Heads. Oftest på den samme sang.

Hvad kan du forvente?
Du kan forvente et quirky univers, og så følger Lucky Lo op på sine singler med debutalbummet Supercarry, der udkommer 25. marts på Tambourhinoceros (Palace Winter, School of X med flere).

Pauline

Hvem er hun?
Pauline Aggerholm var enormt træt af den enslydende musik, der handlede om kærlighed og tog derfor sagen i egen hånd og valgte at bryde lydmuren med sit eget bud på dansksproget pop.
Den var Jungs producer Ole Brodersen Meyer heldigvis med på.

Hvorfor skal du elske hende?
Savner du også en mere organisk og ærlig dansk popmusik, der tør skrive om livets mørke sider uden at miste sin umiddelbare, nordiske melodiøsitet? Så er du kommet til den rigtige! Både sangene ”Ny og næ” og ”Noget for nogen” viser en medrivende, rå og melodisk nerve, ikke ulig Jung.

Hvad kan du forvente?
Du kan forvente at få et spark lige i hjertekulen, samtidig med at du synger med – fordi du ikke kan lade være. Pauline udgiver sit debutalbum i 2022.

Pil

Hvem er hun?

Pil Jeppesen – listens obligatoriske vinder af KarriereKanonen – er et talent, der har boblet i den danske undergrund længe.  Hun har udgivet musik siden 2018 – blandt andet den roste ep Når du går herfra – men lader nu endelig til at få medhold i talentet.

Hvorfor skal du elske hende?

Kan du lide elektronisk pop med dansksprogede tekster, der handler om ungdom, pinligheder og livets melankoli? Er du til koryfæer som Rocazino og Marie Key? Pil har det hele samt en karakteristisk, personlig stemme, som man kun kan holde af.

Hvad kan du forvente?

Pil udgiver ny musik og har indtil videre en koncert på Hotel Cecil 21. maj i kalenderen. Skal man tro anmelderne, kan man forvente et ærligt og nedbarberet livesæt – men hvem ved?

Prisma 

Hvem er de?

Prisma er en duo bestående af lillesøster Sirid Møl Kristensen og storesøster Frida Møl Kristensen der, ud over at synge, henholdsvis betjener bas og guitar. Fra og med deres anden ep Inside Out har producer Birk Storm været med til at forme lyden.

Hvorfor skal du elske dem?
Som sande postmodernister har Prisma ikke en bestemt lyd, men læner sig op ad både amerikansk surfrock, slacker-lo-fi og en livslang kærlighed til The Raveonettes, som kan høres i de janglede støjguitarer og søstrenes tostemmige vokaler.

Hvad kan du forvente?
Hvis du ikke allerede er på efter airplay på P6 Beat og adskillige stjerner – blandt andet fuld plade hos GAFFA – så er det nu, du skal hoppe på Prisma-toget og blive prismaficeret. Der er to ep’er og en koncertkalender at tage fat i, por favor, og der udkommer nye sange i 2022.

Zar Paulo 

Hvem er de?

De aarhusianske firsernostalgikere i Zar Paulo er fem venner med en smittende energi, som går igen både på deres indspilninger og på scenen, hvor Zar Paulo allerede har vist sit værd som et fermt liveband. Forsanger Emil Johannesen har en skæv og dragende stemme – og ikke mindst dansestil.

Hvorfor skal du elske dem?

Der er normal konsensus i den danske undergrund om at være præget af et ufremkommeligt sortsyn og/eller melankoli, når man lader sig inspirere af samme toner som Zar Paulo. Men tværtimod besidder gruppens firsersovsede sange en enormt smittende og durpræget energi og underfundige tekster på sange som ”Radiotårn” og ”Stop Believing”.

Hvad kan du forvente?

Debutalbummet udkommer i 2022 på The Bank (Dopha, Joyce med flere), og foretrækker du din musik i stil med tv-2 anno Beat og Roxy Music anno Avalon, går du ikke forkert i byen med Zar Paulo. 

LÆS OGSÅ: REDAKTIONEN: Her er årets 20 bedste danske album

Sådan gik det sidste års udvalgte:

Bathsheba

Den unge sanger levede op til hypen ved at udsende den roste debut-ep As of Right Now, der viste, at den dansk-nigerianske kunstner turde gå sine egne vegne og stadig bevise, at hun er en stjerne. Hun viste sig også at være et succesfuldt livenavn, blandt andet på Vega og Spot, hvor sidstnævnte koncert blev rost i nærværende magasin.

Brimheim

Helena Heinesen Rebensdorff udgav den meget roste debut Myself Misspelled i 2020 og har i 2021 fulgte denne ep op med en række koncerter og er blevet spillet flittigt på P6 Beat. Brimheim udsender sit debutalbum 28. januar, og som du måske har bemærket, er hun på forsiden af GAFFA i denne måned.

FVN

Feven Geles rappede sig ind i 2021, hvor hun har haft et travlt år, selvom hun kun har udgivet tre singler siden ep’en Twenty Sexy Playlist fra 2020. Hun har både været i tv, nomineret til en The Voice Pris og skal spille en masse koncerter næste år – blandt andet i VEGA.

Fyr og Flamme

Laurits Emanuel og Jesper Groth valgte at gå planken ud og stille op til Melodi Grand Prix med endnu en firserbasker, ”Øve os på hinanden”. De vandt det danske, men nåede kun til semifinalen i Eurovision, og det var da ærgerligt, men heldigvis betød det et større folkeligt gennembrud herhjemme – og et debutalbum.

Greta

Dansk/tyske Greta Schenk havde et godt år, og hendes alternative pop gav hende blandt andet et P6 Beat-hit med ”Forever We’ll Be Dancing”. Man har kunnet nyde hendes elektroniske eskapader i forbindelse med blandt andet Spot og GAFFA på Græs, og hendes andet album udkommer i begyndelsen af 2022.

Kaaliyah
Kaaliyah, der satte sig op at blive en af de store stjerner i 2021, fik ikke mulighed for at spille meget grundet nedlukning og fik kun udgivet en enkelt single, men mon ikke hendes mørke blanding af trap og kontemporær pop finder sin vej frem i 2022.

Maddy

Mathilde Lindgreen Mikkelsen banede sig vej ind i bevidstheden med singler som ”Island” tilbage i 2020, og i år er fulgt to singler med pæn succes og en stribe koncerter. Det helt store gennembrud er endnu ikke kommet, men det går støt fremad.

Skt. DeLarge

Rapper og producer Sebastian Toft lod sig inspirere af Alex DeLarges tragiske historie i A Clockwork Orange, men han har langtfra haft et tragisk år. Ud over at spille live – blandt andet på Uhørt – har han udgivet to singler, hvor især ”Misbruger” faldt i god jord – blandt andet hos GAFFA. Ham kan vi vente os mere af!

Soon

Den følsomme popduo stod til at få et glimrende 2021 efter at have være opvarmning for Phlake og spillede deres første koncert i Pumpehuset, som de fik gennemført trods pandemi. Siden har de teaset et nyt album og spillet hele tre succesfulde koncerter på Spot, så du skal ikke regne med, at de forsvinder anytime soon.

Sulka

”Fremtiden ser lys ud for den unge poet” skrev vi sidste år om Alma Holm, som stod til at blive dansk raps næste superstjerne. Og successen indfandt sig med overbevisende optrædener på Summer Days og en enorm medvind fra branchen og medierne. På trods af dette valgte Sulka at sætte karrieren på pause for at passe på sig selv og på grund af et rap-miljø præget af sexisme og dysfunktionel adfærd. I GAFFAs bog er dette næsten det sejeste på hele denne liste, så respekt til Alma!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA