2001 - Snakecharmer - med to covere

2001 - Snakecharmer - med to covere

Sort Sol-føljeton kapitel 2

Sort Sol fejrer i år 25-års jubilæum. I den forbindelse fortæller GAFFA.dk i samarbejde med gruppens fanklub Sort Sol Society bandets historie i 25 kapitler med et nyt kapitel cirka hver 14. dag. Vi tæller baglæns og begyndte derfor med 2002 for i slutningen af året at ende med gruppens debut i 1977. Vi lover, at der dukker masser af overraskelser op undervejs, bl.a. billeder fra Sort Sols private arkiver.


2001 er året, hvor Sort Sol udgiver deres første album i fem år, “Snakecharmer”. Albummet er et af Sort Sols mindst støjende og mest melodiske nogensinde og indeholder bl.a. en duet med den norske sanglærke Sissel Kyrkjebø, “Elia Rising”. “Snakecharmer” bliver både en anmelder- og publikumssucces, og Sort Sol tager på sin hidtil mest omfattende turné. Ved årets slutning bliver ”Snakecharmer” kåret til årets danske album ved GAFFAs læserafstemning, hvor Sort Sol også bliver valgt til årets band og årets livenavn.
”Snakecharmer” giver Sort Sol et stort hit med “Rhinestone”. Albummet indeholder også gruppens coverversion af det gamle Moody Blues-hit “Nights In White Satin”, oprindelig fra 1967, der blev et stort Sort Sol-hit på single i slutningen af 2000.

Coveret til “Snakecharmer” er et bandfoto, men oprindelig ville Sort Sol bruge et foto af nogle børn fra horrorfilmen “Village Of The Damned” fra 1960 som omslagsbillede.

- Det er en film, hvor børn gør voksne ondt, og det var vi meget fascinerede af allerede, da vi skulle udgive ”Unspoiled Monsters” i 1996. Vi syntes, det stod godt til musikken og ville derfor bruge det som coverbillede, siger Sort Sol-guitarist Lars Top-Galia. - Vi kunne dog ikke få tilladelse. Så forsøgte vi denne gang, det blev helt indarbejdet i coverdesignet, og vi gjorde virkelig et stort arbejde for, at det kunne lykkes - det var på det niveau, hvor den ene internationale direktør ringede til den anden internationale direktør. Men vi fik afslag igen.

Derfor endte man med et almindeligt bandbillede, men coverfotoet bærer på en finurlig hemmelighed, for det er faktisk slet ikke bassist Knud Oddes krop, man kan se på billedet. Knud Odde var nemlig ikke særlig tilstedeværende ved fotosessionen, så kroppen tilhører i virkeligheden den gamle Psyched Up Janis-forsanger og nuværende Tremolo Beer Gut-guitarist Sune Wagner. Sune Wagner spillede også bas på Sort Sols efterfølgende turné, så han var ikke et helt tilfældigt valg. Knud Oddes ansigt blev bagefter sat ind elektronisk.

Knud Odde gik officielt ud af Sort Sol i slutningen af 2001 for at koncentrere sig om sin malerkarriere, men ifølge de andre Sort Sol-medlemmer havde han mentalt været ude af gruppen i flere år.

- Knud følte efterhånden, det var åndssvagt sådan lige at komme ind og f.eks. tage billeder, når man ikke havde set hinanden i et halvt år, siger Lars Top-Galia. - Vi andre syntes egentlig, det var okay, og havde vænnet os til det.

Historien med det oprindelige cover med børnene fik i øvrigt alligevel en lykkelig slutning. 14 dage efter at “Snakecharmer” kom på gaden, fik Sort Sol nemlig endelig tilladelse til at bruge billedet fra horrorfilmen, og det er derfor blevet brugt på det nye opsamlingsalbum “Circle Hits The Flame - Best Off...” Her er det dog beskåret, så de to af børnene ikke ses helt.

Ligger der en symbolik i det, Lars Top-Galia - to af medlemmerne i Sort Sol er jo kun delvist med på albummet, da Peter Peter jo også gik ud af gruppen i 1995?

- Det kan man meget vel tænke, gnækker Lars Top-Galia.

Der udkom i øvrigt en pirat-lp med det uautoriserede ”Snakecharmer”-cover, men hvor den kom fra, har Lars Top-Galia ingen anelse om.

- Jeg har set den i visse pladebutikker, og den var rigtig dyr. Jeg tænkte på at købe den, men så fik jeg tilsendt to eksemplarer med et grønt bud - uden afsender. Men det er da meget fedt, at der bliver lavet sådan noget. 
     
   


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA