1994 - Nattevagten cementerer succes

1994 - Nattevagten cementerer succes

Sort Sol-føljeton kapitel 9

Sort Sol fejrer i år 25-års jubilæum. I den forbindelse fortæller GAFFA.dk i samarbejde med gruppens fanklub Sort Sol Society bandets historie i 25 kapitler med et nyt kapitel cirka hver 14. dag. Vi tæller baglæns og begyndte derfor med 2002 for i slutningen af året at ende med gruppens debut i 1977. Vi lover, at der dukker masser af overraskelser op undervejs, bl.a. billeder fra Sort Sols private arkiver.


1994 starter som et sandt jubelår for Sort Sol. De har i slutningen af 1993 udgivet albummet “Glamourpuss”, der både har fået fremragende anmeldelser og sælger godt, og ved den danske Grammy-uddeling i februar får gruppen fire statuetter: “Glamourpuss” får både prisen for Årets Album, Årets Rock-Udgivelse og Årets Producer (Flemming Rasmussen og Sort Sol), mens Sort Sol bliver kåret til Årets Navn. Gruppen får også Tuborgs Grønne Pris, et rejselegat på 25.000 kr. Vinderen er udvalgt af Ekstra Bladet og ungdomsbladet Mix’ læsere.

Albummet ender med at sælge over 100.000 eksemplarer og bliver dermed Sort Sols til dato mest solgte. Det hjælper også, at tre af sangene er med i Ole Bornedals film “Nattevagten”, der får premiere i februar 1994.

Der kommer ligeledes yderligere to cd-singler fra “Glamourpuss” i handelen - den første var albumforløberen “Popcorn”, der kom i efteråret 1993. Først i januar udsendes det hårdtpumpede rocknummer “Shaheeba Bay” og i maj balladen “Let Your Fingers Do The Walking”, der bliver et af Sort Sols største hits. De tre sange er i øvrigt de tre, der er med i “Nattevagten”.

Foruden titelnummeret består “Shaheeba Bay”-singlen af “Når Solen Stikker Af” - Sort Sols kendingsmelodi til DR-lytterhitlisten “Det Elektriske Barometer” - og “Djeti Revoljutsij”, en russisksproget udgave af T. Rex-klassikeren “Children Of The Revolution”, som gruppen tidligere har udsendt på en single, der fulgte gratis med ved køb af billet til deres koncert i Saga i København d. 2. december 1989.

“Let Your Fingers Do The Walking”-singlen består ud over titelnummeret af den frasorterede sang “Open Window”, en demoudgave af “Glamourpuss”-nummeret “Sleepwalker” samt - efter 60 minutters pause - et “skjult” bonusnummer “Down Down”, der tidligere har været med i en live-version på piratpladen “Out Of The Eye” fra 1988. Der bliver også lavet en video til “Let Your Fingers Do The Walking”, indspillet i New York. Instruktøren Pierre Winther får året efter en dansk Grammy for videoen.

“Glamourpuss” bliver fulgt op af gruppens hidtil mest omfattende turné på over 60 koncerter. Bl.a. spiller de i KB Hallen 11. februar, og koncerten optages og vises i DR-TV samme måned. Sort Sol spiller også i Tivoli, ligesom de kommer ud i den store verden. Således spiller de både i Austin, Texas i marts og om sommeren i Italien og på Sveriges største rockfestival, Hultsfred. 
     
   


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA