x

1989 - Smidt ud af Sovjet

1989 - Smidt ud af Sovjet

Sort Sol fejrer i år 25-års jubilæum. I den forbindelse fortæller GAFFA.dk i samarbejde med gruppens fanklub Sort Sol Society bandets historie i 25 kapitler med et nyt kapitel cirka hver 14. dag. Vi tæller baglæns og begyndte derfor med 2002 for i slutningen af året at ende med gruppens debut i 1977. Vi lover, at der dukker masser af overraskelser op undervejs, bl.a. billeder fra Sort Sols private arkiver.

Da Sort Sol giver koncert i Saga i København 2. december, får de prominent opvarmning. Nemlig selveste Nick Cave, der læser op af sin nyligt udsendte romandebut “And The Ass Saw The Angel”.

De første 750, der køber billet til koncerten i pladeforretningen Gry, får i øvrigt en single med to coverversioner: På A-siden C.V. Jørgensens “Indian Summer” - en af Sort Sols få indspilninger på dansk - og på B-siden en russisksproget udgave af T. Rex-klassikeren “Children Of The Revolution” - “Djeti Revoljutsij”. De to covernumre bliver senere inkluderet på cd-genudgivelsen af 1987-albummet “Everything That Rises Must Converge”.

“Djeti Revoljutsij” stammer fra den Sovjet-turné, Sort Sol tidligere i 1989 tager på sammen med grupperne The Poets, Artillery og NRG som led i projektet Next Stop Sovjet. Her rejser 2500 unge fra Norden - i forbindelse med den tidligere så lukkede unions begyndende åbning over for vesten - til Sovjet for at komme i kontakt med befolkningen omkring kulturelle arrangementer og happenings.

Sort Sol får i Sovjet bl.a. succes med den russisksprogede T. Rex-sang, men efterhånden bliver stemningen til koncerterne lidt for opløftet for de sovjetiske myndigheders smag. Sanger Steen Jørgensen erindrer:

- Vi blev bedt pænt om at forlade landet. Der havde stået en flaske spiritus på scenen, og det var ikke god tone. Det skabte lidt røre. Det var jo helt nede i Centralasien, Kasakhstan og Uzbekistan, og der havde ikke været den slags dernede. Der havde været vestlig rock i Moskva og Leningrad, men ikke dernede. De fik et chok. Det var store haller med plads til flere tusind mennesker, vi spillede i, og folk kom meget fint klædt på. De havde blomster med, de rakte op på scenen. Men de rigtig rockinteresserede, der rejste sig op, blev ført ud. Og efter at have prøvet det nogle gange, blev vores koncerter aflyst, og arrangørerne mente, det var bedst, vi tog hjem. Så aflyste de vores hotelværelse, og hvis man ikke havde et sådant, havde man som udlænding ikke ret til at være i landet. Så vi måtte tage hjem.

I 1990 kommer der dog en dobbelt-lp ud af projektet - “Laika: Next Stop Rock’n’Roll” med både danske og sovjetiske navne. “Djeti Revoljutsij” er også med her. Læs mere i kapitlet om 1990. 
     
   


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA