x

1981 - I band med D-A-D-Stig

1981 - I band med D-A-D-Stig

Sort Sol fejrer i år 25-års jubilæum, og det markerer de med opsamlingsalbummet "Circle Hits The Flame - Best Off..." I den forbindelse fortæller GAFFA.dk i samarbejde med Sort Sols fanklub Sort Sol Society gruppens historie i 26 kapitler med regelmæssige nye kapitler. Vi tæller baglæns år for år og begyndte derfor med 2002 for i slutningen af året at ende med bandets debut i 1977. Der dukker masser af overraskelser op undervejs, bl.a. billeder fra Sort Sols private arkiver.

Guitarist Lars Top-Galia kom først med i Sort Sol i 1985, men spillede inden da under navnet Lars Top Jensen i bandet ADS, der var et stort navn på den københavnske punkscene i begyndelsen af 1980’erne. Her er de fanget i 1981.

Lars: - Bemærk manden i baggrunden, Jes, der arbejdede i Saltlageret (nu nedlagt spillested i København, red.). Han var altid med, uden at være inviteret, og var også altid med på scenen. Dér stod han så uden at spille noget. På et tidspunkt havde han også en hund med. Billedet er taget på Kulturbolaget i Malmö. Der var lige så mange til stede i lokalet, som man ser på billedet.

Lars er guitaristen med det typiske punkhår til venstre på scenen, mens den gule hanekam til højre tilhører ingen ringere end bassisten Stig Pedersen, der senere blev Danmarksberømt som medlem af D-A-D. Forsangeren er Michael "Funder" Thorlasius, mens trommerne håndteres af Lars’ bror, Peter Top Jensen.

- Sådan én findes der også, griner Lars og fortsætter: - Vi havde et pænt publikum i Norge og Sverige og spillede en del dér. Vi kørte også en ret hård fashion-stil. Der var ikke så mange bands, der var helt oppe i den klasse, når det gjaldt udseende. Musikalsk var der dog en del, der var lige så gode som os, og også nogen, der var bedre.

- Noget af det musik, vi lavede, var faktisk ikke så dårligt, fortæller Lars. - Vi var meget ambitiøse, og det var meget kompliceret, det vi lavede til sidst. Det eksisterer dog ikke mere, det materiale. Vi var i gang med at lave et album, men der skete det utrolige, at et andet band, der brugte studiet, løb tør for bånd, og så slettede de vores indspilninger. Så ond kan skæbnen være. Det var en sen udgave af Buki Yamaz i øvrigt (70’er-latin-funk-band med bl.a. Mikkel Nordsø og Kasper Winding, red.).

I 1981 har Lars i øvrigt en birolle i Brita Wielopolskas socialrealistiske ungdomsfilm "Har Du Set Alice?"

Første gang, Sort Sol bruger dette navn om sig selv, er, da sangen "Marble Station" fra deres album "Under En Sort Sol" fra 1980 udkommer på en single (med et andet nummer fra "Under En Sort Sol", "Misguided", som B-side) kun udsendt i England af det nystartede selskab 4AD. Et selskab, som senere bliver et af 80’ernes toneangivende engelske indie-labels med navne som Cocteau Twins, Dead Can Dance og Pixies i stalden.

I marts 1981 spiller Sods før første gang uden for landets græsner, nemlig ved festivalen Aggressive Rock Konzerte i BZ-klubben SO 36 i Vest-Berlin. Festivalen lever op til sit navn, da Sods efter 20 minutter må forlade scenen, fordi vrede tilskuere kaster øldåser efter dem.

I oktober opfører Sods endvidere sammen med Billedstofteateret forestillingen Zoner på Glyptoteket i København og måneden efter på Accademia de Danimarca i Rom.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA