x

Tredobbelt ep med upcoming bands

Tredobbelt ep med upcoming bands

Billede: Morten Flarup

I disse år sker det efterhånden ofte, at nye, uafhængige pladeselskaber skyder op af den danske undergrund. Men det århusianske Bird Hits Plane skiller sig ud fra mængden. Dels har de tre bagmænd en gennemsnitsalder på blot 21 1/2 år, dels er deres første, netop udsendte udgivelse noget så sjældent som en tredobbelt ep - deraf titlen "3P" - med tre bands fra rockens vækstlag: Kvæg, Lampshade og Apartment.

- Der findes meget god musik i Danmark, men der bliver ikke udgivet så meget af det, og det er det, vi vil gøre noget ved, siger Caspar Bock, en af de tre ungersvende bag Bird Hits Plane. - Vores "3P" er lidt et manifest af, hvad der sker på den danske musikscene, og også noget, vi vil vise i udlandet, hvor vi har gode kontakter. De tre grupper på "3P" har hver især et unikt og gennemarbejdet udtryk, og så dækker de også landet godt ind rent geografisk.

Hvordan lyder de tre bands så? Kvæg fra Århus dyrker en energisk blanding af pop, rock, rap, heavy, funk m.m. med både iørefaldende melodier og bratte breaks. Lampshade fra Odense spiller melankolsk guitarrock med sfærisk kvindevokal og lejlighedsvise støjudbrud, og Apartment fra København præsenterer indadvendt og eftertænksom rock, garneret med lidt skramlende elektronik.

De tre grupper er blevet specielt udvalgt til "3P" af fyrene bag Bird Hits Plane, og de er ikke overraskende glade for konceptet, men hvad har de derudover at sige om deres musik?

- Kvæg er inspireret af en lang række forskellige genrer og indfald, pop, rock, underlige rytmer med mere, og der har været en del udskiftninger i gruppen gennem årene, hvilket har smittet af på stilen, siger Kvægs forsanger og keyboardspiller Tune Riis, eneste tilbage fra bandets start i 1996. - Vi forsøger dog at mødes på midten, så det bliver radiovenligt og stadig dybt.

Lampshades lyd kendetegnes bl.a. af Rebekkamarias udtryksfulde, eventyragtige sangforedrag, som godt kunne give mindelser om Björk - men det skal man ikke sige til hende.

- Nej, jeg har aldrig lyttet til Björk, siger Rebekkamaria og vender øjnene mod himlen, men hun vil dog godt indrømme at have hørt lignende, markante vokalister som svenske Stina Nordenstam og Lamb-sangerinden Louise Rhodes - og er i øvrigt stort set selvlært. Lampshade er også i høj grad inspireret af primært instrumentale rockgrupper som Do Make Say Think, Mogwai og Soul-Junk.

Lampshades navn er i øvrigt taget fra en Kashmir-sang, men det er der nu ikke nogen dybere forklaring på - de manglede bare pludselig et navn, da de skulle spille live første gang.

Én ting adskiller Lampshade fra de fleste andre indiebands i ind- og udland: De er erklærede kristne og går regelmæssigt i kirke.

- Kristendommen er fundamentet i vores liv. Gud er vores største inspiration, siger Rebekkamaria, men understreger, at bandet på ingen måde vil være missionerende, og den kristne livsopfattelse er da heller ikke omtalt i gruppens pressemateriale.

Tredje og sidste band, Apartment, er et relativt nystartet projekt. Gruppens demo-cd blev kåret til "Månedens Demo" i GAFFA i januar, og det var det, der fik folkene bag "3P" til at kontakte Apartment. GAFFA får også æren af at lave det første interview med gruppens forsanger Jacob Riiber, der af samme grund er uvant med situationen, men de musikalske ambitioner fejler ikke noget:

- Vi er i ekstrem grad bevidste om det, vi laver, selv om det lyder kaotisk, siger han, men understreger: - Vi prøver så vidt muligt ikke at gøre noget påtaget.

- Apartment er bl.a. inspireret af så forskellige navne som electronica/postrockerne Add N To (X), støjrockerne Yo La Tengo og triphopperne Portishead, og det gruppen gør, er at blande elektronik og percussion ind i sin overvejende langsomme og melankolske lo-fi-rock på en måde, der - ikke mindst live - virker løst struktureret. Ikke just opskriften på platinsalg, men det er heller ikke ambitionen:

- Det er lige meget, om der er 10.000 eller 100 mennesker, der lytter til vores musik, bare de tager stilling, og så gør det ikke noget, hvis de ikke kan lide det, siger Jacob Riiber. - F.eks. var der én, der skrev på en hjemmeside, hvor vi havde en MP3 liggende, at vi burde leje vores lejligheder ud til rigtige musikere og spille på Tønder Festivalen. Det var jo meget sjovt.

Noget af det, som gør pladeselskabet Bird Hits Plane specielt, er, at det arbejder med såkaldte street promoters, frivillige, som udbreder kendskabet til selskabet og dets bands ved bl.a. at hænge plakater op og uddele flyers i deres respektive hjembyer rundt om i landet.

Bird Hits Plane regner med at udgive mindst tre album næste år og også gerne et nyt koncept, der er lige så originalt som "3P". Det behøver dog ikke nødvendigvis at være med de grupper, som er med på "3P".

- Vi har lavet "3P" som en platform, hvorfra grupperne kan komme videre, så vi er ikke bundet af hinanden, forklarer Caspar Bock. Både Kvæg og Lampshade har da også fået tilbud fra andre selskaber, og sidstnævnte overvejer også selv at udgive et album.

De tre bands fra "3P" er på fælles Danmarksturné, der bringer dem til følgende byer:

15/11: Loppen, København
16/11: Rytmeposten, Odense
22/11: Pitstop, Kolding
28/11: Train, Århus (Lampshade spiller sammen med Mofus, som har remixet et nummer med dem på "3P")
29/11: Sysseltinget, Hjørring

Klub GAFFA-medlemmer har muligheden for at vinde en eksklusiv tur rundt i landet i "3P"-gruppernes bandbus og billet til koncerterne i Odense og København. I denne måned indeholder Klub GAFFA-cd'en desuden Lampshade-nummeret "Adorable Void?" i et Mofus-remix fra "3P". Læs mere på klub.gaffa.dk, hvor du også kan melde dig ind.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA