x

1977 - Danmarks første punkband

1977 - Danmarks første punkband

Sort Sol fejrer i år 25-års jubilæum, og det markerer de med opsamlingsalbummet "Circle Hits The Flame - Best Off..." I den forbindelse har GAFFA.dk i samarbejde med Sort Sols fanklub Sort Sol Society fortalt gruppens historie i 26 kapitler. Vi har talt baglæns år for år og begyndte derfor med 2002 for nu at ende med bandets debut i 1977. Du kan læse hele føljetonen på GAFFA.dk.

Billede: Pierre Sales

Sort Sol blev dannet i 1977 under navnet Sods, og her ses de til en af deres allerførste koncerter.

- Efterslægten var en ungdomsklub et sted i København, hvor vi spillede et af vores første jobs. Peter Peter (guitarist til 1995, red.) kendte én, der kunne skaffe os et job dér. Vi havde kun ca. 10 numre på repertoiret, så dem spillede vi to-tre gange, fortæller sanger Steen Jørgensen i dag.

I tænkte også lidt på det visuelle dengang med det logo i baggrunden…
- Ja, vi havde det flag, vi satte op til hver koncert. Det krævede ikke så mange roadier. Vi havde også logoet på T-shirts, som den Knud har på, og på badges. Folk var ret vilde med de badges.

Sods, som er Sort Sols navn de første år, bliver dannet i august 1977 af Steen Jørgensen (sang, 18 år), Peter Schneidermann, senere kendt som Peter Peter (guitar, 17 år), Knud Odde Sørensen (bas, 22) og Thomas Ortved Larsen (trommer, 18).

Inspirationskilderne er primært den engelske punkbølge, der for alvor kom til Danmark måneden før med de to Sex Pistols-koncerter på Daddy’s Dancehall i København 13. og 14. juli. De fire har dels mødt hinanden ved disse koncerter, dels i pladeforretningen Super Love. Gruppen er også inspireret af amerikanske punk- og garagerocknavne som Suicide, Ramones og Television. Danmarks formodentlig første punkband er født.

Sods koncertdebuterer til en fællestime om punk på Rødovre Statsskole 24. november kl. 11:45 efter at have øvet i alt tre gange og spiller fire numre på i alt et kvarter. To af numrene, "Police" og "RAF" kommer med på Sods’ debutalbum, der udgives knap halvandet år senere.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA