I Hilmer Hassigs minde

I Hilmer Hassigs minde

Natten til søndag den 16. november mistede den danske musikscene én af sine mest betydningsfulde guitarister. Hilmer Hassig blev dræbt i en tragisk trafikulykke på Falkoner Allé i København, da han trådte ud på kørebanen bag en parkeret varevogn og blev påkørt af en personbil. Han blev 48 år.

Hilmer Hassig blev født i Aalborg i 1960, men er opvokset på Vesterbro. Han startede sin musikalske karriere i Scatterbrain, der gik under etiketten, Danmarks første technoband. Han medvirkede siden som guitarist og producer for Kliché samt på Lars H.U.G.'s egne første fire plader, heriblandt Kysser Himlen Farvel.

I 1983 dannede han Naïve sammen med Claus Berthelsen, der indtil 1995 udgav tre album. Desuden var Hilmer Hassig i den periode producer for TV-2 og Elisabeth. I løbet af den tid var han tilknyttet som kunstner på det uafhængige pladeselskab Irmgardz, først med Scatterbrain og siden med Naïve, og da pladeselskabet senere transformerede sig til Garden Records også med Love Shop.

I 1986 mødte han Jens Unmack og dannede Love Shop, der fra 1990 og indtil Hilmer Hassig forlod bandet i 2004, udgav nogle af 90'ernes mest betydningsfulde danske albums sammen med bandets tredje medlem Henrik Hall. Love Shop udgav albums som 1990, DK, Go! og Anti og gav os sange som En Nat Bliver Det Sommer, Love Goes On Forever, Fremmedlegionær, Kræmmersjæl og Pia Larsen.

- Han er en mand, der har sat sine spor, en mand man aldrig glemmer, som træder i karakter både musikalsk og personligt. Han var meget omhyggelig og har hele tiden opereret i baggrunden. Hilmer var vores mastermind rent musikalsk i Love Shop, og det var også ham, der havde det sidste ord i studiet. Men han gjorde ikke det store væsen af sig, fortæller Henrik Hall, der var kollega med Hilmer i 14 år i Love Shop.

- Jeg synes, han har været den største lydmager i dansk rock. Han har en virkelig personlig stil både som producer og guitarist. Der er ingen, der lyder, som Hilmer har lydt. Hvert nummer fik sin helt egen særlige stemning, som han arbejdede hårdt mod at få til at lykkes. Personligt har han lært mig meget. Han har pillet mit mundharpespil fra hinanden. Jeg startede med at spille bluesriff, som man nu gør, men han sagde: "Kan du ikke få det til at lyde som en elefant, der skriger". Jeg tænkte, hvad fanden mener han, men når man hører pladen gav det pludselig god mening, husker Henrik Hall.

- Jeg har meget at takke ham for, og det har dansk rock også. Han var en af de helt store originaler, specielt lydmæssigt.

Jens Unmack minder Hilmer på sin hjemmeside:

- I så mange år sammen i Love Shop havde vi et meget nært venskab og samarbejde, som jeg kun kan være stolt af i dag. Tiden med ham kastede mere gylden musik og flere gode fælles oplevelser af sig, end jeg nogensinde havde drømt om, da vi først startede ud. Han var en unik personlighed, der vil være savnet. Tanker og medfølelse går herfra til hans familie og pårørende, skriver Unmack.

I de seneste år arbejdede Hilmer Hassig som producer for blandt andre Carsten Valentin (tidligere Superjeg), Claus Høxbroe, Tomas Ortved (Sort Sol) og Doris. Sidste år var Hilmer Hassig med til at genopstarte Irmgardz 2.0 med Jan Wintersø og Carsten Valentin. Love Shop gik i øvrigt med planer om at blive gendannet som live-band. Desuden efterlader hans pludselige dødsfald to comebackplader for henholdsvis Elisabeth og Hilmer Hassigs kæreste, Nanna Lüders, der endnu ikke er færdigproducerede.

- Vi har allerede snakket sammen med Love Shop, Lars H.U.G., Elisabeth og Nanna, om vi kan hylde Hilmer med en mindekoncert, hvis det kan lade sig gøre, og hvis vi kan gennemføre det, men detaljerne ligger endnu ikke på plads, slutter Henrik Hall.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA