Finale: Lars Mikkelsen

Finale: Lars Mikkelsen

FINALE til GAFFA
Alder: 44 år.
Civilstatus: Gift.
Profession: Uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1995. Siden optrådte han på Det Kongelige Teater, Østre Gasværk, Kaleidoskop og Grønnegårds Teatret. Fik sit gennembrud inden for film og tv i Ole Christian Madsens tv-serie, Edderkoppen. Har medvirket i filmene En Kærlighedshistorie, Flammen & Citronen samt Kongekabale, samt i DRs dramaserier Nikolaj & Julie, Krøniken og Forbrydelsen. Er aktuel i Kathrine Windfelds Flugten, hvor han spiller overfor Iben Hjejle. Flugten får premiere den 9. januar og er i øvrigt en filmatisering af Olav Hergels roman Flygtningen.

Kommer du fra et hjem med klaver?
- Vi havde på et tidspunkt et klaver, men ud over de første seksten takter af Måneskinssonaten fik det vist aldrig den store indflydelse på min videre færden.

Spiller du selv et instrument?
- Jeg har en guitar, som jeg ikke har spillet på i ti år og en altsax, som får min lille søn til at bryde ud i gråd. Når jeg forsøger spille på den, altså.

Synger du i badet?
- Ja, jeg synger af og til i badet... Og af og til uden for badet.

Har du nogensinde drømt om at blive musiker?
- Jeg har tit forestillet mig, at jeg kunne sætte mig til klaveret og spille Chopin. Sådan ud af den blå luft. Ellers har jeg faktisk været forsanger i et band engang for længe siden. Men jeg tror, det var de andres forcer, der drev butikken.

Hvad betyder musik for dig?
- Musik betyder meget for mig, som det betyder meget for de fleste andre, ikke? Jeg bruger det rekreativt, til at fremkalde og bekræfte følelser i mig selv, til fordybelse, og til at opnå forståelse af det ene eller det andet. Og så er der vel næppe noget som musik, der kan overraske mig, flytte mig eller nagle mig til stedet.

Hvor mange hyldemeter fylder din musiksamling?
- Det kommer an på, hvor mange skuffemeter, du regner for en hyldemeter? Måske 10 hyldemeter.

Hvad er din yndlingsplade?
- Min yndlingsplade netop nu er Jamie Cullums Twenty Something. Ellers kunne det være Robbie Williams' Escapology eller Getz/Gilberto-pladen (Jazz-/bossa nova-album med Stan Getz og den brasilanske guitarist João Gilberto fra 1964, red.).

Hvad er den mest pinlige plade, du har stående i din pladesamling?
- Et eller andet med Ole Erling, tror jeg, som jeg vandt i et bankospil. Men jeg udlover den til et eller andet lykkeligt familiemedlem her i julen.

Hvilken sang vil du vælge på karaokebaren?
- Helst ingen. Det er sjovere at sidde og høre på alle de andre, der heller ikke kan, end selv at kvaje sig. Men hvis jeg alligevel var blevet fuld nok til det, så kunne jeg da lige så godt springe ud i det og synge Bohemian Rhapsody af Queen, samtlige stemmer på en gang.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?
- Albinonis berømte Adagio, dirigeret af Karl Ristenpart.

Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?
- Det var længe siden...! Måske noget Norah Jones eller Mozarts klarinetkoncert (i A-dur, som Mozart skrev få uger før sin død i 1791, red.). Tjah, den slags.

Hvad hører du helst søndag morgen?
- Søndag morgen hører jeg helst ingenting andet end stilheden, som jeg til gengæld nyder i fulde drag.

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?
- Respect med Aretha Franklin kunne være et bud (skrevet og udsendt første gang af Otis Redding i 1965, og først i 1967 af Aretha, red.). Men jeg vil helst sidde i baren.

Hvad er den første sang, du kan huske?
- Det må vel være en børnesang. Elefantens Vuggevise eller sådan noget. Ole Sad På En Knold Og Sang?

Hvilken sang kan få tårerne frem i øjnene på dig?
- Kirsten Og Vejen Til Gurre med Kim Larsen. Frank Jægers tekst er noget af det smukkeste, jeg kender til, og Larsen synger den, som det skal gøres.

Hvilken musik skal der spilles til din begravelse?
- Det ved jeg sgu ikke. Er det i orden, hvis jeg venter et par år med at tage stilling til det?

Har du været i operaen?
- Ja, jeg har været i operaen, og hvis jeg havde mere tid, ville det helt sikkert være en oplevelse, jeg ville tage meget mere del i. Nu spiller jeg jo for det meste selv om aftenen.

Har du været på festival?
- Jeg har været på Roskilde Festival, for hvad der synes en menneskealder siden. Det var superfedt, men jeg kan nok ikke rigtig huske, hvad jeg hørte længere.

Hvad har været din bedste koncertoplevelse?
- Mine personlige favoritter har været henholdsvis Baal i Vega for 6-7 år siden, og det var i øvrigt skønt at gense dem i Ålborg for nylig. Og så en koncert med Berliner Philharmoniker i Berlin. Det var min store søns første klassiske koncert, og det var en fantastisk at dele det med ham.

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?

- Det tror jeg, jeg bliver nødt til at holde for mig selv. Jeg ville nødigt sætte mig selv i en situation, hvor jeg ikke ville kunne høre hendes musik derhjemme mere.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA