x

Top Fem: Le Fiasko

Top Fem: Le Fiasko

Det syv mand høje københavnske band, Le Fiasko, (der tæller Andreas Pallisgaard Hansen, Cæcilie Trier, Victor Jupin, Jaleh Negari, Jeppe Brix Sørensen, Claus Højensgård og Jakob Falgren) hentede i sommer store roser for deres optræden på Spot Festival og Roskilde Festival. Bandet består af medlemmer, der også huserer i Choir Of Young Believers, Atoi, Under Byen med flere. Nu er de klar med deres debutalbum, Le Fiasko, som du kan finde en firestjernet anmeldelse af her på siden.

Vi har bedt Andreas Pallisgaard om at give os sin top fem lige nu:

Tusind Plateauer af Deleuze og Guattari

Det er en kolossal bog, der gør op med enhedstanken. De to franske tænkere angriber statiske systemer og formulerer muligheden for en ny vital modstand. Bogen er en (ikke-militant) krigsmaskine, der er rettet mod det gennemrationaliserede samfund. Tusind Plateauer er den mest inspirerende læsning, jeg længe er stødt på, og jeg forestiller mig, at det vil forholde sig sådan længe. Det bedste ved den er, at man er med til at skabe den, mens man læser den.

Kongeegen

Jeg har aldrig set den. Den står for mig som noget, jeg frygter, men også længes efter at se. Med sine godt 2000 år er Kongeegen Nordeuropas ældste træ. Det er sundt at tænke på træet og på, hvordan dets rødder forgrener sig. Man har nu konstateret, at træet er døende. Jeg tænker, at der må ske voldsomme ting i verden, den dag den stolte eg går til grunde.

Palle Nielsen   

Den nu afdøde billedkunstner er for mig fabelagtig i sin fremstilling af modernitetens dæmoni. Som hos Hammershøj emmer det tomme rum af en makaber menneskelighed. Byen er en dyster arena, hvor magten er spændt ud mellem facadernes panser. Mennesket har ingen øjne, intet ansigt. Det forekommer mig, Palle Nielsens værk konstant arbejder sig hen imod et nulpunkt, hvor der på ny kan skabes fra. Særligt Palle Nielsens træsnit er helt uovertrufne. 

Asian Sensation og Selvhenter

Mine to danske yndlingsbands. Begge har kun spillet to koncerter. Hvor Asian Sensation mestrer kunsten at udstrække, udvide og gentage, komprimerer og fortætter Selvhenter. Asian Sensation eksploderer og Selvhenter imploderer. Begge bands udtrykker noget af det, jeg finder mest interessant ved musik, nemlig forholdet mellem form og formløshed. I begges musik oplever jeg, at der udkæmpes en kamp mellem det fastlagte og det frie. De er eminente til at ødelægge det, de skaber.

Gibbonaben

Gibbonaben er det eneste dyr, så vidt jeg ved, hvis seksualitet er så udviklet. Den lille herlige abe dyrker oralsex, fordi den synes det er sjovt, og nyder ligeledes diverse atletiske seksuelle stillinger. Man ved ikke hvorfor, og jeg tænker at der ikke er noget "derfor", men måske bare et "fordi". Gibbonaben er af Hominidae-arten, i hverdagssprog Menneskeaben, og det er nok den tydelig forbindelse til mennesket, der fascinerer mig. Og egentlig i det hele taget forholdet mellem menneske og dyr.

Le Fiasko udkom i mandags, den 24. november.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA