x

Top Fem: Lampshade

Top Fem: Lampshade

Lampshade har ligget stille siden deres andet album, "Let's Away", udkom i starten af 2006. I starten af 00'erne startede Johannes Dybkjær Andersson Lampshade ud af Odense - og dengang var bandet ofte associeret med det introverte shoegazer-udtryk og et kristent idégrundlag, siden har Lampshade dog tonet de religiøse referencer ned og forladt Odense. I de tre års ventetid har forsangerinde, Rebekkamaria Andersson, været travlt beskæftiget i As In RebekkaMaria, der både har udgivet "Queen Of France" og turneret heftigt i ind- og udland i løbet af 2008 - både med en større bandopsætning og i club-opsætning med dj's. Johannes Dybkjær Andersson har sideløbende arbejdet som producer og startet pladeselskabet, Tyst Records, der også udgiver Lampshades kommende plade.

"Stop Pause Play" er Lampshades tredje album. Det udkommer 26. januar, men fans kan allerede bestille pladen og smuglytte på flere af numrene på MySpace. Teitur medvirker på pladens tredje skæring, "Silkesår". "Stop Pause Play" indeholder desuden Lampsshades version af Nikolaj Nørlunds musikalske fortolkning af Strunge-digtet "Den Støjende Tid", som oprindeligt blev udgivet på "Navnløs" i 1996. Samme Nikolaj Nørlund har produceret pladen. Bandet skal desuden på en kort Europaturné i løbet af foråret. Vi har bedt Johannes Dybjkær Andersson om at lave sin Top Fem:

At rocken og det storladne for alvor er tilbage
Klubmusikken har været dominerende overalt de sidst par år. Sådan føles det. Jeg har personligt opdaget en hel ny dimension og glæden ved at spille elektronisk musik, så jeg er bare begejstret. Men jeg har som mange andre, savnet det dybe, seriøse, pompøse, melankolske, rå og storladne smukke. Det gør mig glad at 2008 for alvor at været et år hvor netop den store rock uden behov for selvironi er kommet tilbage. Store albums fra Sigur Ros, Choir of Young Believers, Munich, Glasvegas, Kings of Leon, Spiritualized og The William Blakes vælter mig omkuld, mens det bare understreger det hele, at Efterklang kan skabe publikumskaos på Roskilde Festival og levere årets bedste koncert på Spot Festival. Denne begejstring har i den grad smittet af på vores nye plade ’Stop Pause Play’ og liveshow. Giv os det store tilbage.

Leonard Cohens koncert i Forum
Det var bare helt vildt. Hans koncert i Forum var midt første møde med legenden Leonard Cohen live. Jeg var vildt betaget og rørt. Suzanne er det vildeste nummer og både live og på plade er sangene fra hans første album "Songs of Leonard Cohen" blandt det bedste en mand nogensinde har skrevet. Godt med lige i hælene på min all time favorit Bob Dylan, der igen har udgivet lidt af et mesterværk i "Tell Tale Signs."

Munich: "Those Who Dare"
Jeg har haft den store ære at arbejde med et af Danmarks fineste orkestre, da ideer blev født og drømmene om et album stadig kun var drømme. I 2008 udkom deres storladne, støjende og smukke debut "Those Who Dare." Munich er stadig en velbevaret hemmelighed for det brede publikum, endda for meget af det publikum, som ville elske et album som deres – og ikke mindst deres eksplosive liveoptrædender hvor der oftest er 7-8 mand på scenen. Derfor er det så fedt at de i 2008 med storm tog det publikum, der om nogen er vant til storladen rock, Island. Her har to singler ligget nummer 1, landets største koncertsale været udsolgt og det hele har kulmineret i et show som headliner på verdens måske cooleste festival, Iceland Airwaves. Respekt!
 
TEZ & The Queen of France
Den franske human beatboxer Tez fra Paris mødte jeg tilfældigt i en kø til en Ed Banger efterfest i Oslo, hvor han lige have spillet et majestætisk show med CocoRosie (lysår bedre end på årets Roskilde). Vi faldt i snak og jeg inviterede ham til København, hvor han og RebekkaMaria som synger i Lampshade, aftalte at indspille sammen til hendes soloablum "Queen of France." Det udviklede sig ikke bare til et album, som jeg er vildt stolt af at have en lille del i, men også til en lang række shows sammen i bl.a. Stockholm, London og senest i Store Vega i København. Han er både en af de sjoveste mennesker, jeg kender, men også en imponerende musiker, der kan få mig til at stå måbende aften efter aften. Ikke bare fordi han er dygtig, men fordi han formår at bruge sine evner og faktisk skabe god musik ud af det (modsat så mange andre ’coole’ human beatboxere). Jeg glæder mig til at tage på tour med As In RebekkaMaria og TEZ igen.

Rust Din Røv
Den største fest, eller det vil sige de to største fester jeg har haft på det sidste, har været sammen med en masse dj’s på scenen på Rust til klubben Rust Din Røv. Det er måske Københavns største festkollektiv, hvor jeg vender plader med al tænkelig dansemusik sammen med 7 andre dj’s, der spiller på een gang. Jeg er afhængig. Takketalen går til Røde Henrik, Carsten Holm, Cecilie Brandel, Mia Stampe Visti, Johannes Nidam, Lasse Lyngbo og Casper Hegstrup.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA