x

Reportage fra Strib Vinter Festival 2009

Reportage fra Strib Vinter Festival 2009

Man tager en stor grim skole og sender de 700 elever på vinterferie, og så forvandler man skolen til en festival med Irish Pub i håndarbejdslokalet og så fremdeles. Sådan har de holdt vinterdepressionen i ave nu i 21 år i den lille by Strib ved Middelfart på Fyn. Festivalen gæstes hvert år af omkring et par tusinde mennesker, der kommer i mobilhomes eller har en sovepose med og sover i skolens klasseværelser eller på den nu nedlagte højskole i nærheden.

Festivalen har fem scener, den mindste som sagt i håndarbejdslokalet, mens de større koncerter holdes i de to store sportshaller, der ligger i umiddelbar forlængelse af skolen. I skolens aula har man en lille cafescene, og det var også der, festivalen blev skudt i gang i fredags med besøg af kulturministeren, der faktisk kommer fra Strib og selv har været elev på skolen.

I hallerne var det Rikke Bruhn Band, der fredag aften åbnede ballet, og det blev gjort med stil. Den kun 25-årige Rikke Bruhn har en stor stemme, som man ikke lige glemmer, hvis man først har hørt den. Med sig havde hun bl.a. de to legesyge Palle Hjorth på tangenter og Perry Stenbäck (billedet) på strengeinstumenter, som begge var i sit es. Senere overtog den skotske sanger Dougie MacLean, der nok mest er kendt for sangen "Caledonia", som nærmest er blevet Skotlands uoficielle nationalsang. Ester Brohus sluttede aftenen i hal 1 med en fin koncert med sin datter på kor og guitaristen Janus Bechmann, der heldigvis spillede guitar en hel del bedre end Brohus selv.

I hal 2 hørte vi bl.a. den nordjyske sangfe fra Tolne skov, Laura Mo, der sidste år blev nomineret som årets danske sangskriver ved DMA Folk. Mo debuterede i 2007 med pladen "Alkymi". Hush sluttede aftenen af i hal 2 med et brag af en koncert, hvor bandet pustede overbevisende nyt liv i countrygenren og tog den desværre kun halvfyldte sal med storm.

Lørdag var der musik fra formiddag til langt ud på natten. Det store trækplaster var koncerten med Niels Hausgaard sammen med Chr. Alvad og Signe Svendsen. I den anden hal havde man samtidig programsat Allan Olsen, der var alene af sted med sin guitar og stærkt forkølet, men som han sagde fra scenen, var han for grisk til at aflyse og leverede en oplagt koncert, hvor han bl.a. for første gang spillede en dansk oversættelse af Bob Dylan-klassikeren "Girl From The North Country".

Inden Allan Olsen havde vi hørt sangerinden og historiefortæller Stine Michel, der stilmæssigt befinder sig et sted mellem folk, visefortælling og pop. Stine Michel, der nok stadig er forholdsvis ukendt, har faktisk allerede udgivet en lille håndfuld plader og modtog sidste år en Danish Music Award for hendes seneste cd "Natravn". Michel og bandet leverede en stærkt personlig og udadvendt optræden. I hal 1 afsluttede den unge banjospillende Sine Bach Rüttel aften med sit "Skåplan" på udmærket vis.

Men der var også musikalske perler at hente på de små scener. På caféscenen under trappen i aulaen kunne vi f.eks. opleve den 29-årige Peter Butzback Larsen, der i stil minder om Povl Dissing og i særdeleshed Benny Holst. Han er nok værd at lægge mærke til. Under navnet Butzback udgiver han 3. april sin debutplade med den oplagte titel "Debut". Først på natten fik vi på samme scene en dejlig mørk koncert med CS Nielsen, der havde taget Michael Lund med på Dobro. CS Nielsens sange får en til at tænke på gamle mestre som Johnny Cash, og hans oversete debutplade "Against The Dying Of The Light" fra 2007 kan bestemt anbefales.

I den Irske Pub spillede Denis McLaughlin med venner både fredag og lørdag, og lokalet var uden sammenligning festivalens mest proppede. I Jamhulen kunne man med eller uden tømmermænd deltage i en workshop med blues-guitaristen HP Lange lørdag morgen kl. 10.

Ja, mangfoldigheden er stor på Strib Vinter Festival, der inden den slutter tidlig søndag aften har præsenteret ikke mindre end 40 til 50 navne, store som små. Desværre har festivalen haft et mindre billetsalg i år end vanligt.

Festivalen slutter i dag søndag lidt mindre ambitiøst end de to foregående dage med tre koncerter i hal 1. Her spiller fra kl. 13.30 skotske Anna Massie Band, danske Hans Theessink, Rock Nalle og Knud Møller, mens Annette Bjergfeldt Band har fået æren at slutte Strib Vinter Festival 2009. Billet til dagens koncerter koster 180 kr.

www.strib-vinterfestival.dk


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA