x

Choir Of Young Believers – Jeg er ikke ydmyg, men jeg er taknemmelig

Choir Of Young Believers – Jeg er ikke ydmyg, men jeg er taknemmelig

Choir Of Young Believers har imponeret publikum og anmeldere i Danmark. Først med ep'en Burn The Flag, og siden med debutpladen fra 2008, This Is For The White In Your Eyes, og samtidig gode koncertjobs på Spot, Roskilde og Reeperbahn Festivalen. Nu er Choir ved at tage fat på det udenlandske potentiale. Godt gået! GAFFA mødte Jannis Noya Makrigiannis om eftermiddagen inden hans første koncert i Folkets Hus i Oslo.

Historien om Choir Of Young Believers kan beskrives som noget af en solstrålehistorie, når man tænker på, at den græsk-dansk-indonesiske sangskriver med band kommer med en singer-songwriter-plade fra det lille indielabel, Tigerspring. Men bandet forholder sig ikke til mærkater som solstråler og succes. Successen manifesteres som rejseoplevelser, god mad og det at leve af musikken, viser det sig.

Hej Jannis. Du skal spille to koncerter på årets by:Larm, det første i aften. Hvad kan publikum og det fremmødte brancheslæng forvente sig af koncerterne?

- Vi skal spille en halv time, så det bliver meget sjovt. Jeg er ret stor fan af korte koncerter, både som musiker og publikum. Det er en tilpas længde, så man stadig har lyst til at sætte pladen på, når man kommer hjem. Man får ikke for meget af et band. Jeg synes allerhøjst, man skal spille fem kvarter, mens andre i bandet, for eksempel Jakob, vores bassist, gerne vil spille endnu længere, når han først er varm.

- Vi kan spille nogle af de numre med lidt mere gang i, hvis man kan sige, Choir har sådan nogle. Det er et skarpt sæt, som ikke bølger op og ned i intensitet. Et sæt med uptempo numre, og vi er syv mand i bandet lige for tiden. Anders Rhedin har travlt med Jong Pang lige for tiden (som udgiver nyt album i april, red.), og vi har fået Sonja Labianca med på klaver. Jeg er tilhænger af ikke af låse et nummer fast på den måde, det lyder på pladen. Numre bliver ved med at have et liv, i og med bandet skifter konstellation. Jeg har spillet solo, mange jobs i duo med Cæcilie Trier, som trio og helt op til ni mand i bandet. Hvis sangene er gode nok, så beholder de kernen, men samtidig kan man udvikle sig selv og numrene i bandet.

Du have et rigtigt godt år sidste år med udgivelsen This Is For The White In Your Eyes, anmeldelser og koncerter. Hvordan er status internationalt for Choir?

- Der sker hele tiden noget nyt. Vi har lige haft single release på en 7-tommer single med numrene Why Must It Always Be This Way og Action/Reaction, som kommer ud på Chess Club Records i England, hvor vi spillede to koncerter i denne uge. BBC Radio 1 kommer i øvrigt og optager en af koncerterne her på by:Larm. Desuden har vi skrevet under på en aftale for vores ep, Burn The Flag, og debutpladen med et amerikansk indielabel, og vi skal spille koncerter til SXSW i Texas og i New York i marts.

- På mandag udkommer pladen i Sverige og Norge, og vi skal spille opvarmningsjobs for Wildbirds & Peacedrums i Sverige fra næste uge. Dér stiller vi op som duo, for de er også en duo. Cæcilie og jeg har været store fans, siden vi så dem spille en fantastisk koncert på Spot Festivalen sidste år. Det sejeste er at rejse, spille koncerter og spise alt muligt forskelligt mad med sine venner. Det er den måde, den internationale interesse kommer til udtryk... Når man får lov at rejse rundt med sine venner.

Inden for det seneste år er der sket store ting for Choir. Vil du sætte nogle ord på tiden siden udgivelsen af debuten?

- Det er faktisk meget lidt konkret. Hvis jeg nu sætter mig ned og tænker over det på afstand, så er det overvældende. For eksempel, da vi blev nomineret til P3 Guld. Det er en abstrakt ting, og man tænker ikke om sit eget band, at vi er store, for det er jo mine venner, og sådan ser jeg dem. Men når det er sagt, så er vi uendeligt taknemmelige for den opmærksomhed, vi har fået. Der er sindsygt mange bands, som kæmper for at få plads i radioen og i pressen. På den måde har vi været rigtigt heldige...

Til koncerten i fredags på VoxHall var du ret overrasket over publikums reaktion, og det eneste du kunne sige var et tak, fordi de kom. Må jeg stille et mere direkte spørgsmål? Er du meget ydmyg?

- Helt generelt, så tager alt for mange folk ting for givet. Jeg er ikke ydmyg. Det synes jeg ikke. Men jeg tager ikke ting for givet og er taknemmelig over sådan nogle ting. Jeg mente det helt oprigtigt, for jeg var overrasket over, hvor mange mennesker, der var kommet for at se os og Chimes & Bells (Cæcilie Triers soloprojekt, hvor Jannis spiller guitar, red.) i Århus. Også fordi vi er et Københavner-band. Vi spillede for færre mennesker på Loppen om lørdagen, hvor der så selvfølgelig heller ikke er plads til så mange mennesker.

- Hvis man har en lang filosofisk snak om, hvordan man reagerer på sådan nogle ting, så vil jeg da også hellere sætte pris på de ting, end jeg vil tage dem for givet. Det er vildt for mig, at der dukker så mange mennesker op til vores koncerter.

Hvad har du ellers gang i for tiden? Kommer der en toer, eller er du med i andre ting?

- Jeg er godt i gang med at skrive en plade mere til Choir Of Young Believers, men som jeg har erfaret, så er det meget rart at have en masse sange liggende, så man kan lære dem at kende og kassere dem, der ikke virker så interessante i længden. Men jeg har ingen indspilninger, og vi har som sagt flere ting i USA, Sverige med mere lige nu. Desuden har vi Chimes & Bells, hvor vi lige har udgivet en debut-ep, og hvis det bliver nødvendigt at prioritere, så vil jeg hellere lave en fuldlængde plade med Chimes & Bells, før vi laver den næste Choir. Vi forsøger at lave pladen, så den udkommer til efteråret med Chimes. Desuden er jeg med i et helt andet projekst, der hedder Mit Nye Band – med folk fra bands som Düreforsøg og Den Fri, men vi har arbejdet på en plade i den sammenhæng i mange år.

Kan du leve af din musik?

- Ja, det er vildt sejt. Jeg har prøvet på det i lang tid, men det har sådan set bare betydet, at jeg har øget min kassekredit i stedet. Jeg lever ellers ikke af så meget, men lige nu ser det ud til, vi kan tjene lidt penge på det.

Hvad skal du ellers se på by:Larm?

- Our Broken Garden, som er Anna Brøndsteds projekt. Jeg er fan af hendes andet projekt, der hedder Sad Lovers, og hun synger helt fantastisk. Desuden er der Jenny Wilson, det er lang tid siden, jeg har hørt noget fra hende. Hun har også et nyt album. Vi bliver hele festivalen, fordi vi skal direkte herfra til vores jobs med Wildbirds & Peacedrums på mandag.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA