x

Jokeren vs. Niarn – To tørstige rappere

Jokeren vs. Niarn – To tørstige rappere

Jokeren:

Din definition af en ægte hiphopper?
- Hovedgrundstenen, jeg altid hviler på, er, at det handler om at være original, at komme med dit eget bidrag i stedet for bare at lave noget, andre har lavet før. Hvis man skal have et originalt udtryk, gælder det om at lave det, man selv synes er rigtigt. Takken for at være original er respekt blandt ligesindede. Det handler også om at udvikle hiphop, og siden gangster-rap blev til popmusik, har det sgu stået i stampe. Man skal hele tiden udvikle hiphop videre i nye retninger. Jeg ser det lidt ligesom et træ, hvor der er forskellige forgreninger på, og det smukke ved det er, at det aldrig stopper med at vokse.

- En grundregel i hiphop er, at hvis du vil have lov til at have en mening, hvis du vil betragte dig selv som én blandt ligesindede, så skal du bidrage med noget til kulturen, ellers har du ikke nogen stemme. Noget, der ligger implicit i kulturen er, at du selv skal bidrage med noget for at have en mening om det.

Hvad kan rap i forhold til andre genrer?
- Hvis du tager selve rappen, er der mange flere ord og rim end i en almindelig popsang, så du har mulighed for at få flere informationer ind i dit udtryk. Rap befinder sig et sted, hvor der stadig kan ligge mange ting imellem linjerne, hvor du er nødt til at male nogle billeder, og folk er nødt til at tænke sig til noget af det, men samtidig er det mere detaljeret end en almindelig sang.

Hvorfor er der en så massiv aliasdyrkelse i hiphop?
- Jeg startede jo med at hedde Joker J, og det var fordi, mine helte hed Steady B og KRS One. Man kan sige, at jeg opfandt mig et alias ret tidligt og udviklede det hen ad vejen. Den nye plade er en Jokeren-plade, og det er et kunstnerisk, subjektivt udtryk. Det er verden set med Jokerens syrede, skæve briller, men det er meget, meget tættere på Jesper Dahl, end nogle af de andre ting har været.

Fordele og ulemper ved at have et alias?
- En af de største ulemper ved at have et alias er, at folk ikke altid kan kende forskel på privatpersonen og aliasset. Jeg er Jokeren, hver gang jeg går uden for min dør - det kan jeg ikke slippe for. Selv hvis jeg stoppede med at rappe nu, så ville der komme en eller anden og sige "Hvorfor sagde du 'møgluder', dit mandschauvinistiske svin?!" så snart hun har fået fire fadøl, du ved. Fordelen er, at det kan være en måde at leve nogle forskellige sider af ens person ud på.

Hvad betyder attitude og image for dig?
- Da jeg gik rundt med slikhår, hårnet og stok, strømper op til knæene, shorts og Hawaii-skjorte, der gjorde jeg det, fordi jeg havde lyst til det. Den måde man går klædt på, har en signalværdi, og det er jo også et udtryk på en eller anden måde. Jeg har en tendens til at træde folk over tæerne, fordi jeg siger, hvad jeg mener, og gør, hvad der passer mig. Men det er egentlig ikke noget, jeg går og tænker så meget over.

Det værste, du nogensinde er blevet kaldt?
- Der er altid nogen, der har haft en mening om Jokeren, lige siden vi startede, så jeg har ligesom lært at koble fra. Det bider ikke så meget på mig, og til syvende og sidst betyder det egentlig ikke så meget for mig. Hvis jeg skulle blive ked af noget, nogen sagde, så skulle det være, fordi jeg respekterede eller elskede dem, der sagde det.

Det perfekte scenario, hvor din nye plade passer ind?
- Den kan du sgu høre både i din iPod, når du cykler, eller når du kører bil, men du kan også sagtens høre mange af numrene på klub. Pladen kan passe ind både i en festlig og en eftertænksom sammenhæng. Der er jo meget liv og sjæl i det. Jeg lægger sgu min sjæl i det, jeg skriver, og håber, at folk sætter sig ned og lytter til det.

Hvorfor skal man tage til koncert med Jokeren?
- Fordi jeg har det onde hold med. Jeg har nogle rigtig fede musikere med, samt Maria Hamer fra Juice og min homie Cas på vokal. Man skal også komme, fordi jeg er god til at rappe i virkeligheden. Jeg kan rappe. Jeg står ikke og klipper lortet sammen.

Info om pladen:
Jokerens nye album hedder Den Tørstige Digter og ramte pladebutikkerne den 2. marts. Pladen indeholder 14 skæringer, og førstesinglen er "Gå Væk" featuring Blæs Bukki. "Albummet er pro-liv, pro-kærlighed og pro-hiphop. Det er slut med at romantisere gangsterrap, og hyldesten af materielle goder er også forbi," lyder det fra Jokeren.


Niarn:

Din definition på en ægte hiphopper?

- Det synes jeg ikke, at der er en definition på, fordi hiphop er blevet så stort, som det er, og fordi man kan dyrke hiphop på så mange forskellige måder, og jeg synes, at de alle er acceptable. Hvert af de fire elementer (rap, dj'ing, breakdance og graffiti, red.) er blevet en kultur for sig. Det handler om at være ægte over for sig selv, og det er op til vedkommende selv at vurdere. Jeg vil ikke sidde og være dommer over, hvem der er en ægte hiphopper - det gider jeg ikke blande mig i.

Hvad kan rap i forhold til andre genrer?
- Det, jeg godt kan lide ved rap, er, at det har så meget fucking sjæl, som det har. Det vigtigste ved en rapper er, at det lyder, som om man mener det, man siger. Det er den dér rå ærlighed, man skal besidde for at lave rap-musik. Det er også derfor, rap, livsstilen og kulturen omkring det altid er så intenst. Det er den intensitet, den dér overdrevet store kærlighed og indlevelse, som gør, at folk bare lever det så fucking meget. Den intensitet findes kun i musikgenrer, hvor der er en hardcore kultur omkring musikken, og hvor folk lever og ånder for den kultur.

Hvorfor er der en så massiv aliasdyrkelse i hiphop?
- Det er lidt det samme, som det er med traditioner. Folk bliver for eksempel helt forfærdede, hvis man ikke holder jul. Folk bliver ikke forfærdede, fordi vi er specielt religiøse, og at man ved ikke at holde jul pisser Gud op og ned ad ryggen. Man bliver forfærdet, fordi jul er tradition og noget, vi altid har gjort. Og sådan er det også lidt med aliasser i rap. Jeg kunne jo godt bare kalde mig mit rigtige navn, men at have et alias er noget, man altid har gjort, og alle gør det bare. Det er sjovt med kunstneriske aliasser og ikke kun indenfor hiphop. For eksempel hedder guitaristen fra U2 stadig bare The Edge. Han er 50 år gammel og lyder som en fucking wrestler, du ved.

Fordele og ulemper ved at have et alias?
- Det er meget fedt, at folk ikke lige helt ved, hvem man er, men det skal journalisterne nok gøre folk opmærksomme på. Jeg tror aldrig, at jeg har læst et interview med mig, hvor mit rigtige navn ikke bliver nævnt. Og det bliver altid sagt enten i vendingen "som der står på hans sygesikringsbevis" eller "som de kalder ham nede på kommunekontoret".

Hvad betyder attitude og image for dig?
- Jeg vil ikke have, at andre folks holdninger og meninger om mig skal have indflydelse på den, jeg er. Derfor tænker jeg rigtig meget over, at jeg bare vil være mig selv.

- Selvfølgelig arbejder man med sit udtryk og image, når man udgiver plader, men jeg er meget bevidst om, at jeg bare vil være mig selv og sige tingene, som de er. Det er det, hele Niarn er - det er ærlighed.

Det værste, du nogensinde er blevet kaldt?

- Jeg er aldrig rigtig blevet kaldt noget til mit ansigt, men der er mange ting, man godt kan regne ud, at folk vil gå og sige bag ens ryg. Da min første plade kom ud, genudgav vi min gamle ep Glenn Francisco, og den blev udgivet i et par tusind eksemplarer. Der blev jeg nogle steder i hiphop-kulturen beskyldt for at være grådig. Grådig og nærig - det vil jeg fandeme ikke kaldes. Det sjove ved det var, at jeg så satte mig ned og regnede ud, at hvis alle de genoptryk blev solgt, så ville jeg tjene 18 tusind før skat. Hvis jeg var grådig, så er jeg dæleme i den forkerte branche, altså.

Det perfekte scenario, hvor din nye plade passer ind?
- Det er en god håndfuld sammentømrede venner, der alle sammen kender hinanden, og som er nogle rigtige drengerøve, der tager ned på et rigtigt lurvet værtshus et sted, hvor man næsten ikke kan se ud ad de nikotingule vinduer og får noget højt belagt smørrebrød, et par af de røde svin (snaps, red.) og nogle fadøl. Der kunne den godt bare stå og køre i baggrunden.

Hvorfor skal man tage til koncert med Niarn?
- Fordi den koncert kommer du aldrig nogensinde til at fucking glemme - der er der fuldstændig statsgaranti på. Den eneste måde, du kan komme til at glemme den koncert, det er, hvis du simpelthen drikker dig så stiv, at du får blackout, før jeg går på scenen. Jeg har Simon Jul, My og Sundsdal med, og så AMP og Klingen som opvarmning. Det bliver hor, mord og fucking ildebrand.

Info om pladen:
Den 9. marts udkommer Niarns spritnye plade Rød Aalborg, der er lavet i samarbejde med produceren Sundsdal og blandt andet gæstes af Simon Jul Jørgensen. Førstesinglen Undskyld (Jeg Var Fuld) udkom i november måned 2008. "Hvis man er Niarn-fan, bliver man i hvert fald ikke skuffet," udtaler Niarn om pladen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA