x

Balstyrko - Ude på noget

Balstyrko - Ude på noget

Jagten Paa Noget er kulminationen på flere års kreativ sparring mellem Blæs Bukki, Ormen og Ane Trolle. Sammen har de skabt et rummeligt univers, der musikalsk iscenesætter livets balstyriske beskaffenhed i alle dets både magiske og banale facetter. GAFFA har mødt den albumaktuelle trio.

Som de sidder der på række på forsædet i den røde bil, kunne de minde lidt om Palle, Polle og Ruth, som i midten af 1980'erne var Ude På Noget i den bedste fjernsynssendetid. Udstyret med et kamera, der med blot et enkelt knips kunne sende én derhen, hvor man gerne ville, var de på rullende opdagelsesrejse. Sådan er det også med Balstyrko, der helt uden om alle kategoriske genrekasser rejser frygtløst frem og tilbage mellem modløs spaghetti-country og vuggende reggae-vibrationer. Balstyrkos kuperede audio-landskab er udstyret med en lyrisk opfindsomhed, der både taler til hjertet og smilebåndet, i jagten på det, man aldrig helt ved, hvad er, før man ved det. Sådan var det også med Balstyrkos tilblivelse.

Bag rattet i bilen sidder Blæs Bukki, Ormen og Ane Trolle, der alle har været særdeles aktive på den hjemlige musikscene gennem de sidste 10 år. Gennem en årrække har de syslet med et projekt, der egentlig blot skulle have været et enkelt nummer, men som voksede sig op om de tre medvirkende og blev et fuldbyrdet univers med plads til eksperimenter og individuelle udfordringer. Ane Trolle skulle eksempelvis for første gang få prøvet kræfter med at synge på modersmålet, og for Blæs Bukki skulle raptekst-rutinerne suppleres med en anden lyrisk tilgang, der krævede færre ord, men en mere personligt selvudleverende gennemslagskræft.

Skæbnen er ikke vor egen

- I første omgang ville jeg gerne lave et track med Ane, som jeg ikke rigtig kendte på det tidspunkt. Jeg havde hørt hende synge på søndagsdagsklubben Rub 'A Dub, og jeg syntes, det kunne være sjovt at finde en helt anden type samarbejdspartner, forklarer Blæs Bukki, der på det tidspunkt havde gang i et elektronisk projekt med vennen Jæwer Jæv. I samme periode lyttede Blæs Bukki til nogle demoer, som Ormen havde fremsendt ham med henblik på at få noget kollegialt feedback. Ormen kendte Ane Trolle, og det gav pludselig mening at prøve at samle trådene i en helt ny konstellation. Linjen "Skæbnen er ikke vores egen" fra debutalbummets åbningsnummer passer på mange måder glimrende på Balstyrkos fødsel, der blev MySpace-cementeret i marts 2007. Der skulle imidlertid gå flere år, før debutalbummet Jagten Paa Noget var en realitet.

- Det var egentlig meningen, at vi i eksperimentets hellige navn blot ville lave et enkelt nummer, men det ene tog det andet. Pludselig kunne vi se, at vi havde gang i et projekt, der var meget større end oprindelig beregnet, forklarer Ormen, mens han ruller en cigaret og luner hænderne på kaffekoppen. Udenfor har vinteren lagt sin hvide dyne ud over hele København.

Blæs Bukki, Ormen og Ane Trolle satte idéerne i system på en række ture til Vesterhavet, hvor Ormens morfar med sine egne hænder for mange år siden havde bygget et sommerhus. Nu skulle et Balstyrisk eksperiment gennemføres i et militærøvelsesområde ved Grærup Strand 25 kilometer uden for Esbjerg.

- Vi har sorteret en masse fra i denne proces. Det var vigtigt, at vi afprøvede projektets grænser og lavede fejl. Det var med til at give turene en retning, vurderer Ormen, der er ankermand bag trioens kompositoriske arbejde bag computerskærmen.

- Det var rigtig vigtigt for os at komme væk for at samle tankerne. Og lære hinanden ordentlig at kende ikke mindst, tilføjer Ane Trolle og markerer med et eksalteret blik i øjnene, at frisk luft, lun brændeovn og æblekage også var tiltrækkende omstændigheder ved de kreative idéekskursioner i det jyske. Dertil kommer også de logistiske betingelser, projektet har været underlagt, fordi alle trioens medlemmer har mange andre musikalske jern i ilden.

Nye døre går op. Hvem kommer ind?
- Det har været en stor drivkraft i den her konstellation, at vi skulle bevise os selv over for hinanden. Sådan er betingelserne, når man indgår i et nyt samarbejde, hvilket vi alle har fundet meget inspirerende, vurderer Ane Trolle. For hendes vedkommende var det indimellem en kamp at føre de danske tekster over sine læber.

- Ordene og meningerne kommer ligesom meget tættere på. Det har været hårdt indimellem, men da den grænse blev overskredet, føltes det rigtig godt, forklarer Ane Trolle, som hævder, at hun har været i særdeles kyndige oplæringshænder i Blæs Bukkis erfarne selskab. Han overtager ordet:

- Til at begynde med blandede jeg mig meget og var sådan lidt kontrol-agtig i jagten på at finde den dér magiske balance mellem at være både åben og egenrådig. Men når ens egne idéer på positiv vis forandres under de andres påvirkning, så giver det pludselig mening at give slip på sig selv.

Blæs Bukki har også oplevet, at det nye balstyriske setup gav anledning til at afprøve nye sider af sig selv:

- For at åbne nogle andre døre op end jeg plejer, når jeg skriver tekster, var det nødvendigt for mig at træde ind i et nyt rum, en ny konstellation. Det blev Balstyrko en anledning til, og for mit vedkommende er der kommet et følsomt og udkrængende resultat ud af det, vurderer han og tilføjer, at han også gerne på et tidspunkt vil prøve kræfter med at stå på helt egne ben i et soloprojekt. Men lige nu handler det om Balstyrko, hvis collage-tilblivelse i skrivende stund er ved at blive transformeret til et live-udtryk, der debuterede i forbindelse med årets Danish Music Awards-prisuddelingsfest 28. februar. En mindre turné rundt i det ganske land følger senere dette forår.

Musikalske løbebaner: Blæs, Ormen og Trolle:
Balstyrko er et sammenrend mellem tre markante skikkelser på den danske musikscene. Trioen består af Blæs Bukki, Ormen og Ane Trolle, der alle har både hoved og hale dybt begravet i en masse forskelligartede projekter:

Blæs Bukki
Blæs Bukki er et af mange aliaser for Lasse Bavngaard, der har skrevet og eksekveret rim i hiphop-trioen Malk de Koijn sammen med Tue Track og Geolo Geo. Efterfølgende blev hiphoppen - i selskab med Pharphar og Eaggermand - udskiftet med jamaicanske rytmer i projektet Bikstok Røgsystem, der gratinerede dancehall-musik med røgfyldte tekster på dansk. Dertil kommer en erfaring som musikleverandør til teaterforestillinger som Peer Gynt og Købmanden (myspace.com/blaesbukki).

Ormen
Bag navnet Ormen gemmer sig produceren Anders Christophersen, der også har erfaring med teater-soundtracks. Sammen med Blæs Bukki stod han nemlig bag musikken til teatersuccesen Købmanden på Betty Nansen Teatret. Tidligere har Ormen sammen med produceren Rasmus Møbius udgivet dub/hiphop-albummet Sports under navnet Melk. Sidste år tog Ormen favntag med Bamses veninde Alberte Winding, som han har lavet en syv-tommer-single sammen med. Der er mere på vej fra denne kant (myspace.com/ormendk).

Ane Trolle
Ane Trolle har gennem de senere år være en allestedsnærværende stemme på den danske radiosendeflade. Artister som Peder og Anders Trentemøller har gjort brug af hendes vokale talenter med Ugens Uundgåelige på P3 som resultat, og sammen med veninden Josephine Philip folder Ane Trolle sig også ud i duo-format med JaConfetti. Senest har hun - arm i arm med Pato - søsat det parterapeutiske projekt Trolle//Siebenhaar (myspace.com/anetrolle).

En stærk mand

Hvad betyder Balstyrko egentligt? Er det noget, man gør? Er det en person? Eller en tilstand? GAFFA forsøger at få et svar fra ordets ophavsmand Blæs Bukki:

- Det er jo en fordrejning af ordet balstyrisk, som vi alle godt kunne lide. Det passer godt til processen, til musikken og til livet i det hele taget. Et af de første numre, vi lavede sammen, var Karusellen, hvilket i mit hoved konkret affødte nogle billeder af sådan et gammeldags cirkus med en stærk vægtstangløftende mand i underbukser. Sådan en kraftfuld figur som ham kunne godt hedde Den Store Balstyrko eller noget i den stil. Der var mange mærkelige navne i kredsløb. Navnet Balstyrika var også oppe at vende, men det lød lidt for meget som en hysterisk kvinde. Så hellere en stærk mand!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA