x

Nekrolog: Johnny Cash (1932-2003)

Nekrolog: Johnny Cash (1932-2003)

I fredag havde medier verden over den triste opgave at berette om countrylegenden John R. Cashs bortgang. Her er et fattigt forsøg på at opridse en af de allerstørste legenders 71-årige liv:

Som den måske mest genkendelige stemme i musikhistorien nåede Johnny Cash at indspille mere end 1.500 sange, der findes på cirka 500 album. Karrieren spændte sig over næsten 50 år, hvor han nåede at få 48 amerikanske hitliste-placeringer, det samme som The Rolling Stones og The Beach Boys. Den dag i dag har Johnny rekorden i at have flest album i trykken på en gang, således er det muligt at købe 45 forskellige album. Han spillede sammen med de største, og er beundret af de fleste.

Biografi
Under den amerikanske depression blev J.R. Cash født den 12. februar i 1932 i Kingsland, Arkansas. Barndommen som den mellemste af syv fattigmandsbørn blev brugt med at plukke bomuld på marken nær familiens skur. Efter skoletiden kom Cash som 18-årig med i luftværnet, hvor han tog sig navnet John Cash, da militæret ikke ville acceptere initialer. Det var da Cash var udstationeret i Tyskland, at han købte sig sin første guitar og startede et band. Cashs ophold i militæret opsummerede han bedst selv med sætningen: ”Jeg var i militæret i 20 år, fra 1950 til 1954”.

I 1954 kontaktede Johnny Sun Records’ Sam Phillips i håb om at få lov at indspille et par simple gospelsange. Men Phillips, der havde opdaget Elvis Presley og Jerry Lee Lewis, ville have fat i en mere vild og kommerciel udgave af Johnny. Gennembruddet kom ikke med debutsinglen ”Hey Porter”, men allerede med det andet udspil ”Cry, Cry, Cry” begyndte befolkningen af få øjnene op for Johnny. I 1956 gik singleudspillet ”Folsom Prison Blues” ind på countrymusikken top 5-hitliste, og samme år udkom ”I Walk The Line” der blev hans første udspil, der landede på toppen af hitlisterne.

I slutningen af 50’erne havde Johnny udgivet mere end 50 sange, solgt mere end 6 millioner plader og fået muligheden for at optræde i countrymusikkens højborg The Grand Ole Opry i Nashville. Det var her, Johnny fik tilnavnet The Man In Black. “Alle var iført rhinsten, glimtende tøj og cowboyhatte. Og jeg besluttede at iføre mig sort skjorte og bukser, for at se om dette gik. Og det gjorde det, og lige siden har jeg båret den farve,” forklarede Johnny i et senere interview.

I sangen ”Man In Black” fra 1971 synger Johnny, at ved at bære farven sort viste han sin respekt og medfølelse for de svageste i samfundet, og runder sangen af med linierne: “Oh I'd love to wear a rainbow every day and tell the world that everything's okay / But I'll try to carry off a little darkness on my back / Till things are brighter I'm the man in black.”

Hits som “Ring Of Fire”, “Don’t Take Your Guns To Town” og “The Ballad Of Ira Hayes” fulgte hurtigt efter, og succesen blev fulgt op med koncerter verden over. I 60’erne begyndte Johnny at kæmpe med et pille- og sprutmisbrug, der eskalerede i takt med den stigende succes. Det var misbruget, der fik ægteskabet med hans første kone Vivian Liberto til at gå i stykker i 1966.

Cash kom først ind på ret kurs igen, efter at forholdet til sin gamle kærlighed June Carter, datter af countrymusikkens mor Maybelle Carter, begyndte at udvikle sig. Johnny og June mødtes første gang i The Grand Ole Opry i 1956; om mødet udtalte Johnny senere: “Den første gang jeg mødte June, gik jeg ned på knæ og fortalte, at jeg en dag ville gifte mig med hende. Vi var begge to gift med andre på det tidspunkt. Men vi blev vildt forelskede, arbejdede sammen og turnerede sammen, vi var sammen hele tiden. Så da turnéen var færdig, og vi ikke kunne være sammen mere, da vi skulle hjem til nogle andre, begyndte det at gøre virkeligt ondt.” I 1967 var Johnny igen ude af sit misbrug med hjælp fra June, og året efter giftede de sig, efter at han havde friet til hende, mens de var på scenen i London.

På grund af de to livealbum ”Live At Folsom Prison” og ”Live At San Quentin”, indspillet i to af Amerikas hårdeste fængsler, var Johnny i 1969 det mest populære musiknavn i verden og solgte det år mere end The Beatles, der på det tidspunkt blandt andet var aktuelle med ”Abbey Road”-albummet.

I årene mellem 1969 og 1971 koncentrerede Johnny sig hovedsaglig om sit eget tv-show ”The Johnny Cash Show”, hvor gæster som Bob Dylan, Louis Armstrong og Joni Mitchell sang duet med den alsidige stjerne.

Op igennem 70’erne og 80’erne forsatte Johnny med at spytte album ud i en lind strøm, men på trods af at han også var begyndt at medvirke i stærke roller i flere film, var opmærksomheden og succesen dalende. I 1980 blev han dog som den yngste levende kunstner indviet i countrymusikkens Hall Of Fame. I midten af 80’erne dannede han med Willie Nelson, Kris Kristoffersen og Waylon Jennings bandet The Highwaymen, en periode, der fik stofmisbruget til at blusse op igen.

At Johnny Cash skulle blive et afholdt navn for 90’er-generationen, var der næppe nogen, der havde regnet med. Men i 1993 tog det, på det tidspunkt, mest populære band i verden, U2, ham til sig og fik ham til at synge afslutningssangen ”The Wanderer” fra deres ”Zooropa”-album. I 1994 udkom albummet ”American Recordings”, der var opstået i et samarbejde med produceren Rick Rubin, som var bedst kendt for sit arbejde med rap- og rocknavne. Albummet indeholdt genindspilninger af tidligere Cash-sange, såvel som nyskrevne og dybt personlige fortolkninger af sange originalt fremført af navne som Tom Waits, Danzig, Nick Lowe, Leonard Cohen og Loudon Wainwright III.

”Da jeg skrev under på kontrakten med Ricks pladeselskab, spurgte jeg ham, hvad han ville gøre med mig, som ingen andre havde gjort. Han svarede: 'Jeg ville gerne sætte dig foran en mikrofon og få dig til at synge alle de sange, du har lyst til at indspille.' Jeg svarede, at der er mange sange, jeg igennem årene har haft lyst til at indspille. 'Jamen, det er de sange, jeg vil høre, svarede Rubin mig'”, udtalte Johnny om starten på det frugtbare, succesfyldte og anerkendte samarbejde. Samarbejdet blev til de fire album ”American Recordings” fra 1994, ”Unchained” fra 1996, ”American III: Solitary Man” fra 2000 og ”American Recordings IV: The Man Comes Around” fra sidste år. Med disse udgivelser fik Cash igen den opmærksomhed, han fortjente, og på grund af fortolkninger af sange af navne som Tom Petty, U2, Bonnie ”Prince” Billy, Nick Cave, Beck, Soundgarden, Spain, Nine Inch Nails, Paul Simon, Sting, Depeche Mode, The Eagles og The Beatles – ramte han igen generationer med spredehagl.

Alle ville pludselig arbejde sammen med Johnny eller fortolkes af ham, og de, der blev tilsmilet med æren, var hurtige til at forklare omverdenen om, hvilken ære det havde været. Anmeldere og unge som gamle musikere væltede pludselig om sig med superlativer og tilskrev ham stor inspiration for hans kompromisløshed som kunstner, bad-ass-attituden og den evige tagen hånd om de udstødte og svageste i samfundet.

Om det var sange om mord, kærlighed eller gud, om de var selvskrevne eller fortolkede, var det altid muligt at genkende sangeren på stemmen. En stemme, som U2's Bono døbte "den mest maskuline stemme i kristendommen", og om hvilken Tom Waits sagde, at "når den kommer i radioen, er der ingen, der skifter station."

Op igennem 90’erne pådrog Johnny sig flere og flere sygdomme, og på grund af et stærkt svækket nervesystem og immunforsvar var han en flittig gæst i hospitalssenge. Mirakuløst kom Johnny igen og igen igennem sygdomsforløbene, og så sent som den 9. september kunne verdenspressen berette om, at Cash netop var blevet udskrevet fra hospitalet efter en operation i bugspytkirtlen. Prognoserne var gode, og planen var, at han skulle tage til Californien ugen efter for at forsætte arbejdet på sit næste album med Rick Rubin.

Men så godt skulle det ikke gå, for tidligt fredag morgen åndede Johnny Cash ud, efter at hans sukkersyge havde taget hårdt på vejrtrækningen.

Der var ikke mange, der gav Johnny lang tid tilbage at leve i, efter at han den 16. maj mistede sin elskede livsledsager og kone gennem 35 år, June Carter, til et hjertestop. Og nu kan kærlighedshistorien imellem June og Johnny heldigvis igen forsætte.

Vi slutter af med en række afskedsudtalelser fra prominente venner, kollegaer, familiemedlemmer og fans:

“Johnny Cash var en musiklegende, et amerikansk ikon, hvis karriere spredte sig over flere årtier og genrer. Hans rungende stemme og menneskelige medfølelse rørte hjerter og sjæle i generationer, og han vil blive savnet. Laura og jeg sender vores tanker og bønner til hans familie”. George Bush.

“Jeg betragter mig selv som en ven, han betragtede mig som en fan, han imødekom mig. Han viste mig rundt i sit hus, sin ranch, sin zoo (seriøst, han havde en zoologisk have i Nashville), hans tro og hans musik – det var meget at indtage. Han var mere end vis. I en have fuld af ukrudt var han egetræet.” Bono fra U2.

“Verden har ikke kun mistet en legende, men os i countrymusikken har mistet et familiemedlem. Jeg ved, at både Johnny og June altid vil kigge ned fra himlen og passe på os. Stjernerne i himlen er blevet lidt lysere.” Loretta Lynn.

“Det var et essentielt moment i mit livs arbejde, da jeg hørte, at Johnny var interesseret i at spille en af mine sange. Det endelige resultat mindede mig virkelit om, hvor smuk, rørende og stærk musik kan være. Verdenen har virkelig mistet en af de største. Mit hjerte går ud til hans familie og venner”, Trent Reznor fra Nine Inch Nails.

“På grund af dybden af hans inspiration og status er det åbenlyst, at ord ikke engang kan begynde at beskrive betydningen af hans forsvinden. Men lad det være nok sagt, at der har været få mennesker, der har været så stærke og inspirerende som Johnny Cash, og at verden er et meget fattigere sted efter hans fravær. I det mindste er han og June sammen igen.” Moby.

”Jeg er bedrøvet og er virkelig ked af det på vegne af Johnnys familie. Han var en stor, stor mand.” Elvis Costello.

”Jeg kan ikke huske et tidspunkt, hvor June Carter og Johnny Cash ikke var sammen. Det, jeg tænker mest på i dag, er deres venskab og den måde, June altid tog sig så godt af Johnny. Det var den sødeste form for kærlighed. De var sammen så mange år, det var altid Johnny og June, aldrig den ene uden den anden. Jeg ved med hele mit hjerte, at de aldrig var væk fra hinanden særlig lang tid. Nu er de sammen igen i al evighed.” Wynonna Judd.

”Den dag, vi ville miste Johnny Cash, er en dag, som jeg tror, vi alle har frygtet, og nu er den dag her. Jeg er taknemmelig for, at han har været en rebel, der har skubbet grænserne og har opmundret os til ikke kun at gro og leve, men også til at blomstre uden for normen. Vi vil savne din lange høje skygge.” Deana Carter.

”Jeg er dybt rørt over tabet af Johnny Cash.” Justin Timberlake.

”Jeg føler, at musikken har mistet en af sine største helte, og at countrymusikken har mistet en af de mest autentiske stemmer. Jeg vil savne at vide, at han stadig udtrykker, hvad alle føler, gennem sin musik, men mest af alt vil jeg savne manden.” Sheryl Crow.

”Johnny Cash brød alle reglerne og overskred de musikalske barrierer. Hans attitude, hans stil og hans musik gjorde ham til en sand original. Hvem ellers kan banke på Himmeriges port iført sort?” Faith Hill.

”Hans inspiration er spredt over mange generationer. Jeg elsker ham som en sanger og sangskriver.” Mick Jagger fra The Rolling Stones.

”Jeg kommer til at savne ham, men jeg er glad for, at Johnny og June igen er sammen og synger deres evige duet. Og vi er heldige, at han efterlod så meget af sig selv til at inspirere og berolige vores sjæle.” Robert Earl Keen.

”Johnny Cash virkede altid større end livet på mig. Han er en sand amerikansk helt, elsket lige meget af verden for sin venlighed, sympati og forsvar over for de svage, som for styrken i sin kunst. Han har været min inspiration, min trofaste ven og en sand oase af evig kærlighed og support. Han vil stå som et skinnende eksempel på det bedste, et menneske kan være. Du vil altid skinne lysere end en stjerne. Gud velsigne dig, John, for den kærlighed og glæde, du har givet.” Kris Kristofferson.

”Jeg tror, at kærligheden til hans kone vil blive hans største efterskrift. Alle vil altid tale om hans musik, men for mig er den ene ting, jeg altid vil huske Johnny Cash mest for, hvor meget han elskede sin kone.” Craig Morgan.

”Jeg vil altid være beæret over, at John tillod mig privilegiet af hans selskab.” Dwight Yoakam.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA