x

Lyd+Litteratur-festivalen skudt i gang

Lyd+Litteratur-festivalen skudt i gang

Torsdag, fredag og lørdag i denne uge finder den århusianske Lyd+Litteratur-festival sted på Archauz i Århus. Tre dage med koncerter og performances i spændingsfeltet mellem musik, lyd og litteratur. Festivalen arrangeres af den århusianske forening Litteraturen På Scenen og pladeselskabet Geiger Records. Årets hovednavn må siges at være det amerikanske punkikon Lydia Lunch, som fredag optræder sammen med den franske dj Philippe Petit. Blandt de øvrige navne kan nævnes Tone + Mette Moestrup, Er De Sjældne og Frodegruppen 40.

Festivalen blev dog skudt i gang med en snigpremiere tidligt onsdag aften på Hovedbiblioteket. Her holdt musikeren og multikunstneren Martin Hall (billedet), lydkunstneren og radioværten Søren E. Jensen og digteren Nicolaj Stochholm oplæg om deres fælles værk "Færden". En montage-cd med Stochholms oplæsning af digtsuiten "Færden" fra hans digtsamling "Aldrig Mere" til musik af Martin Hall, sat sammen af Søren E. Jensen. Passende nok udgivet af førnævnte Geiger Records. Værket blev afspillet i uddrag, men ellers var der dømt ren tale foran det forholdsvis talstærke publikum.

Snakken omhandlede primært det at sætte en eksisterende digtsamling sammen med både eksisterende og nyskrevet musik - det er nemlig tilfældet med "Færden" - og om, hvilke muligheder og eventuelt begrænsninger det giver. Der var dog generel enighed blandt oplægsholderne om, at Nicolaj Stochholms digte bestemt ikke tog skade af at blive sat ind i en musikalsk kontekst.

Martin Hall og Søren E. Jensen pointerede begge det vigtige i, at musikken og lydene ikke for bogstaveligt skulle illustrere stemningerne og temaerne i digtene, men hellere skulle forholde sig på det antydende og underspillede plan. Nicolaj Stochholm mente, at musikken havde givet digtene en særlig myndighed og ro, mens Søren E. Jensen pointerede, at musikken i sig selv godt kunne lyde lidt kedelig - denne kommentar morede Martin Hall sig højlydt over - men sammensat med digtene gav det hele mening.

Arrangementet sluttede med en længere, ganske underholdende enetale fra Martin Hall, der med et citat fra Shakespeares "Henry V" filosoferede over lyrikkens beskedne udbredelse i Danmark: "Jo færre, vi er, jo større er æren". Men samtidig indeholdt enetalen en utilsløret opfordring til at gå på opdagelse i lyrikken og tidens mange samarbejder mellem musikere, lydkunstnere og forfattere. Og det giver den århusianske Lyd+Litteratur-festival jo rig mulighed for. GAFFA kommer i hvert fald med anmelderblokken.

Programmet til Lyd+Litteratur ser ud som følger:

Hovedprogram:

16/4 - kl. 19.00 - 01.00 på Archauz/Lobby
T.S. Høeg & Kim Grønborg
Anne-James Chaton (F)
Tone & Mette Moestrup
DJ.: Schweppenhäuser/Thomsen

17/4 - kl. 19.00 - 01.00 på Archauz/Lobby
Lars Frost & Kristian Westergaard
Borisov/Nikkilä (RUS/SF)
Lydia Lunch & Philippe Petit (USA/F)
DJ.: T.S. Høeg & Kim Grønborg

18/4 - kl. 14.00 - 02.00 på Archauz/Lobby
Angry Sam & Tomult (UK/Dk)
Eiko (SUI)
Pär Thörn (S)
Frodegruppen 40
Er De Sjældne
DJ: Philippe Petit (F)

Satellitter:

17/4 - kl. 20.00 Literaturhaus, København
Eiko (SUI)

19/4 - NB! ekstraarrangement
Kulturhuset Islands Brygge, København
Borisov/Nikkilä (RUS/SF)
Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard

Mere information, herunder om billetsalg, på lydpluslitteratur.dk

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA