x

Læserinterview - Jens Unmack

Læserinterview - Jens Unmack

Han udgav i marts sit tredje soloalbum efter at have været frontfigur i danske Love Shop med Henrik Hall og Hilmer Hassig i en årrække. "Dagene Løber Som Heste" er produceret af Nikolaj Nørlund og udgivet på Auditoirum. I øvrigt spillede Nikolaj Nørlund og Jens Unmack sidste år dobbeltkoncerter sammen. På pladen medvirker The City Of Prague Philharmonic Orchestra, som tilføjer en storladen kvalitet til musikken - og det er en væsentlig årsag til, at pladen er blevet positivt modtaget af lyttere såvel som anmeldere her i foråret.

Vi har bedt læserne om at stille deres spørgsmål til Jens Unmack i vores nye artikelserie. Det er der kommet en håndfuld spændende spørgsmål og svar ud af, som du kan læse herunder. Den næste i rækken, du kan stille dine spørgsmål til, er Simon Kvamm fra Nephew. Du kan se, hvordan du gør ved at læse her.

Lars Jensen, Østerbro:
Mænd i vores alder, primo eller midt i 40'erne, begynder sig som regel at lægge sig ud. Det ses bestemt ikke i dit tilfælde! Hvordan holder du dig slank?

Jens Unmack: - Et rigtigt popstjernespørgsmål! Jeg får fedtsugninger flere gange om ugen. Nej, jeg skulle egentlig veje godt til, da slik er en svaghed. Vores tourrider - altså den liste over fornødenheder, der gerne må være til stede, når vi spiller shows - er således en større opremsning af kendte sukkerprodukter. Hvilket har vist sig nogle gange at være lidt af et problem, for hvordan går man på scenen og connecter med et publikum, når man lige har indtaget 800 gram engelsk vingummi?!? Men okay, hvad gør jeg for at holde mig i bare nogenlunde aerodynamisk form? Jeg løber.  

Søren Rasmussen, Odense:
Hvis du skulle strande på en øde ø, og blot kunne tage ét enkelt album med at lytte til – hvilket album ville det så være?

Jens Unmack: - Ingen tvivl der, "London Calling"" med The Clash. Den plade har det hele og lidt til, både stil- og udtryksmæssigt. Selvom jeg vel har hørt "London Calling" flere gange end nogen anden plade, giver den aldrig en følelse af fortid, uanset om den kommer på lørdag aften eller søndag morgen. Det bedste rock-album nogensinde? Ja, uden tvivl! "Sgt Pepper's..." er elevatormusik ved siden af.

Lars Mørk, Nørrebro:
Hvordan kommer det til at fungere med en livekoncert og et strygerorkester? Jeg ved, du skal spille på Musikcafeen i Århus; der bliver ikke plads til mange andre end dig og vennerne fra Prag, hvis de skal med på turné...

Jens Unmack: - Nej, der kunne hurtigt blive tjekkisk dominans mange steder, kom de med. Vi vidste godt, denne plade ville blive svær at reproducere live, da vi lavede den. Som tingene er faldet mest naturligt, har vi valgt kun at bruge strygerne live, hvor de sangprofilmæssigt ikke kan undværes. Til gengæld har vi dertil fundet et helt usynligt symfoniorkester.

Robert, Århus:
Var Pia Larsen fra København eller Dollerup Bakker?

Jens Unmack: - Der var en Pia Larsen fra Almind, ikke langt fra Birgittelyst, i den modsatte ende af Hald Sø ved Dollerup Bakker. Men det ville være synd at belaste hende for en popsang, der med tiden er blevet lidt af en forbandelse for Love Shop. Spiller vi ikke "Pia Larsen" til vores shows - og det gør vi meget sjældent - bliver der konstant råbt på den, og spiller vi den endelig, er responsen i bedste fald høflig.

Henrik Poulsen, København (to spørgsmål):
Hvad kommer først, når du skriver sange - musikken eller lyrikken?

Jens Unmack: - Altid musik. Jeg har prøvet at have heldige tekster færdige til sange, der så blev skrottet på grund af musikken, og det er frustrerende. Så nu går jeg ikke i text-mode, før det musikalske omkring en sang er blåstemplet.

Jeg elsker at høre Suede og deres sange om livet i storbyer, når jeg cykler gennem København. Og ofte får det mig til at tænke på dig og dine tekster. Kan du selv se den forbindelse - og kan du evt sætte lidt flere ord på den, end jeg er i stand til?

Jens Unmack: - Ja, det kan jeg fint. Specielt Suedes første tre album har den dér sitrende og uhm... intim-elektriske storbyting kørende, Jeg var i England den uge, da "Animal Nitrate" udkom på singlen, hvor også fantastiske "The Big Time" er med som B-side. Jeg husker en frostsort vinteraften oppe i Sheffield, med høj udsigt ud over byens lys, hvor vi hørte netop de to tracks igen og igen på en cd-discman - det var sgu stort! Suedes bedste sange stank positivt af benzinos og våd asfalt, og flugt fra highrise-forstæder ind til snævre tilrøgede barer med høj musik, nærkontakt og fortabelse. Hvilket vel fint forklarer, hvorfor det aldrig skulle klæde Suedes musik, at Brett pludselig begyndte at drikke te. Det var en stor karrierefejl.

Lars Bæk, Assens:
Jeg nåede desværre kun at opleve Love Shop én gang, inden I gik på pause. Jeg håber stadig. Mit spørgsmål lyder: Har det givet dig ny/yderligere tekst- og musikmæssig inspiration, at Hilmer ikke er iblandt os mere, i så fald hvordan?

Jens Unmack: - Nej, det har det ikke.

"Dagene Flyver Som Heste" udkom den 23. marts og fik fem stjerner her på GAFFA.dk.

Unmack spiller desuden en mindre Danmarksturné i disse dage. Du kan se ham her:
17. april: Musikcaféen, Århus
18. april: Musikcaféen, Århus
23. april: Studenterhuset, Ålborg
24. april: Posten, Odense
25. april: Pumpehuset, København


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA