x

Ataf Khawaja på vej med selvransagende album

Ataf Khawaja på vej med selvransagende album

Fire år er gået, siden Ataf Khawaja debuterede med det roste album Paraderne Nede, hvorfra numre som "Sommerfugl","Gade Capitaine" og "Det' For Sent Nu" fik heftig airplay. Bevæbnet med klare budskaber i flowet blev en del af opmærksomheden omsat i indbydelser til interviews og mediernes debatprogrammer. Nu kunne en pakistansk-dansk andengenerationsindvandrer være interessant at stille et par spørgsmål eller to om integrationsemner.

Med albummet "Galleri" vender han tilbage, og denne gang kan vi forvente en mere selvransagende Ataf Khawaja.

- På den første plade kiggede jeg meget indad. Derfor hed den "Paraderne Nede", og jeg synes, styrken på den var, at jeg turde udstille mig selv og mine følelser. Derved kunne folk i lignende situationer, folk, som ser mig udefra, det vil sige etniske danskere, se, at der sker andre ting bag facaderne end bare gangsta-domme og den stereotypisering, mange af os lever under, siger Ataf Khawaja

- På den nye plade er der flere eksempler på, hvor jeg er rent mentalt i mit liv. Den her plade er mere dyster og mørk.

En af de afgørende finesser har været at gøre flere af sangene tredimensionelle, som Ataf Khawaja kalder det. For at lade hvert nummer spejle et begreb eller en følelse fra noget, han har set eller oplevet til daglig.

- Der er for eksempel et nummer, der hedder "Gadens Ånd": Her nærmest legemliggør jeg gaden, så det er gaden, der snakker til drengen og til de unge, om hvilke værdier gaden har. På et andet nummer, "Dobbeltliv", ser man det fra drengens perspektiv. Hvordan han lever et dobbeltliv. Er én type person derhjemme og en anden på gaden.

Dertil kommer måden at udtrykke sig på:- Hvis du tager det et skridt videre, iscenesætter dig selv og skriver om, hvad du selv synes er fedt ud fra det, du har gået igennem og siger: "Nå ja, jeg må gå nu": Så er det både drengen, som var på gaden, dem, der er på vej væk, og også dem, der ser på, du taler til. På den måde føler jeg også, det bliver tredimensionelt.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA