x

Den Gale Pen – Linda

Den Gale Pen – Linda

Den Gale Pen møder dette års vinder af X Factor, Linda Andrews, der afviser al snak om, at en færøsk Thorshavn-triade skulle have stået bag hendes sejr.

Hej Linda og tillykke med sejren i X Factor. Efter kåringen har der været en del skriverier om, at det var snyd, at du kunne deltage i showet, da du allerede havde udgivet en solo-cd samt medvirket på forskellige musikeres albums. Men er det overhovedet en fordel at have arbejdet sammen med top-artister som Blå Øjne, DJ Alligator og Johnny Logan?

– Ikke nødvendigvis, for som backing-sanger er du jo vant til at tone dig fuldstændig ned. Det kan faktisk være en ulempe, fordi den uslebne diamant får ikke lov til at skinne igennem, da man er blevet formet så meget af musikbranchen, at man faktisk blegner.

Sammen med X Factor-æren følger en pladekontrakt, og du er i gang med at arbejde på en cd. Din mentor Lina Rafn lavede med Infernal nummeret "Kalinka". Med din færøske baggrund og dit tidligere samarbejde med DJ Alligator, ligger det så ikke i kortene, at din udgivelse bliver noget med frække tøser i folkedragt, høj bas og så dig, der skråler et eller andet om får?

– Haha. Helt klart! Du skal med i vores musikpanel, for det er lige mig, det der. Du har ramt plet.

Mens vi venter på din nye udgivelse, har du så overvejet at smede, mens jernet er varmt og genudgive din første solo plade... som det har været umuligt at finde ud af, hvad hedder?

– Tjaa. Min solo-plade er en gospel-udgivelse med nogle kristne sange, som jeg lavede til det færøske marked. Der er nogle rigtig gode numre på, men det er ikke mine egne, men cover-numre. Men lad os nu se. Det var dog ikke mit livsværk, det kommer med den pladeudgivelse, jeg nu skal til at lave.

Da Thomas Blachman hørte, at du allerede havde udgivet en cd, sagde han noget i retning af, at det vidste han ikke, men han opsøgte heller ikke den slags musik. Til det kan man kun overrasket spørge: Havde du nogensinde troet, at Blachman opførte sig som resten af den danske befolkning?

– Den har solgt cirka 750 eksemplarer, og det er kun min familie på Færøerne, som har købt den. Så det...

Nu vi er ved Blachman. Han sagde efter en af dine sange i X Factor, at du ville gøre dig bedre i Las Vegas. Har du overvejet at tage der over, for du ved, hvad man siger: Den, der tager til Las Vegas, bliver i Las Vegas?

– Det har jeg aldrig hørt om. Men jeg skal da helt klart over til Las Vegas, men for at se Barbra Streisands nye show, nu hvor Céline Dion er færdig med sit. Men jeg har klart noget show-gen i mig, og det kommer mine fremtidige koncerter også helt klart til at bære præg af.

Nogle mener, at vindersangen "Det Bedste Til Sidst" minder om Kate Bushs' "Running Up That Hill". Til det kan man sige, at det at gå fra korsanger for Blå Øjne til at få lov til at synge et Kate Bush-nummer vel sådan set ikke er den dårligste udvikling?

– Det er da fantastisk, haha. Dermed ikke sagt, at jeg synes det minder fuldstændig om Kate Bush, men det er jo sådan, at man låner lidt hist og pist. Det er svært at skrive en sang, som ikke har elementer fra et andet nummer.

I forbindelse med X Factor-showet var der historier om, at du blandt andet trøstespiste, kun lige havde penge til husleje og netop var blevet skilt. Det fik Remee til at sige, at der gik lidt for meget Oprah Winfrey i den, og nogle mener, at den medieopmærksomhed hjalp dig til at vinde. Havde du selv troet, at en enlig mor fra Valby kunne lære så meget om at sælge sig selv ved at se fjernsyn i dagtimerne?

– Haha. Strategisk set er der ikke blevet tænkt en eneste tanke over, hvordan jeg skulle sælges. Jeg har bare valgt at være ærlig og har delt nogle ting, som jeg mener kunne være nyttige for andre mennesker at vide, og som nogle kunne relatere sig til. Jeg besluttede mig for, inden jeg gik ind i programmet, at jeg ønskede at fremstå som et ægte menneske, med hvad livet nu byder på. Ja, det er hamrende svært, men nej, hvor er det fantastisk, når man faktisk klarer den.

Nogle har også ment, at du vandt fordi, der var fup med sms-stemmerne. I forbindelse med Stein Bagger-sagen hørte man om Uppsala-mafiaen. Kender du noget til en vis Thorshavn-triade og deres infiltrering af DR?

– Haha... absolut ikke og jeg har tillid til, at Danmarks Radio ikke har turde fuske, for hvis det kom frem, ville det jo fuldstændig ødelægge det hele.

Er det forresten rigtigt, at man på Færøerne vil opkalde et fjeld efter dig, som skal hedde "Big Mamma"?

– Jeg vil sige det sådan, at jeg var meget beæret over, at de flyttede tv-avisen for min skyld. Derfor har jeg udtrykt et ydmygt ønske om, at når de nu har flyttet tv-avisen, kan de så ikke også lige flytte lufthavnen til er mere strategisk sted, så man kan lande hver gang. Det er bare et lille ønske herfra.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA