x

Ham Den Lange trækker dansk rap i endnu en ny retning

Ham Den Lange trækker dansk rap i endnu en ny retning

Grunden til denne titel skal findes i en tatovering, Ham Den Lange har på indersiden af sin arm. GAFFA hev fat i den unge rapper og fik en snak om pladen, tattoveringen og det danske rapgame.

Hvordan kan det være, pladen hedder "Carpe Diem - My Ass"?

- Den er egentlig opkaldt efter en tatovering, jeg fik lavet i to omgange. Da jeg var 18 år, og havde masser af overdreven livsoptimisme, fik jeg skrevet "Carpe Diem" på armen, et eller andet skodsted i Horsens. Siden det har jeg virkelig grebet dagen forkert mange gange, og en aften, hvor jeg sad flad på en bar med min gode ven Jøden og hans kæreste Charlotte, som er tatovør, fik vi idéen at tilføje "My Ass", og så var der ikke så langt til handling. Siden er det blevet et begreb vi har dyrket meget. Hvis du tager på casino og taber 5000 kr, eller mister den pige, du virkelig vil have på grund af et svagt øjeblik og en dum dulle, er det "Carpe Diem My Ass".
 

Pladen er delt ind i tre dele fordelt på 17 tracks ... Hvad er grunden til det? Og er der gået lidt pop i at lave inddelinger?

- Da jeg gik i gang med at lave pladen, fandt jeg hurtigt ud af, at jeg ville samle et hold omkring den, så jeg ikke stod alene om at skabe en musikalsk rød tråd. Det blev så til, at jeg satsede på de tre upcoming Århus-producere EnniOne, Martin Thun og Bobby H, og besluttede at lave en ep med hver. Jeg syntes, det var spændende at lave tre helheder med forskelligt udtryk, både musikalsk og tekstuelt. Jeg overvejede en overgang at fjerne opdelingen, da der - som du selv nævner - er gået mode i at dele plader op, men så igen, der er jo lavet sindssygt mange plader, der kun er i én del. Min plade er en fortælling i tre akter. En form for teatralsk dannelsesrejse og musikalsk eksperiment på samme tid.  

Holder det ægte på sin egen måde

Hvor har du hentet inspiration til albummet?  

- I virkeligheden og fantasien. Der er mange inden for min genre, der ikke vil skrive om ting, de ikke har oplevet. Det er vigtigt for mig ikke at begrænse mig til min egen hverdag. Jeg har bestemt ikke levet et kedeligt liv, men er meget fascineret af rollen som forfatter og tager den meget alvorligt. Jeg starter forfra med en blank blok hver gang, så min plade er kommet til at handle om hekseafbrændinger, atomkrig, skilsmissebørn, telefoner, der giver os stress, identitetskriser, lykkelige lemminger og alt muligt andet.

Du har mange "rigtige" musikstykker på pladen, blandt andet violin - var det vigtigt for dig at komme væk fra de typiske hiphop-samples?  
- Nej. Hele processen har været en stor kreativ legeplads. Der er både samplede, elektroniske og indspillede elementer i musikken.

Hvad for nogle andre rappere gæster pladen? Og kan du afsløre lidt om de numre?

- Der er to numre med min all time Haven Morgan-kompagnon Kejser A. Det ene er et "fremtids-Wikipedia"-track, der handler om grænselandet mellem information og viden. Det andet handler om, at folk skal slukke deres mobiler og være til stede, hvor de er. Så er der et nummer med Rødhætte om handling og konsekvens, og et nummer med Jøden, hvor vi ser tilbage på den afkrydsningsliste, man har som 13-14-årig, når det med piger begynder at blive spændende

Hvilket nummer er du personligt mest tilfreds med? Eller sagt på en anden måde - hvilket nummer betyder mest for dig?

- Det svært at sige. "De Er Efter Dig" er et utroligt ærligt soundtrack til et liv med paranoia, men der er så mange. De numre, der ikke betyder meget for mig, er valgt fra

Bange for at blive misforstået
Dit album må jo siges at være eksperimenterende, set i forhold til andre danske rappere lige pt. Frygter du modtagelsen af pladen hos publikum?

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg var ligeglad med, hvad folk synes. Jeg er nok lidt bange for at blive misforstået, da min plade er meget kryptisk og underlig. Jeg falder nok tematisk uden for tidens trend, men det håber jeg, at folk ser det som noget positivt. Min plade er i mange lag.

Hvordan er din opfattelse af den danske rapscene lige nu, og hvilke kunstnere forventer du selv noget af?
- Jeg synes, Khal Allan og L.O.C lavede fremragende plader sidste år, og at Negash Ali, Lucy Love og Balstyrko har givet os en fantastisk start på året. Jeg glæder mig også til Jooks og Kasper Spez, som jeg synes er fantastiske på hver deres felt. Der er selvfølgelig også en masse, jeg synes er noget lort, men det behøver jeg heldigvis ikke at høre.

I hvilken udstrækning adskiller Ham Den Lange sig som solokunstner - set i forhold til Haven Morgan og som freestyle-rapper?

– I forhold til Haven Morgan er min plade en videreudvikling af den stil, vi lagde for dagen på "Et Lille Eventyr". Dog er den mere eksperimenterende og eftertænksom i sit emnevalg. I forhold til MC's Fight Night er min plade i den hel anden grøft; der er ingen battlerap på min plade.

Det må siges, at Ham Den Lange, med det borgelige navn Thorbjørn Bech-Rossen, skubber til grænserne inden for dansk rap med sit debutalbum. Både på måden pladen er blevet til, med de mange live-instrumenter og ikke mindst rent emnemæssigt. Trods frygten for at blive misforstået har Ham Den Lange, ifølge sig selv, givet sig 100 procent, ligesom man kender ham fra MC's Fight Night. Anmeldelserne har været blandede – tjek blandt andet, hvad vores anmelder havde at sige her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA