x

Handsome Furs - Romantik i Østblokken

Handsome Furs - Romantik i Østblokken

Canadiske Handsome Furs spiller i på lørdag den 9. maj i Lille Vega i København. Sidste efterår gæstede duoen Danmark, hvor GAFFA tog sig en snak med ægteparret Dan Boeckner og Alexei Perry om blandt andet synkroniserede film, rent undertøj og romantik i østblokken.

Historisk set har musikalske parforhold med navne som Sonny & Cher, Ike & Tina Turner og ABBA ikke den lyseste fremtid. Men skulle man en dag løbe ind i det gæstfrie ægtepar, der udgør Montreal-duoen Handsome Furs, vil de fleste sikkert tvivle på, at også de en dag vil ende ved en bitter korsvej. For Dan Boeckner og Alexei Perry er nemlig ikke kun smaskforelskede - de er, som de selv lidt klistret siger, også bedste venner.

Dan (som nogle også kender fra Wolf Parade) og Alexei debuterede for tre år siden med SubPop-albummet "Plague Park" og er nu klar med det Østblok-inspirerede "Face Control". Da parret gæstede Århus sidste efterår, inviterede de med åbne arme indenfor til vodka-drikning (på russer-maner) og forklarede blandt andet inspirationen til titlen "Face Control".

- Vi var i Moskva sidste år, hvor de har en politik om, at det kun er smukke mennesker, der må komme ind på de smarte klubber og restauranter. Den gamle Østblok er styret af mafiaen, og de har en sindssygt korrupt og kapitalistisk tankegang. Det er deres forøg på at få en luksuskultur, hvor kun rige og smukke menneske er velkomne. Og vi snakker altså ikke bare om, at man skal have pæne sko på. Man skal simpelthen være fysisk smuk, du ved markante kindben og patter. Vi tog til sådan en smart restaurant for at spise frokost og selv så tidligt på dagen blev vi ikke lukket ind på grund af den såkaldte "Face Control".

- Men jeg kan virkeligt godt lide Østeuropa, og meget af pladen er skrevet, mens vi var på turné der. Jeg blev virkelig inspireret af, hvordan de lande og deres økonomi fungerer. Cirka 60 procent af alle virksomheder er drevet af mafiaen. Og hvor man før kunne se politisk propaganda overalt i byerne, er det nu kapitalismen der har overtaget. Det er ikke længere Stalin og Lenin, men benzin og mobiltelefoner, der markedsføres. Kapitalisme er noget, man burde frygte, men de ser på det med et barns begejstring.

Det hjælper at drikke

Når man rejser så meget som I gør, er der så noget der er essentielt at have med i bagagen?

- Cigaretter og rene sokker. Det er ikke mere end en uge siden, jeg løb tør for rent undertøj og var nødt til at købe en ordentlig stak på et marked i Litauen, og jeg siger dig, det er dårlig kvalitet. En god bog er også vigtig. Lige nu læser jeg både Frank Herberts science fiction klassiker "Dune", som jeg ikke har læst siden jeg var barn, og en stor tung mursten af en bog der er en politisk analyse af Balkan-landene. Jeg er dybt afhængig af bøger, for jeg forstår ikke tv her i Europa. Forleden så jeg lidt af "A Few Good Men" i Beograd, og hele filmen var synkroniseret og indtalt af en enkelt mand, så selv kvindernes roller var indtalt af den her grove serber. Det var virkelig bizart.

- Vi går også meget op i at prøve lokal alkohol," indskyder Alexei. - Måske er det bare en undskyldning for at drikke. Men når man rejser så meget, så bliver man nemt syg, fordi man sjældent har mulighed for at sove igennem, og så hjælper det faktisk at drikke. Det er, som om alkoholen slår bakterierne ihjel.

Er det muligt at bevare den ægteskabelige romantik, når man lever i en kuffert?

- Helt sikkert, svarer Dan. - Vi får mulighed for at rejse og opleve meget mere end andre par. For et par dage siden sad vi for eksempel på en fortovsrestaurant i Beograd og spiste en god middag og drak drinks. Men det er ikke alt ved dette job, der er lige romantisk. Der er for eksempel ikke meget romantik i at slæbe instrumenter, mens man halser rundt i en lufthavn og diskuterer med flyselskaber om, hvor resten af ens bagage er henne.

- Men det var da romantisk, da vi tog op i den 12. højeste bygning i Europa, tv-tårnet i Riga. Det var virkelig science fiction-agtigt, fortæller Alexei. - Nogle ville måske mene, at vi har et anderledes syn på romantik, men jeg klager ikke, slutter hun af med og kigger nok engang forelsket over på partneren.

Handsome Furs på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA