x

Mix To Verdener: Vi vil vælte nogle hellige køer

Mix To Verdener: Vi vil vælte nogle hellige køer

MixToVerdener er et krydsfelt mellem den klassiske musik og den nuværende danske rock- og elektroniske scene, og projektets anden sæson startes op i løbet af maj måned. Det er udvalgte symfonier fra DR P2's Torsdagskoncerter, som kommer i hænderne på aktuelle danske musikere, og denne gang skal klassiske værker af Beethoven, Ravel, Carl Nielsen med flere samples af The Wong Boys, Tue Track, Bjarke Niemann (Spleen United), As In RebekkaMaria (billedet), Niarn, Carpark North og UFO Yepha.

Allerede på Spot Festivals åbningsaften den 21. maj kan man høre Oh Land, alias Nanna Øland Fabricius (datter af komponisten Bent Fabricius, ikke ham fra Matador, red.), der har arbejdet med en af Ravels klaverkoncerter. Hun bliver akkompagneret af Lyngby Tårbæk Symfoniorkester, der kommer i fuld opsætning med 60 mand med strygere og pauker med mere.

MixToVerdener er igangsat af BandBase.dk og DR P2. Vi har fanget Martin Buck Hegaard fra Bandbase.dk til en snak om, hvad MixToVerdener egentlig går ud på.

Hvad er det overordnede mål med MixToVerdener?

- At inspirere musikere til at at skabe nye værker og at sætte publikum i stand til selv at lege med musikken online - med samples lige fra de klassiske mesterværker til den danske hiphopscene i dag. Vi vil undersøge, hvad bands og publikum i dag mener om den klassiske musik og se om vi kan vælte den piedestal, som klassiske musik har anbragt sig selv på.

Projektet bruger nettet til at lege med musikken - alle kan deltage, og 14 af Danmarks største bands og artister går forrest. Men under det hele ligger et spørgsmål, som gør tonen lidt hård på begge sider. Omtrent 90 % af al statslig musikstøtte går til klassisk musik så spørgsmålet er: er klassisk relevant for publikum i dag - eller finansierer vi kammerkoncerter for de samme 100 bredrøvede spidsborgere gang på gang, mens vores spillesteder kører på pumperne med frivillig arbejdskraft.

Hvordan kan den almindelige musikforbruger interagere med projektet og musikken? Kan man købe plader, downloade, selv mixe, kommentere, osv.

- Hver måned præsenterer et nyt band et mix med samples fra en kendt symfoni. Derefter kan alle frit lege med samme samples. For nybegynderne har vi bygget en online mixer, så alle har mulighed for at klippe i et mesterværk - og som bonus er der samples fra de deltagende bands, hviket betyder, at du kan klippe i Troels Abrahamsens vokal, Rasmus Kerns guitarer, Bjørn Svins beats osv. Man kan derefter gemme i mp3, og alle sange på sitet kan downloades gratis. Videointerviews følger de deltagende bands, mens de bedste mixes bliver formidlet videre til P2, som bruger dem i sendefladen.

Hvad kan sæson to tilbyde af nyheder (ud over navnene fra før). Hvad har I lært af sæson 1?

- Jeg ved ikke, hvad Beethoven ville sige til det, men vi har lavet et gameplay til messenger, hvor man kan mixbattle sine venner i månedens mesterværk - inspireret af Guitar Hero. Ved lanceringen af projektet sagde vi, at vi gerne så Mahlers pompøse 2. symfoni ende som ringetone hos de unge, hvorefter et par stykker fra det klassiske miljø udvandrede. Visse dele af projektet er poppet, men vi går jo efter at vælte nogle af de hellige køer.

- Derudover venter syv spændende mixes og flere koncerter, først og fremmest Oh Land oversat til symfoniorkester til spot, hvilket kan blive en af festivalens store oplevelser. Skarpere mixes, videointerviews, hvor vi overrumpler bands i studiet, flere klassiske klange i radioen og mere debat.

- Vi har lært at selv de mest respekterede navne herhjemme er meget ydmyge, næsten undskyldende, overfor den klassiske musik. Alle starter med sætningen "Jeg ved intet om klassisk musik...". Klassisk er blevet musiklivets "over-jeg". Mixtoverdener.dk opfordrer til mere respektløshed og til at lege med musikken, hvilket nogle synes er fordummende. Men folk, der kommer med indvendinger, kan sjældent give eksempler på projekter, som er bedre til at introducere klassisk musik til et nyt publikum.

BandBase, DR P2 og Danske Bank kommer med hver sin forretningsmæssig baggrund. Hvad kan I hver især give til projektet? Giver det ikke problemer, at pengene har hvert sit formål fra Public Service til sponsorvirksomhed?

- BandBase leverer musikere, DR sætter fokus på deres klassiske materiale, og projektet passer ind i Danske Banks profil og derfor støtter de et usædvanligt projekt, som leder penge ind i musiklivet og som stiller nogle væsentlige spørgsmål. Som spørgsmålet antyder er der en svær balancegang, men vi har endnu ikke oplevet nogle problemer, og det skyldes for formentlig, at vi ikke længere er så sponsorforskrækkede herhjemme, og for det andet, at projektet rammer noget væsentligt lige nu, to verdener, som kan bruge hinanden - og musik er og bliver musik. Godt nok er den danske rockscene stærk nu, men den er ikke så stærk, at den ikke kan blive mere interessant ved at tilsætte en excentrisk klassisk komponist eller en strygerkvartet.

Mixtoverdener.dk

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA