x

Lampshade er for fede – eller for meget

Lampshade er for fede – eller for meget

I dag udsender Odense-gruppen Lampshade sit debutalbum "Because Trees Can Fly". Lampshades lyd er kendetegnet ved vokalisten Rebekkamarias sfæriske sangforedrag, der giver mindelser om bl.a. Björk og Stina Nordenstam, og som blandes med en ofte melankolsk, drømmende rock, der af og til rejser børster i støjudbrud af forvrængning og feedback, lidt i stil med f.eks. tidlig Mogwai.

Gruppen har de sidste par år været hyppige gæster på de danske livescener og på P3 og gjorde sig også sidste efterår bemærket som et ud af tre bands på den tredobbelte ep "3P" med lovende grupper fra den danske rocks vækstlag, hvorfra Lampshade-sangen "Within Symmetry" blev et hit på P3’s alternative hitliste "Det Elektriske Barometer". De to andre bands på "3P" var Kvæg og Apartment, og Lampshade er nu det første, der udsender et regulært album. Som det efterhånden snarere er reglen end undtagelsen i den danske undergrund, udsender gruppen albummet på deres eget, til lejligheden oprettede selskab, der i Lampshades tilfælde hedder Tyst.

- Vi har aldrig været i tvivl om, at udgivelsen skulle være så indie som muligt, så vi havde fuld kunstnerisk kontrol, fortæller bassist og korsanger Johannes Dybkjær Andersson. - Vi distribuerer også selv albummet, men det skulle være til at få fat på i enhver velassorteret butik og på vores hjemmeside. Vi har desuden aftaler med indieselskaber i Norge, Sverige og Tyskland om udgivelse dette efterår, og forhandler desuden med Holland, Italien og USA, ligesom vi har bookingaftaler i Holland, Tyskland og hele Skandinavien.

Lampshade har spillet en del uden for landets grænser, og ifølge Johannes er kun en tiendedel af cd-bestillingerne på bandets hjemmeside fra Danmark. I øvrigt reagerer publikum lidt forskelligt på bandets koncerter herhjemme og i udlandet:

- I udlandet accepterer de fleste det, vi spiller, uden at reagere specielt voldsomt, men herhjemme deler folk sig skarpt op. Vi har jo mange passager, der enten er vildt pompøse eller vildt poppede, ligesom vi hopper meget rundt på scenen og giver udtryk for nogle stærke følelser, og det synes folk enten er vildt fedt eller bare er for meget. Men sådan er vi altså. Det er ikke noget, der er påtaget. Men måske er der en generel tendens på indiescenen til, at man skal være lidt tilbageholdende og indadvendt.

Vidtspændende inspirationskilder
Siden sidste års bidrag på "3P" er den svenske trommeslager Daniel Löfgren blevet fast medlem af den nu fire m/k høje gruppe, og han har bidraget med inspiration fra emorocken (Jimmy Eat World, Last Days Of April m.fl.) til gruppens musikalske udtryk, der desuden er påvirket af lo-fi som Low og Spokane, post- og støjrock som Mogwai og Do Make Say Think, melankolikere som Radiohead og mere aggressiv rock som Rage Agains The Machine – for nu blot at nævne nogle – og desuden byder på en del eftertænksomme cello- og trompettoner.

Til gengæld benægter Rebekkamaria hårdnakket at være inspireret af Björk, selvom hendes vokal er svær ikke at forbinde med den islandske sirene. Hun vil dog godt indrømme at være inspireret af andre, dybt personlige sangerinder som Stina Nordenstam og Lambs Louise Rhodes. Der er i øvrigt en gennemgående melankolsk tone på "Because Trees Can Fly", som måske skyldes, at den er indspillet i et studie gemt godt af vejen langt oppe i de svenske skove.

Én ting adskiller Lampshade fra de fleste andre danske indiebands. De er erklærede kristne og lægger ikke skjul på det, hvor de f.eks. til koncerter dedikerer sange til Gud. Omvendt er de dog heller ikke ligefrem musikalske vækkelsesprædikanter. Rebekkamaria:

- Kristendommen er fundamentet i vores liv, og Gud er vores største inspiration. Men vi er ikke ude på at missionere.

Lampshade har netop afsluttet en mindre Danmarksturné og kan 4. oktober opleves på The Pump i Amsterdam. Herefter spiller de yderligere rundt om i Skandinavien og i Tyskland og Holland.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA