x

When Saints Go Machine – Jagten på bred folkelig appeal

When Saints Go Machine – Jagten på bred folkelig appeal

Man kunne tro, at mainstream og folkelighed var fyord for When Saints Go Machine. Man kunne tro, at den letsvævende unikke vokal fra forsanger Nikolaj Manuel Vonsild kombineret med de alternative sangstrukturer i drengenes elektro- og klubpoppede univers netop understreger den pointe. At de er alternative. Men man kan godt tro om igen og begynde at tro på, at drengene tværtom snarere vil definere en ny form for mainstream.

- Vi vil gerne lave en plade, som hele Danmark kan forstå. Også folk, som måske ikke hører den type musik, som vi hører normalt. Vi vil ikke lave noget til den lille niche, siger Silas Moldenhawer, trommeslager i When Saints Go Machine.

Han sidder godt tilbagelænet i en sofa i bandets lille studie højt hævet i etagerne i Jorcks Passage i København med forsanger Nikolaj Manuel Vonsild på en stol ved siden af. Denne halvdel af en kvartet, der i fuld længde også tæller Simon Muschinsky på synth og Jonas Kenton på bas, konverserer os rundt i overvejelserne bag debutalbummet Ten Makes A Face, som kom på gaden den 18. maj.

P3 Talentet

Drengene kender hinanden på kryds og tværs - nogle er endda barndomsvenner. I 2007 satte de sig sammen netop her i Jorcks Passage og blev hurtigt enige om, at der skulle blive noget af alle de musikalske bidrag, der blev kastet rundhåndet på bordet fra alle fire. I 2008 resulterede det i en ep på fire sange, hvorfra Kids On Vacation hurtigt røg i massiv rotation. Drengene fik skudsmålet "Musikkens frelsere" i 2008 fra P3's Tony Scott, og i januar 2009 fik de overrakt prisen "P3 Talentet". Der er tale om fire drenge, der lavede et dogme, da det hele begyndte. At man "skal kunne forstå deres musik, men at det samtidig skal være superalternativt".

Men er det ikke modstridende? Mainstream og superalternativt på én gang?

Silas: - Nej, jeg synes, at hele pointen er at pakke kvalitet ind i noget mainstream. Jeg ved ikke, om du er enig, Nik?

Nikolaj: - Jo, jo, men altså mainstream er også ... altså, der er masser af mainstream kvalitetsmusik.

Silas: - Ja, ja, selvfølgelig, men det handler jo mere om at bruge nogle poppede virkemidler og samtidig bevare en eller anden integritet.

Hvordan definerer I mainstream?

Nikolaj: - Mainstream og pop er jo noget, der tiltaler mange mennesker, så det er noget med at ramme bredt og ikke kun være en del af en eller anden undergrundskultur i Danmark.

Så I vil lave noget, andre ikke har lavet før, og ramme bredt alligevel?

Silas: - Ja, vi har jo, i den tid vi har arbejdet sammen, forsøgt at skabe vores egen lyd, som vi synes har sin plads - også internationalt - og prøvet at lave noget, som vi ikke føler, der er så mange, der har arbejdet med før.

Ikke noget klub-band

Er I omvendt bange for at blive sat i en kasse?

Nikolaj: - Det kommer an på, hvilken kasse det er.

Silas: - Vi vil ikke sættes i en klub-bandkasse.

Hvorfor ikke?

Silas: - Så synes jeg, man har indsnævret sig til en lille gruppe mennesker, hvor vores store ambition er, at vi gerne vil ud til alle mennesker. Jeg synes, vi hører til både på klubscenen og på Orange Scene.

Nikolaj: - Hvis vi bliver smidt ned i den kasse, og folk forventer at høre noget Soulwax, når vi spiller live, så bliver de virkelig skuffede. Også fordi vi ikke ligger helt oppe under loftet et helt show igennem. Vi vil gerne kunne swinge, uden at vi taber folk på gulvet.

Kort efter giver Silas et eksempel på, hvordan gruppens musik på en måde allerede rammer bredt.

- Jeg synes, det er rigtig fedt, at både Rune RK, Djuna Barnes og Thomas Knak kan lide Fail Forever (gruppens første albumsingle, red.). Netop fordi det er tre dj's eller musikere, som repræsenterer hver deres musik. Det var meningen med pladen, at den skulle ramme bredt, og det er det her jo et godt eksempel på.

Nikolaj: - Vi håber, mange folk vil tage det til sig. Man kan sige: Der er plads i Danmark. Der kommer virkelig mange gode ting ud, men jeg kan bare høre, at der er plads til os...

Han kigger på Silas, der kvitterer med et smil. Så tilføjer Nikolaj:

- Plads lige i midten.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA