x

Placebo - Tilbage til lyset

Placebo - Tilbage til lyset

Den 6. juni udkommer Placebos sjette studiealbum, der repræsenterer bandets kamp for at vælge livet. En kamp mod nihilismen og modløsheden i symbolsk såvel som direkte forstand, som undervejs kostede Steve Hewitt sin plads bag trommerne. GAFFA mødte Placebos Stefan Olsdal og Steve Forrest i London.

- Vi var nået til et punkt, hvor vi begyndte at spørge os selv: "Hvad er meningen?" Placebo var bare et navn, men det føltes ikke godt, og vi følte os ikke som et band. Der var ingen passion. Basalt set tog vi den beslutning, at hvis bandet skulle fortsætte, så blev vi nødt til at slippe af med vores gamle Steve, fortæller bandet svenske bassist, Stefan Olsdal, da GAFFA møder Placebo i det centrale London, desværre i belgiskfødte Brian Molkos sygdomsfravær.

- Den ene dårlige part i den treenighed berørte mit og Brians forhold til det punkt, hvor vi heller ikke snakkede sammen længere. Det var en skilsmisse, og skilsmisser er ikke kønne.

Ind i stedet er trådt det amerikanske, karismatiske, forholdsvis ubeskrevne blad, trommeslageren Steve Forrest, der kun lige er fyldt 23 år og paradoksalt nok ikke var gammel nok til at opleve Placebo i deres kommercielle og vel også kunstneriske storhedstid mellem 1996 og 1998 med de to første album og singler som Nancy Boy og Pure Morning.

Deres nye album Battle For The Sun er indspillet i Nordamerika med produceren Dave Bottril, og hans arbejde med hård rock præger albummet.

- Dave har produceret to bands, som vi rigtig godt kan lide. Det ene, Tool, har en enorm lyd, og så dEUS, som er et quirky eksperimenterende belgisk rockband, og mellem dem har han lavet Muses Origin Of Symmetry. Det er det, vi gik efter. Vi ville ikke lave en gayrock-plade, vi ville lave en fucking stor plade, og det er det, vi har fået, forklarer Stefan Olsdal.

- Dave er en producer, der får det bedste frem i kunstneren og ikke fremhæver sin egen rolle. Det lyder stadig som Placebo. Desuden har han været med til at få Placebos live-energi med på plade på en måde, bandet ikke har fanget før nu, fortæller Steve Forrest.

Choose life

Siden 1994 har det London-baserede band udgivet fem album og solgt mere end ti millioner plader. Placebo har nærmest været et bindeled fra glam og weltschmerz og op til den nuværende dramatiske emo-bølge, mens de har deres egne inspirationer i Robert Smith (The Cure), Frank Black (Pixies) og David Bowie, hvor særligt Bowie og Smith som ikoner blev videreført i Molkos androgyne skikkelse.

Han har tidligere åbent erklæret sig biseksuel, mens Olsdal er homoseksuel. Dette og bandets angivelige problemer med stofmisbrug og alkoholisme har gennem karrieren præget det mørke tekstunivers, også i glimt på Battle Of The Sun. Men nu efter tre års pause, med ny trommeslager, fornyet energi og Brian Molko, der er blevet far, er musikken midlet til at finde tilbage i lyset.

- Placebo har været igennem en masse ændringer i de seneste tre år, og det tilbagevendende tema har været to choose life. Meds var en meget mørk plade, som forholder sig til personlig smerte, så på dette album ville vi putte noget mere håb og optimisme ind i pladen.

- Ethvert album forholder sig til det forrige, fortsætter Stefan Olsdal.

- Vi har også truffet beslutninger for vores livsstil. Vi ville lave en plade, hvor vi kunne huske det hele.

I december spillede Placebo deres comebackkoncert, som det første band nogensinde i det gamle tempelkompleks Anghor Wat i Cambodia, for at skabe opmærksomhed om MTV Exit, der kæmper mod menneskehandel.

Tåge
Fra at være teenageidoler er I blevet mere erfarne spillere i musikbranchen. Stefan, hvis du kigger tilbage på Placebos udvikling de sidste 15 år, hvad ser du?

- Meget af det er én stor tåge, hvis jeg skal være ærlig. Heldigvis har jeg ført dagbog siden 1986, for det er den eneste måde, jeg kan huske, hvad der er sket. Placebo - Brian og jeg - er på et meget bedre sted, end vi har været længe. Der var et tidspunkt, hvor vi sagde "lad os dræbe Placebo", for det var ikke sjovt og ikke sundt, men vi havde investeret for meget i bandet til, at det bare skulle dø.

Handler det om følelsesmæssige tilstande, eller handler det om alkohol og stoffer?

- Lad mig sige det sådan her: Rock'n'roll kommer med en særlig livsstil, ja. Men historien bliver nødt til at lære os noget, så lad os ikke være dumme. Lad os lære af den undertrykkelse, der sker rundt omkring i verden, at kvinder engang ikke havde stemmeret, at sorte ikke var lige med hvide mennesker, og at homoseksualitet blev betragtet som en sygdom. Hvis vi lærer af, hvad folk har gået igennem, så vi kan leve gladere og sundere liv, slutter Stefan Olsdal.

Placebo:
['pla'se'bo], substantiv (lat. placeō = at please, gøre tilpas)
1. medikament uden aktive ingredienser
2. enhver ting uden fysisk effekt, som får folk til at få det bedre, idet folk tror på, det virker.
Afledte begreber: placeboeffekt

Diskografi:

Placebo (1996)
Without You I'm Nothing (1998)
Black Market Music (2000)
Sleeping With Ghosts (2003)
Once More With Feeling (2004) - opsamlingsplade med singler 1996-2004
Meds (2006)
Battle For The Sun (2009)

Om Battle For The Sun:
- Første album med Placebos nye trommeslager, Steve Forrest
- Produceret af Dave Bottril, der tidligere har produceret Tool, Muse og dEUS
- Førstesinglen Battle For The Sun udkom i marts, mens andensinglen For What It's Worth er ude nu
- Før de blev Placebo, hed de Ashtray Heart, som også er titlen på et nummer på pladen
- Kitty Litter er i sin oprindelige version skrevet i 1994
- Deres seneste covernummer, Nik Kershaws Wouldn't It Be Good, er planlagt som senere single b-side


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA