x

Musikalsk Grund Kursus: Fra Helsingør til det forjættede land

Musikalsk Grund Kursus: Fra Helsingør til det forjættede land

Den 18-årige guitarist Nicolai Levring har modtaget stipendier for i alt 29.000 dollars og er blevet optaget på det velrenommerede Berklee College Of Music i Boston, hvor han kommer til at gå i fodsporene på jazz- og rockguitarister som Keith Jarrett, Mike Stern, John Scofield og John Mayer.

Lige nu er han ved at gøre sit tredje år færdig på musikalsk grundkursus (MGK) i Helsingør, hvor han startede efter 9. klasse. Det er gennem denne konservatorieforberedende uddannelse, at han har fundet sin adgangsbillet mod de amerikanske drømme. GAFFA har mødt den talentfulde jazzguitarist for at finde ud af, hvordan det er at bruge al sin tid på musik.

Guitar i 14 år
- Nogle gange skal man sige nej til så mange andre ting, hvis man virkelig gerne vil noget. Så da jeg fik den her mulighed, så gav det noget, at den tid, jeg har brugt på det, ikke var spildt. Jeg er stolt og glad for, det er blevet muligt, fortæller Nicolai Levring.
Han er 18 år og bor hjemme hos forældrene i Helsingør - indtil den 1. september, hvor han skal starte på Berklee. Han startede med at spille guitar som fireårig og lod sig inspirere af sin fars blues- og rockplader. Som seks-årig startede Nicolai i den lokale musikskole.

- Jeg begyndte at komponere mine egne sange, da jeg var 10 år. Jeg spillede mest blues og rock, som har ligget dybest i mig, indtil jeg var 15 år. Derefter fik jeg en rigtig jazzguitarist, Steffen Pepe Andersen, som privatlærer, og kort derefter startede jeg på MGK, fortæller Nicolai Levring.

Fik ingen søvn
- Jeg har måske spillet guitar hver dag, siden jeg var seks år gammel. Da jeg begyndte at modtage privatundervisning i jazz, blev jeg helt overvældet. Jeg har altid spillet og øvet mig, men derfra besluttede jeg at søge ind på MGK, fortsætter han.

- Det har været de tre bedste år i mit liv. Det var en enorm befrielse at starte på MGK, for da jeg gik i skole, fik jeg næsten ikke noget søvn, for jeg ville hellere øve end sove. Så jeg stod tidligt op og øvede, siger Nicolai Levring.
De fleste elever starter på MGK i løbet af eller umiddelbart efter en gymnasial uddannelse. MGK er netop ikke på fuld tid, og derfor ikke SU-berettiget.

- Det er mere reglen end undtagelsen, at man arbejder eller lavet noget ved siden af MGK. Men jeg havde ingenting ved siden af. Hvis jeg skal være helt ærlig, så var det eneste, der betød noget for mig, musikken og glæden ved at blive bedre. Det var og er et rum, hvor jeg kan være helt mig selv.

Netop den energi, og viljen til at tilsidesætte alle andre gøremål, fik en af Nicolais lærere til at foreslå ham at tage på en uges sommerkursus på Berklee College. De indspillede to numre og sendte en motiveret ansøgning, og i sommeren 2008 tog han af sted som eneste dansker blandt 600 elever.

En uge, der ændrede alt
- Det var en uge med et tætpakket program, fra morgen til midnat, hvor vi skulle testes i analyse og improvisation, og blev introduceret til lærerne og stedet, husker han.
I løbet af ugen blev han udvalgt sammen med 20 elever ud af 600, der skulle til en særlig prøve i improvisation, analyse, hørelære med mere. Det førte til, at Nicolai Levring og en tysk elev - uvidende om betydningen - hver fik tildelt et scholarship på 16.000 dollars.

- Det var ret underligt, men det var pludselig en drøm, som meget hurtigt kom tæt på. Og det var fantastisk, forklarer han.

- Selvom jeg havde fået et stipendium, så var jeg endnu ikke officielt optaget på skolen. Så jeg tog til en europæisk optagelsesprøve i Freiburg, og da jeg blev optaget dernede, besluttede de mig for at give mig endnu 13.000 dollars, som jeg skal bruge til at betale min undervisning og kollegium i de første semestre, fortæller Nicolai Levring.

- Jeg kan godt lide den gejst, der er i det amerikanske system, hvor man skal søge frem på niveauer hele tiden. Når man er kommet ind, vil man gerne gøre noget ud af det, og jeg er så heldig, at jeg har fået penge med, så jeg ikke skal tænke på det praktiske, men kan bo på skolen.

Det 18-årige stortalent er en jazzmusiker, som den danske scene med garanti kommer til at høre mere til, men først står den altså på et eventyr på den anden side af Atlanten. Hvor lang tid stipendierne forlænges, er endnu uvist, men i første omgang rækker de til to semestre af de første tre på et år.

- Min drøm er da at være udøvende musiker og spille en masse forskellige ting, mine egne og sammen med andre. Jazz er også en livsstil og et redskab for mig til at finde frem til, hvem jeg er rent musikalsk, slutter han.


Fakta MGK:

- For unge mellem 14 og 25 år
- Optagelsesprøve i flere runder
- Både rytmiske og klassiske linjer samt valgfag
- Undervises i musikteori, praktisk på hovedinstrument, klaver og sammenspilshold
- MGK har til formål at forberede eleven til optagelsesprøven til musikkonservatoriet
- Uddannelsen varer tre år, men man kan søge ind på konservatorierne, hvornår man vil
- 17 afdelinger i landet, som stort passer med et i hvert af de gamle amter (cirka 450 elever per årgang på landsplan)
- Ikke SU-berettiget, men er gratis
- Ugentlig skemalagt undervisning er omkring 5-10 timer
- 60 procent af konservatoriestudenterne har gået på MGK, primært inden for de rytmiske linjer


De bedste tre år i mit liv

Nicolai Levring om MGK:
- Det er et sted, hvor jeg kunne prøve af og mærke, hvordan det er at beskæftige sig med musik professionelt. Min oplevelse er, at cirka halvdelen fortsætter inden for musikken.
- Man møder en masse andre mennesker, som også har musikken som primært mål. Det giver et super netværk, og MGK er rammen om et miljø, hvor man møder og spiller sammen med andre mgk'ere og lærere på forskellige instrumenter.
- Det er en individuel uddannelse, hvor man selv kan gøre det til, hvad man vil, og hvor lærerne tilpasser niveauet til den enkelte. Du har ti timer om ugen, men man skal regne med 20 timers øvning per uge. Men hvis du har lyst til at spille ti timer i døgnet, så er der også plads til det. Der er altid noget nyt at gå i gang med.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA