x

Den Gale Pen – Jakob Brixvold

Den Gale Pen – Jakob Brixvold

Hej Jakob. Så står du og dine medlemmer igen med hatten i hånden. Men det er jo ikke underligt, at det går så dårligt for spillestederne, når de tilsyneladende ikke en gang kan finde ud af at skænke en fadøl, så folk gider købe den, vel?

- Sandheden er, at spillestederne bevidst arbejder med en palet af virkemidler, for at få den rytmisk musik lirket ud af sin rolle som eneste kunstart herhjemme, der er afhængig af, hvor meget vi kan få publikum til at hælde indenbords - og her er de tarvelige fadbamser et af de helt centrale strategiske indsatsområder.

Mindre alkohol? Lyder tåbeligt, og overgås kun af prisen. Jeg har nemlig været på mange spillesteder, hvor én tynd fadøl koster det samme som et formidabelt måltid på pizzeria. Man skal jo bruge en formue, før man bliver støjende og umedgørlig!
- Ja, men det er kun et problem i storbyerne. I de mindre byer har spillestederne en helt central kulturbærende rolle, som de eneste, der skaber ungdomsliv efter mørkets frembrud. Her er øllene godt nok også dyrere end pizzaerne - men de er mindst lige så crunchy som en standard familiepizza fra den lokale Just-Eat-snask. Og så lukker pizzeriaet ved 19-20-tiden.

Men hvorfor skal spillestederne have flere støttekroner hele tiden? I kan jo tydeligvis ikke administrere dem. Jeg tror, jeg kender amputationstruede crackwhores, der har mere styr på finanserne end jer.
- Live-musikken i Danmark fik kun halvdelen af det anbefalede beløb i den spillestedslov, der blev vedtaget for 10 år siden, og nu er vi klar til at få anden halvdel. Hvor sagde du, de dér crackwhores holdt til?

Jamen, det stopper jo aldrig. Mere vil have mere. Hvorfor laver spillestederne ikke en klub med tykke Prins Henrik, Sidney Lee og Enhedslisten? Så kan I sidde der og pibe over verdens uretfærdigheder sammen.
- Jo, det stopper, den dag rytmisk musik får sin nationalscene, og ligesom de andre kunstarters nationalscener skal vi have kongeloge, hvor vi selv bestemmer, hvem der sidder forrest. Så kan det nok være, at Daisy og Pingo finder ud af, hvordan det er at være i tredje geled.

Er nedturen ikke spillestedernes egen skyld? Danser Med Drenge spiller udsolgt hver gang, men uhh nej, den slags er ikke arty-farty nok til jer. Newsflash, spillesteder, ingen gider høre jeres demobands.
- Sidste år havde vi én million publikummer igennem, smartass! Som vores ærede kulturminister Carina Christensen (K) selv siger, "er rytmisk musik den mest borgernære kultur, vi har".

Hvad så, hvis der ryger et par spillesteder i svinget? Er det ikke bare det samme som Ungdomshuset? Der kommer en parkeringsplads i stedet, og så er det glemt igen.
- Hatten af for dig, du geniale stylus! Med et snuptag får vi løst parkeringsproblemerne i alle landets større byer, og du har sgu ret - der kunne være meget mere plads til privatbilismen. Hvem fa'en vil da også savne VoxHall, Musikcaféen, Vega, Pumpehuset, Amager Bio, Studenterhuset, Tobakken, Fermaten og Pitstop!?


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA