x

Undercover: Jens Unmack

Undercover: Jens Unmack

Jens Unmack: Dagene Løber Som Heste (2009)

Hvor: Zoologisk Museum, København
Hvem: Fotograf Morten Larsen
Hvornår: En søndag eftermiddag, februar 2009

- Det er superenkelt. Billedet er taget ind gennem en glasrude på Zoologisk Museum. Jeg havde foreslået Jens Unmack, at vi skulle tage til New York. Det gik ikke, så vi tog derind lidt for sjov for at finde ud af, om det var noget, vi kunne bruge, husker fotograf Morten Larsen, der har arbejdet sammen med Jens Unmack i længere tid.

Det besynderlige ved coveret er nemlig, at det ligner en collage, et PhotoShop-projekt, hvor dyr og forgrund er klippet ind over et alpebillede. Men det er blot sceneriet på museet. Det er en ganske almindelig afbildning, et perspektiv, som man vil kunne se, hvis man besøger museet. Men Unmack og Larsen har flere gange måttet høre på spørgsmål om, hvor i verden billederne er taget.

- Der var ikke tænkt specielt meget over noget som helst, men lige pludselig var der den dér spænding og fart i billedet, leoparden, som sidder på spring for at fange rotten, fortsætter han.

- Det var Jens' idé at tage på Zoologisk Museum. Han har haft én eller anden dyreting oppe i hovedet. Oprindeligt var det planen, at han skulle være med på coveret, men det fungerede ikke. Hvis man har set hans pressebilleder, så ved man hvorfor. Det var skræmmende nok i forvejen, griner fotografen.

Jens Unmack gik efter en udefinerbar romantisk storhed, som afspejlede albummet.

- Jeg tænkte på Echo & The Bunnymens første fire pladecovere, som alle bruger natur som æstetisk symbol på det rene og ufordærvede. Jeg er vild med den friske bjergluft og den indre ro, som det hele afstedkommer.

Ifølge Morten Larsen er der et særligt forhold mellem dig og dyr. Hvad mener han med det?

- Jeg er passioneret hundeejer, som betyder, at jeg tror på dyr. Zoologisk Museum har alle disse gamle montrer med forskellige naturscenarier i 3d, som på deres egen kulørte facon kan noget helt specielt. Og hey, en sneleopard, to ørne og en gnaver! Det er ikke hver dag, man får så udsøgt en dyresamling med hjem fra sin pladebutik. Det var kun et spørgsmål om tid, inden jeg kunne overtale Morten til at tage med derind, slutter Jens Unmack.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA