x

Mixtape: Forest & Crispian

Mixtape: Forest & Crispian

For to år siden udsendte den sympatiske Malmö-trio, Forest & Crispian, sin debut, "Modern Sensation", der i en sprøde, dansable vendinger formåede at overbevise specielt det danske koncertpublikum. I mandags kom deres andet album med kun en lille variation i titlen, "Modest Sensation", men såvel i ambitionsniveauet og den musikalske varians har bevæget sig milevidt siden debuten.

Thomas Bergström og brødrene Adam og Karl-Johan Hjertström har (som de første internationale navne i serien) sendt os deres mixtape, der er dedikeret til bevægelse og rejser. Meget passende, hvis man følger GAFFAs anmeldelse af pladen, som fik fire stjerner: "...en nutidig, målrettet sangskrivning, der i stedet er fremragende stedløs. Den lyder ikke typisk svensk, men som instrumenterne etnisk og eksotisk, fra Mellemøsten, Fjernøsten, fransk, afrikansk, oxfordsk og nordeuropæisk på samme tid."

Mixtape: Forest & Crispian

Transport. Der er noget musik, der besidder en klar fornemmelse for bevægelse. Man får et mere eller mindre konkret indtryk af retning, hastighed, omgivelser, transportmiddel og medrejsende. Forest & Crispian bliver meget gerne lokket ud på dansegulvet, men det, vi elsker allermest, er musikalske rejser.

Bo Hansson – Delad Verklighet (1972)

Bo Hansson - sveriges ukronede prog-konge – byder med sin mangefacetterede instrumentalmusik altid på fantastiske rejser. ”Delad Verklighet” er en sang, som tager os med gennem et vekslende landskab, over enge og bjerge, gennem skov og krat.

The Beatles – The Inner Light (1968)
Frank Sinatra har vist sagt, at hans favorit Beatles-sang var ”Something”. Præcis som ham synes vi, at George Harrison har lavet nogle af bandets absolut bedste sange. På sangen ”The Inner Light” tager han os med på en rejse rundt i Indien.

Sven Liebeck – Open Sea Theme (1974)

En norsk komponist, som levede og arbejdede i Australien. I 70’erne lavede han en masse filmmusik, og han har blandt andet komponeret musikken til Wes Andersons ”Life Aquatic”. ”Open Sea Theme” bevæger sig hurtigt over et stille hav i en drømmende verden fuld af solskin.

Nick Drake – River Man (1970)

Endnu engang bevæger vi os i vandet. Denne gang langs en mystisk flod i tusmørke. Sangen rejser, i sin stemning og lyrik, spørgsmålet om man som del af samfundet blot flyder med, eller har mulighed for at påvirke retningen og sin egen destination. ”Going to see the river man. Going to tell him all I can, about the ban, on feeling free.”

The Mills Brothers - Caravan (1938)
Verdensmestrene i at imitere blæseinstrumenter med vokaler tager os med på en jazzy togrejse gennem svundne tider. Trods det at melodien er i mol og fuld af støv, forbliver den let og fuld af bevægelse. Intet kan gøres bedre med fire stemmer og en enkel guitar.

Kraftwerk – Tour de France (1983)
I begyndelsen af 80’erne blev Kraftwerks frigørelse meget sparsom, eftersom samtlige medlemmer brugte mere tid på at cykle end på at være i studiet. Værst var Ralf Hütter, som var fuldstændig besat. Han anså ikke cykling som motion, men som den ultimative syntese mellem menneske og maskine. Det var desuden en slags metafor for futurismen, eftersom en cykel ikke kan køre baglæns. Det siges, at han kunne diskutere dæk og slanger i timevis, samt at han barberede og olierede sine ben for at nedsætte lufthastigheden.

Ragnarök - Farvel Köpenhamn (1976)
Denne sang er skrevet af den danske pianist, fløjtetist og guitarist Peder Nabo, som forlod sin hjemstavn og rejste til Sverige, hvor han startede bandet Ragnarök, som faktisk stadig er aktive. Eftersom Øresundsbron endnu ikke var bygget, antager vi, at han tog færgen.

"Modest Sensation" udkom mandag den 18. maj.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA