x

Med Nephew live i æteren

Med Nephew live i æteren

En kø bugter sig foran indgangen til Koncerthuset i DR Byen. Spændte, mens adskillige vifter med deres adgangsbillet.

Da en vagt - klokken lidt over tre - åbner dørene denne fredag den 5. juni, sprinter de første piger ind langs gangen, ned ad trapperne og hen i, hvad der snart skal blive en ny kø, bugtende sig som en å. De står nu foran dørene til studie 2. Herinde skal de om lidt opleve Nephew.

I anledning af DanmarkDenmark, Nephews fjerde studiealbum, som bliver sat til salg netop denne dag, har P3 arrangeret en live-session i Koncertsalens studie 2. Her skal Nephew være i centrum fra 16-18.

Et show, hvor Nephew skifter mellem at give tre numres livekoncert og fortrække til et bord i forlængelse af scenen, hvor DR's Christina Høier udfritter drengene om diverse emner – herunder ikke mindst halvpinlige historier fra drengenes fortid. Koncert, så small talk, så atter tilbage og indfinde sig ved instrumenterne for at spille nye som gamle numre, så flere historier ved sandhedsbordet og sådan fortsatte det, men det vender vi tilbage til.

Fans i taxa fra Sorø
Hvis man ønskede at være med som publikum, kunne man lykkes ved inden arrangementet at sende nogle ord til P3 om, hvorfor Nephew er så fantastiske. En af dem, der gjorde det og blev udvalgt, var 21-årige Mads Schelde, som herefter tog toget hele vejen fra Biersted, nord for Aalborg, videre til Horsens, hvor han samlede sin storesøster Jeanet op for derefter at sætte kursen mod København. Men… På Sorø-kanten, så det ud til de aldrig skulle komme frem. Et godstog havde påkørt en mand, fik de at vide, og ingen vidste, hvornår toget kunne komme videre.

- En togkonduktør sagde, at det kunne tage op til fire timer, fortæller Mads Schelde og fortsætter,

- Vi fik forklaret, at det kunne vi ikke vente på. Vi skulle med til Nephew-koncert, så konduktøren bestilte en taxa. Der var lidt kaos, og der gik hele 35 minutter, inden den kom, men vi nåede det heldigvis, siger Mads Schelde. De var fremme, omtrent et kvarter inden Nephew indtog scenen.

Da det skete, lagde Simon Kvamm (forsanger) ud med et retorisk spørgsmål: ”Hvad siger I til, hvis vi spiller et par gamle klassikere?” Et hviin røg mod taget, og ”Mexico ligger i Spanien” hamrede ud i salen. Disse numre til ære for gæsterne. Først klokken 16 startede livetransmissionen.

Cognac på bordet
Efter en kort jingle med fan-udtalelser om bandet lagde Christine Høier friskt ud med at postulere, at ”når de mødes, og skal have det hyggeligt, så får de sig en cognac. Det er fuldstændig ligegyldigt hvilket mærke, den skal bare være god”, hvorefter alle fem hver især blev udstyret med et cognacglas. SKÅL! I de følgende halvanden time karakteriserede hvert bandmedlem positive sider ved hinanden, svarede på fanspørgsmål og nåede også frem til det måske mere interessante: De små pinlige eller spektakulære historier. De historier – eller små hemmeligheder - som måske kan hjælpe til at nuancere, hvordan drengene egentlig er. Eller hvordan de har været.

Der kom historien om, at René Munk Thalund (synth) engang blev permanentet i den lokale Aksels Frisørsalon nord for Herning efter råd fra sin kære mor, som - fulgt op af slet skjult latter fra salen - var hans stylist på det tidspunkt.

Trommeslager Søren Arnholt testede engang sugekopper til badeværelsets håndklæder ved at placere en midt i panden og måtte forklare historien præcis sådan, da han en uge efter mødte svigerforældrene for første gang.

Simon Kvamm fik sig som 16-årig fejedreng hos Honda-forhandleren Poul Munk A/S i Silkeborg en gedigen skræk i livet. Da han skulle hente nøglerne i en Honda Accord, kom han til at dreje den forkerte vej, bilen satte i gang i andet gear og blev totalskadet, da den kort efter hamrede ind i en massiv jernhøvlebænk. Små historier tilsat løbende jubeltilkendegivelser fra salen. Der var så absolut fans til stede.

Mere på spil
Efter livesessionen mødtes GAFFAs udsendte med Simon Kvamm og Kasper Toustrup til en lille snak om arrangementet, og om de havde frygtet anmeldernes reaktion inden den store dag for albumudgivelsen?

Kasper: - Vi havde – syntes vi selv - bevæget os ud på ny grund med det musik, vi har lavet her, og så er man også mere sårbar. Vi har følt, at der var mere på spil, men det er nok også det, der skal til nogle gange. Så vi har været spændte.

Simon: - Det vil jeg give Kasper ret i. Vi har netop haft en fornemmelse af at sætte mere på spil - både musikalsk og tekstmæssigt – og det gør, at man er mere usikker. Jeg har selv været forvirret og tænkt, om det er helt forkert det her, eller helt rigtigt? Altså, vi har jo selv en fornemmelse af, at det er helt rigtigt, men jeg har været mere usikker på, om andre mennesker vil stå helt af og ikke kunne følge os. Så derfor er det uden tvivl meget rart at blive forstået. Det har ikke så meget handlet om det at få ros. Det er mere noget med, at det, vi har prøvet at sige, er blevet forstået.

Der blev bragt forskellige personlige historier frem i dagens program. Var alt på spil at snakke om i dagens P3 Session eller har I drøftet, at der var nogle ting, I ikke skulle ind på i dag?

Simon: - Nej, det synes jeg egentlig ikke. Der er ikke nogen steder, der sådan er no go.

Kasper: - Nej, vi har ikke haft de voldsomme konflikter i vores band, så der er ikke nogen ting, vi er bange for at snakke om.

Simon: - Men jeg synes egentlig heller ikke, det er ironi, der præger programmet i dag. Jeg vil snarere sige løssluppenhed og hygge. Det er det, de gerne vil have frem, og det synes jeg var sjovt at gå ind i. Nu har vi snakket meget alvorligt om pladen, og hvad vi gerne vil med den, og i dag fik vi mere eller mindre et: Hvordan foregår det i omklædningsrummet?-indblik. Sådan bag facaden. Det har vi ikke snakket så meget om før, så det synes jeg egentlig var meget fint at gøre. Men jeg føler ikke, det har været distanceret ironisk.

Valgte man at spørge en af tilskuerne, 24-årige Margit Henriksen, om, hvordan hun oplevede arrangementet, tyder det på, at Simon Kvamm med sit udsagn ikke ramte helt skævt. Løssluppenheden og hyggen prægede eftermiddagen. Margit Henriksen var rejst med sin kæreste fra Århus for at være med.

- Det var fedt, at det var så intimt, og at man på den måde kom bag om, hvordan de er. Det, at de skulle gætte en lille hemmelighed om hinanden, var også godt fundet på.

Dermed er det nu ikke kun længere teksterne og det lydmæssige, drengene har sat på spil. I dag kom nogle af de personlige facetter også på banen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA