x

Saga fandt forsangeren i baghaven

Saga fandt forsangeren i baghaven

Sagas musikalske ophavsmand og guitarist Ian Crichton tager imod sammen med kapelmester og bassist (og bror) Jim Crichton foran det store spejl i Bio'ens baglokale. GAFFA er bevilget en kort snak på bagkanten af en ukarakteristisk dårligt besøgt koncert i Amager Bio.

Her har Sagas danske publikum stiftet første bekendtskab med bandets nye sanger, Rob Moratti. Over to glas rødvin fejrer brødrene og grundlæggerne af bandet den sidste af 26 europæiske koncerter i denne omgang. Den anspændte knald eller fald-følelse fra koncertstarten er afløst af glæde og synlig lettelse over et veloverstået første nye kapitel.

- Det er klart, at Rob har skullet finde sine fødder i bandet, men han har udviklet sig enormt bare de seneste uger, mens vi har været i Europa. Man kan sige, han har gået i Saga Skolen, forklarer bassist Jim Crichton.

- Det har været typisk for hele turnéen, at publikum har brugt den første håndfuld numre til lige at tjekke Rob ud, og især før det allerførste show var vi virkelig nervøse, fortæller Jim Crichton.

Sadler stoppede ikke Saga
Efter en menneskealder med Michael Sadler i den vokale front står bandet pludselig på egne ben. Ben, der lige skulle findes og testes, da Sadler annoncerede sin exit.

- Vi havde faktisk vidst i fire år, at Sadler på et tidspunkt ville forlade bandet. Han sagde altid, at 30 år var nok for ham og Saga, og pludselig skete det så. Det kom alligevel som en overraskelse, siger guitarist Ian Crichton.

Han lader samtidig skinne igennem, at den største overraskelse nok var Sadlers, da bandet besluttede at fortsætte uden ham.

- Jeg tror, han regnede med, at vi ville stoppe, når han gik, men for fanden da nej. Saga er uden sammenligning det allersjoveste jeg nogensinde har lavet, understreger guitaristen og ser tilfreds ud ved tanken om, at Sadler ikke fik det sidste ord.

Worldwide web auditions
Rob Moratti fik jobbet som Saga-sanger efter et nærmest internationalt auditionforløb, der sluttede i Sagas egen baghave.

Bandet lagde instrumentalversioner af deres numre ud på hjemmesiden og opfordrede potentielle kandidater til at indsynge deres egne versioner "on camera" og lægge dem på YouTube.

Det kom der en del gode forslag ud af, fortæller Jim Crichton - fra for eksempel Canada, Grækenland, England, Italien og Finland.

- Niki fra Finland var tæt på. Hun sang fantastisk, og med lidt hjælp i studiet havde det kunnet lade sig gøre. Men så var der alt det udenom. Hun boede jo netop i Finland, og så er det pludselig dyrt at holde en øveaften, siger Jim Crichton, der selv flyver fra Los Angeles, når bandet skal mødes i Canada, hvor de andre bor.

Saga begyndte at holde auditions i Toronto, hvor folk kom ind og sang fem-seks Saga-klassikere, de var blevet bedt om at indøve på forhånd. Bagefter hang de ud med bandet.

- Det er den eneste måde, du kan vurdere folk på - ved at være sammen med dem. Én ting er, om de kan synge, vi skal også komme godt ud af uden for musikken. Vi er ikke så meget for drama, så vi skulle ikke have en med rockstjerne-attitude, siger Jim Crichton, og brødrene mindes en af de mindre heldige kandidater.

- Nå ja, kan du huske ham dér, siger Jim, og de griner indforstået.

I ellevte time anbefalede en af medarbejderne i Metal Works Studios i Toronto, at Ian Crichton tjekkede en lokal sanger, Rob Moratti, der kunne være en mulighed.

- Jeg lyttede til nogle af de tidligere ting, han havde lavet blandt andet med Final Frontier. Stemmen var helt i orden, og vi tog ham ind til audition, forklarer Ian Crichton.

Rob Moratti gav et godt indtryk både foran mikrofonen og i bandsofaen. Samtidig boede han nærmest lige i området, så alting faldt pludselig i hak. Nu har de alle i fællesskab skrevet og indspillet de nye album "The Human Condition", som udkom for nylig.

Saga på Borgen
Selv om Sagas kernepublikum stadig bor i Tyskland og Holland, har den nye turné også levnet plads til at besøge et par nye lande som for eksempel Tjekkiet, hvor bandet ikke har spillet i årevis. På falderebet får GAFFA historien:

- Det var dengang, Bratislava lå i Tjekkoslovakiet, før landet blev delt i to. Det var en stor oplevelse at vende tilbage nu. Vi spillede for 3.000 mennesker, der sang med på alle teksterne og var fuldstændigt oppe at køre, fortæller Jim Crichton entusiastisk.

- Vi havde det mest fascinerende bagtæppe. Scenen var placeret med Loket-borgen i baggrunden på toppen af en bakke - og da de satte lys på den om aftenen, stod vi der med en oplyst middelalderborg som baggrund til vores koncert.

Jim Crichton hiver digitalkameraet frem og viser hurtigt et snapshot frem, inden brødrene må videre. Turnéen er slut, og alting skal pakkes ned til rejsen hjem over Atlanten. Midt på sommeren vender Saga tilbage for at spille festivaljobs sammen med blandt andre Queensrÿche.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA