x

Underground Music Awards

Underground Music Awards

Nu har Danmark fået et nyt awardshow, og denne gang er det undergrunden, der vil fejre sig selv. Efter at det i årevis har været en ting forbeholdt den store branche og de store penge, er der efterhånden flere af de mere nichede dele, der også vil bruge det udstillingsvindue for sig selv. Og nu er tiden så kommet til, at undergrunden samlet vil markere, hvad der sker lige nu.

Og der sker en masse. I alle seks kategorier (pop, rock, electronica, metal, alternative og hiphop) var der en blandet, men høj kvalitet af bands og sangskrivere. Alle var parat til at spille, hvis de vandt, så vi fik to numre med alle vinderbandsne. Meget sympatisk tænkt, men det medførte, at det meste af aftenen gik med at vente på sceneskift. Her havde det sikkert være mere praktisk at have forberedt nogle få bands til at spille. Og så kun spille vinderne fra cd. Det havde også sparet 24 bands for at slæbe gear, de ikke skulle bruge alligevel.

Men der er mange erfaringer at gøre sig, når det er første gang, et så stort show skal spændes af. Det er Foreningen Underground Music Awards, der står bag, og det er i virkeligheden et bachelor-projekt for ni studerende på performancedesign-linjen på RUC. Et meget ambitiøst projekt, der dog allerede før aftenen havde opfyldt et par af succes-kriterierne. "Der har været over 400 tilmeldte bands. Så bare det, at bands'ne har taget imod det, har været en af bekymringerne, der viste sig ubegrundet. Og nu er Pumpehuset stort set fyldt, så det er et andet", siger en repræsentant for UMA.

Om de har fået det helt ud i medierne kunne være et tredje mål, og der har det måske haltet lidt. "Vi synes, at undergrunden skulle fejre sig selv. At man på tværs af genrer gav hinanden et klap på skulderen for at kæmpe videre. Anerkendelse behøver ikke kun tilfalde dem, det også lykkedes for kommercielt. Samtidig ville vi også gerne synliggøre vækstlaget."

Beundringsværdig mission

En beundringsværdig mission, som flere af bands'ene heller ikke er helt sikker på lykkedes. Der var generelt en opfattelse af, at det var dejligt at få lov til at fejre kvaliteten og sig selv, men at det kun havde en signalværdi indadtil. "Det er da sjovt at få en award, og vi er meget beærede og alt det dér. Men jeg tror ikke, at det gør en egentlig forskel", siger rock-vinderne fra Highway Child, der sluttede aftenen af.

Vira, der vandt i kategorien metal, er meget tilfredse med at metal er kommet med overhovedet. For det første er det en ofte overset genre herhjemme, og for det andet gav det dem mulighed for at spille for et publikum, der måske aldrig har hørt metal før. "Vi føler, der er stort crossover-potentiale, og håber da, at der er mange, der fik et kick, de ikke havde regnet med. Der er ofte en stemning af, at heavy ikke kan forenes med andre genrer, men det er oftest heavy-folkenes egen skyld. De kører sådan en "os mod dem"-stil, der kun rammer dem selv. Vi håber, at sådan noget som det her peger mod en opløsning af den barriere."

Samlet set, må det siges at det blev en succes. Der var bands og mennnesker. Musik og underholdning. Vindere og næsten-vindere. En tidsplan, der næsten blev holdt, samt en efterfest på Stengade 30. Alternative-vinderne fra CallMeKat var meget positivt overraskede: "Da vi kom, anede vi ikke, hvad vi skulle forvente os. Der havde været maser af kommunikation, men det havde været meget vagt om, hvad der skulle ske på selve aftenen. Vi havde regnet med et meget mere surreelt kaos omkring 30 bands parate til at spille. Men det hele fungerede alligevel, selvom det da har været en lang tur for nogle af dem, der ikke skulle spille alligevel."

En god oplevelse og en masse erfaringer rigere er Foreningen UMA også helt klar på, at det skal fortsætte i mange år endnu: "Det har på mange måder været en prøve-ballon det her. Nu ved vi meget om, hvad der skal gøres bedre, så vi glæder os til næste år. Og nu skal det fejres."

www.undergroundmusicawards.dk

http://www.myspace.com/eumigandchinon (Eumig And Chinon, vindere i kategorien electronica)

http://www.myspace.com/thisiscallmekat  (Call Me Kat, vindere i kategorien alternative)

http://www.myspace.com/hamdenlange (Ham Den Lange, vinder i kategorien hiphop)

http;//www.myspace.com/virametal (Vira, vindere i kategorien metal)

http://www.myspace.com/highwaychilddk (Highway Child, vindere i kategorien rock)

http://www.myspace.com/nonplusband (Non +, vinder i kategorien pop)

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA