x

Aqua – Lysten driver vandværket

Aqua – Lysten driver vandværket

- Vi spillede næsten aldrig live i sin tid. Skulle vi også have nået det, måtte der have været fire kloner af os, ellers havde det umuligt kunnet lade sig gøre, ironiserer René Dif.
De havde travlt i sin tid. Meritterne er nærmest uendelige. Aqua har solgt 28 millioner album og singler, har ligget nummer 1 i mere end 35 lande, de har modtaget mere end 300 guld- og platin-plader, i 1997 udgjorde deres omsætning, hvad der svarede til 20 procent af Danmarks samlede baconeksport, og listen fortsætter... Men midt i arbejdet med album nummer tre gik den ikke længere. De tre danskere og den ene nordmand havde brændt lyset i begge ender, og batterierne var slidt op. Seks års benhårdt arbejde, der bragte dem kloden rundt seks gange, hvor de, ud over utallige tv- og diskoteksoptrædener, gav mere end 3500 interview. Magien var væk, Goodbye To The Circus, festen var slut.

Men efter syv år med andre projekter har de fire vandhunde igen spændt skiene på, og noget tyder på, at de fortsætter, hvor de slap. Skridt nummer et var Grøn Koncert i 2008, der, for første gang siden Aqua sidst medvirkede, kunne melde udsolgt, inden karavanen rejste landet rundt. Aqua er for tiden på festivalsturné, og første single, Back To The 80's, fra det nye Greatest Hits-album, er i skrivende stund strøget ind som nummer 1 på den danske download-hitliste, og i Norge ses tilsvarende tegn. GAFFA mødte kvartetten på pladeselskabets kontor, hvis vægge stadig er prydet af Aqua-awards og gigantiske plakater af samme.

Højt at flyve
Humøret er i top, og der skal også være plads til høj cigarføring, som Lene svarer på spørgsmålet om, hvorfor Aqua ankom til Jarlens (læs: Friis Mikkelsens) bryllup i helikopter, umiddelbart efter at være gået af scenen i Odense. - Der kom vi i vores jakkesæt og sad ved bordet præcis klokken 19, supplerer ægtemanden, Søren Rasted, med et stort smil. Og han har meget at grine af. Som de andre har han, efter eget udsagn, tjent penge nok på Aqua til et helt liv, han har haft international succes med Lazyboy-projektet, er prisvinder og hitlisteleverandør med duoen Hej Matematik og har arbejdet med alle fra Jon fra Popstars til Sort Sol og Bent Fabricius-Bjerre. Han er ikke den eneste, der har været i aktivitet siden de gyldne dage. René Dif har udgivet nogle solosingler, skrevet en selvbiografi, har medvirket i fem film og er gået ned med et barprojekt i det indre København. Lene udgav - uden den store succes - et soloalbum, senere er det blevet til to børn med Søren og en spirende skuespillerkarriere, først i Ole Bornedals makabre Fri Os Fra Det Onde og senest i produktionen af det norske svar på Flammen Og Citronen, Svik. Så er der Claus Norreen, kendt som den stille i bandet, der også er blevet far og har medvirket på en række af Søren Rasteds projekter. Nu er firkløveret så tilbage og denne gang ikke mindst på livescenen.

Og i modsætning til tidligere er det mere musikere end maskiner, der styrer begivenhederne nu, fortæller Søren.

- Vi har fået en kapelmester, Peter Dyring, som har sammensat bandet. Tidligere var Claus og jeg inde over alt, og vi gik efter at reproducere lyden fra pladerne. Det har vi ikke gjort denne gang. Det betyder, at mange af de irriterende off-beats på pladerne er skiftet ud, og i det hele taget er det samlede udtryk blevet væsentligt mere organisk.

Hvordan var det så at stå på en scene igen sammen efter så mange år?

- Vi var rigtigt nervøse, som små drenge. Når folk spiller gamle hits, kan det enten gå godt eller virkelig dårligt, fortæller Søren og René samstemmende.
Men frygten viste sig at være ubegrundet. Publikum labbede de gamle slagere i sig og flashede de gamle T-shirts fra 90'erne. Aqua kunne gå på vandet, succesen var hjemme.

Smells like team spirit
Efter den flyvende genforening og tre nye numre i skuffen, og en tilbagevenden til toppen af hitlisterne, er det vel på sin plads, at Aqua generhverver poppens verdensherredømme?!

- Først og fremmest er der ingen masterplan. Efter Grøn Koncert har vi gået og rodet lidt i studiet, og nu har vi så tre nye skud i bøssen, men vi får se, hvad der sker. Men det er klart, at vi kan et eller andet sammen, siger Søren.

- Lave hits, tilføjer Dif, hvilket får de store grin frem.

- Der sker et eller andet, når det er os fire sammen, fra musik, til interviews, til billeder. Vi er meget i sync, vi nyder det, og tager det meget afslappet. Det har også været noget helt specielt at opleve den store succes sammen. Det må føles meget anderledes, hvis man er solist som Britney eller Aguilera. Det, at vi har været fire, har også betydet, at vi hver især har turdet bryde personlige grænser. For eksempel ved et tidligt Grammy-show, hvor René kom iført kittel og Lene med stort opsat franskbrødshår. Vi har været sindssygt meget sammen, og er gået op og ned sammen. Det har til tider været frustrerende, men primært en fornøjelse, siger Søren.

Nu er I ikke sammen 24 timer i døgnet længere. Har det ændret jer personligt, og jeres indbyrdes forhold?

- Ja, for mig var det i sin tid vigtigt at komme ud af den Aqua-boble, som hele vores liv drejede omkring, og finde ud af, at jeg ikke kun var Aqua-Claus. Nu er vi vendt tilbage til det tætte venskab og sætter virkelig pris på hinanden og det vi har og har haft sammen, siger Claus.

Mange gendannelser bunder ikke mindst i økonomiske perspektiver. Er Aqua 08/09 en "cash cow", der skal supplere pensionen?

- Vi har tjent penge nok i sin tid og lider ikke af lommesmerter. Det er lysten og ikke pengene, der driver værket. Og på Grøn Koncert havde vi så store produktionsomkostninger, at der ikke var noget nævneværdigt tilbage til os, fortæller Søren.

Hi Ken
Hvor det som bekendt kan være svært at spå, især om fremtiden, kan man i bagklogskabens ulideligt klare lys - som byggematadoren Kurt Thorsens i sin tid udtrykte det - lettere vurdere det forgangne. I Aquas tilfælde er skæret dog langt fra ulideligt, men en succesfuld rejse fra anonyme diskoteksbesøg til global succes i den helt store skala. Hits blev leveret på samlebånd, om det så var om røde roser, glade piger og drenge, tegneseriehelte eller en slumrende doktor. En enkelt skæring står dog over dem alle, sangen om en smækker blondine med stilethæle - og hendes udkårne - i en lyserød verden. "Hi Barbie", og resten er historie. Verdenshittet (der stadig er i top 20 over de bedst solgte singler i Storbritannien nogensinde) danner fundamentet under kvartettens (og pladeselskabets) formue, men er også en kontroversiel skæring, der blev mødt af et svimlende sagsanlæg fra dukkekoncernen Mattel. De mente, at Aqua havde seksualiseret deres lille legetøjsfigur og i øvrigt ulovligt havde misbrugt koncernens varemærkebeskyttede guldfugl. Et nummer, der uløseligt er forbundet med fænomenet Aqua, og som kvartetten hverken kunne komme uden om i 1997 eller her i 2009.

- Nogle gange har jeg det rigtig godt med den, andre gange er det mindre fedt, men sidste år fik den en total revival i en ny version. Lene skal bare sige "Hi Ken", så går folk amok. Dybest set er jeg taknemmelig og stolt over den, for det var jo den sang, der gjorde det hele, ræsonnerer Søren.

- Det var jo et nummer, der blev kommenteret over hele verden, og det var mig, der blev associeret med dukken. For nogle et irritationsmoment, hvor andre elsker den, supplerer Lene.

Løgn, sex og studehandler
Hvad med sagsanlægget fra Mattel-koncernen, tog I det i stiv arm?

- Vi var i Korea, da vi fik at vide, at Mattel-koncernen havde sagsøgt Universal (Aquas pladeselskab, red.) for et beløb, der svarede til alt, hvad der var tjent på sangen. Jay Leno tog det op i sit show, det var på CNN. Det var helt uoverskueligt, at vi fire skandinaver var genstand for alt det postyr, husker Claus.

Mattel måtte som bekendt forlade arenaen med uforrettet sag, men ikke alle er enige om, at der kun var rent mel i posen

- Det er ikke noget, vi har talt om før, men jeg er overbevist om, at Universal indgik en eller anden handel med Mattel, siger Søren med rynker i panden.

Et udsagn, resten af bandet ikke uforbeholdent tilslutter sig.

- Nej, det tror jeg ikke, de gjorde, men det hele var meget slidsomt, mener Lene.

- Der var bare noget underligt over hele forløbet, der var ligesom noget, der ikke stemte, argumenter Søren tilbage.

- Det var i hvert fald pladeselskabet, de gik efter, og Universal vandt sagen, konkluderer René og fortsætter:

- Vi blev gode til at lyve eller fordreje en historie. Vi stod med blå øjne og gentog igen og igen, at sangen kun var en hyldest til Barbie og ikke havde nogen seksuelle undertoner overhovedet.

- Yeah right, tilføjer personificeringen af den omtalte dukke, Lene Nystrøm, med slet skjult ironi, mens René, eller Ken, tager over igen:

- Ja, hvad er sandhed egentlig? På et tidspunkt, da vi lavede 15-16 interviews om dagen og spillede om aftenen, var vi nødt til at fyre nogle hvide løgne af for at holde det ud. Engang på MTV havde vi forinden besluttet os for at lyve bevidst. Journalisten spurgte, hvor vi kendte hinanden fra. Vi sagde, at vi havde mødt hinanden i en svømmehal, hvor Lene sprang ud fra en vippe og stødte ind i Claus under vand, og sådan fortsatte vi, og den stakkels journalist blev helt forvirret, da intet passede med de oplysninger, hun havde fået forinden, smiler René, hvorefter Søren tager over og snører sækken:

- Hellere en sandhed med modifikationer, der giver en god historie, end kedelige svar per automatik. Vi er humor, det er det, det drejer sig om, og i øvrigt er musik en illusion.
Det er til gengæld et faktum, at Aqua én gang for alle satte Danmark på det musikalske verdenskort, og at de igen ser ud til at ride på en bølge af udsolgte koncerter og placeringer på toppen af hitlisterne. Aqua ser ud til at holde vand. Ingen bristede illusioner på den konto.


Aqua om Aqua:
Lene om René: - Han er ekstremt positivt menneske, der helhjertet går ind for det, han brænder for. Han er en meget rummelig person, en utrolig drivkraft, der har publikum i sin hule hånd og kan få dem til alt,

Lene om Claus: - Vi er meget ens, begge meget følsomme. Claus kan være ubeslutsom, det kan tage ham lang tid at komme frem til tingene. Han kan dog også være impulsiv, han er en rigtig god ven, god til at lytte, og god at tale med.

Lene om Søren: - Det er jo min mand, God damn it! Søren har en utrolig drivkraft. Han er 100 procent kreativ og kan vågne midt om natten og have en idé i hovedet. Så har han en fantastisk social evne, han elsker at gå til award shows, Roskilde Festival og så videre. Han er god til at skære igennem, han er et godt menneske.

Søren om Lene: - Hun er en fantastisk sangerinde, hvilket der er mange, som ikke ved. Nogle gange er det, som om at mænd kommer fra Mars, og kvinder kommer fra Venus. Hun kan komme med indskydelser, der får én til at tænke "what!"

Claus om Lene: - Hun kan noget på billeder og i videoer. Så er hun, menneskeligt set, meget bevidst. Hun er det kærlige bindeled, der giver én et kram, når man har brug for det.

René om Lene: - Der er pres på Lene, den ene hunløve blandt tre hanner. Som en rockerklub med én kvindelig præsident.

Søren om René: - Vi ligner hinanden meget lidt. René kan noget med en mikrofon og er ikke bange for noget, hvor jeg nok har et stærkere overjeg. Så har hans sociale gen været guld værd for os i forhold til at møde medier og branchefolk.

Søren om Claus: - Vi har kendt hinanden, siden vi var helt små, og vi kan både være virkelig gode og virkelig dårlige sammen. Han er den mest stille af os.

René om Søren: - Søren og Claus er et gudbenådet sangskriverpar som Björn og Benny (Læs: ABBA, red.). Jeg mener, at Søren er det måske største talent i Europa Han er en supergod kammerat, er kreativ og en fantastisk entertainer ("Holder du bryllupstalen nu?", kommenterer Søren).

René om Claus: Sammen med Søren en killer-duo. Han er meget perfektionistisk, og selv om han er stille, kan han godt pludselig give den gas med tøjvalg og andre kreative idéer ud over musikken.


Aqua-Lene ud af skyggen - om film og soloplader
- Efter den musikboble, vi havde befundet os i med Aqua, Aqua, Aqua, var det tid til at redefinere os selv.

Du kom med en soloplade ret kort tid efter. Den gik ikke så godt og var vel lidt af en maveplasker?

- Ja, det var ikke helhjertet, det gik slet ikke. Jeg blev signet til Polydor i Storbritannien, og det var meget ensomt i forhold til Aqua-familien, det var ikke en succes.

Var det en enlig svale, eller har du flere soloplader i maven?

- Det ved jeg ikke. Jeg vil kun gøre det igen, hvis jeg har 100 procent kontrol over hele processen.

Så har du til gengæld slået dig på filmen. Først i Ole Bornedals Fri Os Fra Det Onde (hvor Lene bliver udsat for gruppevoldtægt, red.) og snart i norske Svik.

- Jeg rejste til USA og gik på en skole derovre, fik mig en agent og gik til castings. Det var en skræmmende proces, hvor jeg skulle stå helt på egne ben. Jeg synes, at det var meget modigt af Ole Bornedal at vælge mig til rollen, da mit image i forvejen er sat i bås. Han har været fantastisk til at guide og støtte os førstegangsskuespillere. Det var helt trist, da filmen var færdigindspillet; det var, som om vi alle havde været på lejrskole sammen, ren symbiose.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA