x

Gossip - Med pige-punkbands som forbilleder

Gossip - Med pige-punkbands som forbilleder

Man skulle tro, at hun betragtede sin stemme som en gave, Beth Ditto, denne sangerinde, der af NME i 2006 blev kåret til den cooleste person i rock. Særligt når man hører, hvordan hun ubesværet og bramfrit lægger sin soulede, gospelinspirerede stemme til Gossips musik. Men er stemmen en gave, ville hun oprindeligt gerne bytte den.

- Jeg forsøgte at være en punksangerinde i starten. Det var det, jeg ville være, og jeg arbejdede virkelig hårdt for det. Og jeg ville være rigtig god til det, fortæller Beth Ditto ærligt og uddyber:

- Jeg ville være som en af de piger fra 70'ernes pige-punkbands. Jeg ville lyde som om, jeg havde en virkelig dyb stemme. Men min stemme var for stor til at være smuk og for smuk til at være punk. Så på den måde gav soulmusik bare mere mening. Sådan var det bare.

Hun sidder sammen med resten af Gossip, trommeslager Hannah Blilie og guitarist Nathan Howdeshell, og lounger i lænestole og sofaer. Stedet er American Hotel i Amsterdam, og det er dagen efter deres koncert på spillestedet Paradiso, hvor man kunne høre adskillige smagsprøver fra deres nye album, Music For Men.

Beth Ditto ville gerne have lydt som Kathleen Hanna. Den karismatiske feminine aktivist, der oprindeligt var forsangerinde for pigepunkgruppen Bikini Kill. Hun var propfyldt med attitude, men sammenligner man vokaler, synes det lettere absurd, at Beth Ditto har jagtet denne brumlende flade frontfigurstemme.

Næh, det giver snarere mening at tale om punkinspiration, hvis man skeler til bandets attitude og stil. Beth Ditto har effektivt skabt en "ja-jeg-er-overvægtig-og-lesbisk-og-hvad-så?-attitude" i medierne, og det i en så cool-stemplet grad, at hun flere gange har optrådt nøgen på bladcovere - heriblandt for det britiske musikmagasin NME. Ser man hende til koncert, er der også ofte tætsiddende dragter eller delvis nøgenhed på programmet. Den anden side af punkpaletten er den musikalske tilgang. Ifølge Nathan Howdeshell er beskrivelsen: "Soulstemme møder punkmusik" selve kernen i bandet.

Minimalistisk tilgang
Nathan: - Den minimalistiske tilgang var helt central. Vi spurgte altid os selv: Lyder det her stadig som Gossip? Og vi brugte meget tid på at pille elementer ud af musikken. Vi ville have et less is more-udtryk.

Hannah: - Ja, det skal være simpelt. Der må ikke være alt muligt på albummet, man ikke kan genskabe live. Det skal være muligt at spille hjertet i sangene live uden det helt store besvær.

Nathan Howdeshell uddyber om selve opbygningen af deres nyeste album, der er produceret af notoriske Rick Rubin (Run DMC, Metallica, Slayer et cetera):

- Vi er rigtig gode til at lade en idé få frit løb og straks få det optaget. Vi snakkede for eksempel om, hvordan Metallica arbejdede. De laver 300 takes på en guitargang, hvor vi kunne finde på at lave en basgang og sige: "perfekt", og arbejde videre herfra.

Beth: - Ja, det er totalt modsat af, hvordan folk tror, vi arbejder.

Men måske ikke så anderledes end visionen om, hvordan forbillederne arbejdede. Og man skal ikke grave længe for at finde frem til, hvem vi taler om.

Nathan: - Tag Huggy Bear (fra starthalvfemserne, red.) og Bikini Kill. Den måde, de spillede deres instrumenter på, var en helt ny lyd. På ethvert niveau. De burde blive anerkendt som en subkulturbevægelse og et vigtigt skridt i punkbevægelsen.

Beth: - Tænk på, hvor afgørende Riot Grrrl (feministisk punkbevægelse fra starthalvfemserne, red.) var. Det handlede ikke om at ændre den måde, folk opfattede dig på. Det handlede om at give de svage magt. Det handlede om, at piger kunne føle sig stærke sammen, siger hun og fortsætter:

- I mainstream-musikverdenen snakker folk ikke rigtigt om de her emner. Men det er en vigtig del af vores verden. Det var sådan, vi voksede op, og det var det, der inspirerede os til at gå i gang. Jeg tror ikke, punkrock havde appelleret til mig overhovedet, havde det ikke været for feminin punkrock.

Hører man Gossips endelige udtryk, fremtoner en skarpsleben, filtreret lyd, der på ingen måde skramler derudad. Men de grundlæggende punkstrukturer er tydelige.

Gossip spiller i Lille Vega i København 7. juli

Diskografi:
Music For Men
(Columbia / Sony Music, 2009)
Standing In The Way Of Control
(Kill Rock Stars, 2006 / V2 / Bonnier Amigo Music 2007)
Movement
(Kill Rock Stars / import, 2003)
That's Not What I Heard
(Kill Rock Stars / import, 2001)


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA