x

Top Fem: Twins Twins

Top Fem: Twins Twins

Twins Twins, eksiljyderne nu bosat i København, åbnede sidste søndag eftermiddag Roskilde Festivalens Pavillion Junior, campingscenen, som den også hedder - men som har langt større betydning, end navnet antyder.Med en koncert på Pavillion Jr. er man nemlig på forhånd sikret et betydeligt antal musikhungrende festivaltilskuere, samt naturligvis æren af at være blevet udvalgt blandt en snes upcoming nordiske bands.

Kvartetten har tidligere udgivet ep'en "Five Songs", samt en demo-udgivelse, som indeholdt Det Elektriske Barometer-singlen "San Sebastian". I weekenden blev deres endnu unavngivne debutalbum mastereret, så det kan udkomme i begyndelsen af oktober. Det er i øvrigt mikset af Aske Zidore fra Oh No Ono og udgives på det velrenomerede Morningside Records, mens giganten Live Nation booker for det unge band.

GAFFA mødte forsanger og tekstforfatter Theis Ørntoft på Roskilde Festival til en snak om referencer, bandromantik og Batman-film. Han er i øvrigt netop blevet færdig på forfatterskolen og udgiver egen digtsamling på Gyldendal til efteråret. Mellem linier er det tydeligt, at han nærer kærlighed til lyrik, ungdommens romantik og en tekstforfatter som Bob Dylan - med hvem hans vokal ofte er blevet sammenlignet med.

- Det har jeg hørt før ja. Havde jeg sunget decideret folk-musik, så ville jeg heller ikke synge sådan, men når nu musikken er en anden, så gør det mig ikke noget at lyde som ham, forklarer Theis Ørntoft.

Storladen alvor, ungdommelighed kækhed

Vil du ikke præsentere Twins Twins for publikum, hvem er I?

- Twins Twins startede egentligt med, at jeg lærte Aske fra Oh No Ono at kende, blev gode venner med ham og skulle indspille en demo sammen med ham. Jeg er fra Århus, men Suni, Dennis og Morten er fra Ålborg. Vi flyttede til København og blev enige om at skulle prøve at lave noget, og så spillede vi debutkoncert på Lille Vega et år efter. Det er den korte, forsimplede version, fortæller Theis Ørntoft.

 

I har en plade på vej. Hvad handler den om, hvad er visionen med Twins Twins?

- Vores plade kommer til oktober. Efter ep'en blev vi klar over, at vi havde en masse andre genrebehov i os end at spille melodisk guitarrock. Det er et mere komplekst udtryk, som både kan blive til mere alternative og mere simple numre end dem fra ep'en. Vi vil gerne lave et moderne alternativt popalbum - en krydsning mellem storladen alvor og ungdommelig kækhed, hvis man kan sige det. Vores fundament er en form for alternativ pop, hvor der er inkorporeret alt fra moderne kompositionselementer, hiphop og noget dance for eksempel.

Jeres numre spænder mellem forskellige genre, men hvis du skulle gå et skridt tilbage og forklare, hvordan I er endt lige netop, hvor I er nu?

- Grundstenene er den der storladne rock eller pop. Vi reagerer på det, vi laver. Jeg kan mærke, at det, jeg laver, lynhurtigt motiverer mig selv til at lave noget nyt. Hver gang man lavet et eller andet, så afsætter det altid et nyt begær - fordi det aldrig bliver helt, som man har drømt om. Definitionen på kreativ drivkraft er, at man aldrig bliver tilfreds. Hver gang man nedsætter et punkt, så kan man rette sig efter det og lave det næste om. En anden overskrift er, at vi blev bevidst om, at vi gerne ville lave et soundtrack til det ungdommelige liv - både med lys og mørke.

Hvem skriver musikken?

- Vi er alle sammen komponister. Jeg skriver teksterne.

Hvordan er det at spille på Roskilde, og hvad betyder det for Twins Twins?

- Roskilde-jobbet har været et koncentrationspunkt i vores liv, som vi har set hen imod i fire måneder. Vi har gået og ventet tre måneder, fra vi fik det at vide, til vi blev offentligtgjort som nogle af de sidste. Det er klart, at det går meget hurtigt, når man lige står på scenen i tre kvarter, men det var kæmpestort at spille foran 1000 tilskuere. Man kan også mærke, at man er kommet ind i en stor mediemaskine bare på det job.

Hvordan er det en maskine?

- Det er ikke hver dag, man bliver kontaktet af Politiken, GAFFA med flere. Og selvom et sted som Spot Festival har branchefolk og bookere på stedet, så tror jeg, det har større fremtidig pr-værdi at spille her end på Spot. Der er langt færre, der får chancen, og et større publikum for upcoming bands. Vi vil gerne have, at der sker mere end på ep'en, vise at vi sigter højere både kunstnerisk og kommercielt.

Lige til sidst. Hvorfor hedder I Twins Twins?

- Historien er ikke så meget længere, end at det havde en visuel - og en klangværdi. Vi har senere fundet ud af, at det så ikke var nemt at udtale for folk, der glemmer et s eller to. Vi ville have et navn, der kan huskes. Der er godt nok også en sang på vores kommende plade, som hedder "Brothers" - og har noget at gøre med bandromantikken, fællesskabsfølelsen, som man opdyrker i et band.

Top Fem: Twins Twins

Phoenix: Wolfgang Amadeus Phoenix (læs GAFFAs anmeldelse her)

Den nye plade med det franske band Phoenix. Jeg ved ikke, hvornår den udkom, måske i starten af juni. Det er et rimeligt perfekt soundtrack til det gode Roskilde-vejr. Det formår at ramme den bittersøde stemning, som man meget hurtigt kan komme til at få, når man tænker på en sommer eller en havefest. Sommerromantik.

Dirty Projectors: Bitte Orca (læs GAFFAs anmeldelse her)

Dirty Projectors' nye album er et spændende kryds mellem avantgarde og r&b, hvis man tænker på den måde at arrangere vokal på. Det er en form for overklassepop, har jeg forestillet mig, og det er lidt ærgerligt, at de ikke spiller på Roskilde i år.

Lars Skinnebach: Enhver Betydning Er Også En Mislyd

Lige nu læser jeg en digsamling af Lars Skinnebach. Hvis man ikke læser dansk poesi og i det hele taget tror, at digte handler om gamle dage, så skal man læse Lars Skinnebach. Den digtsamling viser, at digte også kan handle om moderne, ungdommelige og aggresive ting. Den handler om kritik af traditioner og sproget, af magtsprog og konstruktioner generelt. Han har en ret dekonstruktiv måde at skrive på.

Batman: The Dark Knight (seks stjerner)

Jeg har lige genset den nye Batman-film, som jeg synes helt vildt genial som mainstreamfilm. For det førte opfylder den alle mainstreamparametrene med plot og spænding, men karaktererne har et dybt psykologisk niveau, den gensidige afhængighed mellem Jokeren og Batman, som man ikke ser ret tit i Hollywood. Første gang jeg så den, synes jeg, den var lidt for postuleret, men anden gang lægger man mærke til dens behandling af filosofiske problemstillinger. Hvis jeg skulle anmelde den, ville jeg klart give den seks stjerner.

En sang fra det kommende Kissaway Trail-album.

Deres plade kommer først næste år, men jeg har haft mulighed for at høre et nyt nummer fra indspildningerne, og det er lovende. Deres første album syntes jeg meget længe var et fint firstjernet album, men jeg har hørt det virkeligt meget, og det er vokset endnu mere på mig siden. Jeg har fornemmelsen af, at jeg kan relatere til deres musik. Den nye, omtalte sang har noget ungdomsromantik, som de rammer, som ingen andre kan herhjemme. Det er et meget troværdigt band, og man har noget at glæde sig til for næste år.

 

Twins Twins spillede som årets første band på Roskilde Festival 2009. Deres debutalbum udkommer primo oktober.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA