x

Læserinterview - Gorillaz

Læserinterview - Gorillaz

I juni udkom dokumentarfilmen "Bananaz", der går bag facaden på tegneseriebandet, Gorillaz, der i øvrigt er skabt af Blur-forsanger Damon Albarn og Jamie Hewlett. I den forbindelse kunne I, kære læsere, stille spørgsmål til bandets bassist, Murdoc Nicalls. Svarene kommer her. Du kan også læse GAFFAs anmeldelse af filmen fra Berlinalen sidste år her.

Malene Staarup, Odense:

Hvad synes du om filmen, Bananaz?
Murdoc: - Oh… Christ! Jeg har sagt det utallige gange allerede. "Bananaz" er en gal og ekstremt kynisk fremstilling af sandheden bag Gorillaz. Vi er mig, 2D, Russell og Noddle. Et tegneserieband, okay? Den her film handler om menneskene, der åbenbart står bag min fantastiske eksistens. Det er pure opspind lige fra starten. Jeg erkender, at der er nogle ret geniale ting med i filmen - afsnittene med Gorillaz-musikerne på tour, indspilningerne med D12 og Ibrahim Ferrer, De La Soul, der griner deres røv i laser. Exceptionelt, meget underholdende. Men sandheden er, at Gorillaz er et tegneserieband, så hvorfor Ceri Levy forsøger at fremstille det som om, vi er opfundet af Damon Albarn og Jamie Hewlett overstiger min fantasi. Det er ligesom at hævde, at Stan Lee bare har fundet på Spider-Man ud af den blå luft. Man kan ikke bare gøre sådan. Jeg var født sådan her.

Bor du stadig i din Winnebago?
- Nej, ikke rigtigt. Jeg har aldrig boet dér alligevel. Jeg har bare brugt det som min knocking shop; et sted, hvor jeg kunne tage mine... hm... udvalgte venner med hen efter vores gigs. Men det er slut nu. I virkeligheden er jeg ikke engang hos Kong Studios mere. Stedet er ved at falde fra hinanden. Jeg tror, det skete lige efter videoen til "El Manana", den sidste single fra "Demon Days". Kong Studios og bandet, alting, er bare et hul.

Er du vild med Amy Winehouse?
- Hm. Det er svært at sige. Jeg mener, yeah, hvis jeg har været oppe hele natten, og tingene er begyndt at blive lidt tågede, så ville jeg ikke sige, at jeg var klar til et lille klem. Jeg er sikker på, hun føler det samme for en 43-årig tidl. speedfreak tegneseriefigur, satanistisk bassist... navnligt, sådan én som mig. Murdoc Nicalls.

Ines Grahovic, Odense:

Har alt jeres succes påvirket dig som person?
- Shut it, Sonny. Jeg har altid vidst bedst, og Gorillaz er min måde at vise det på. Ikke den anden vej rundt. Jeg kunne have gjort, hvad jeg ville. Hvad som helst. Hvis jeg havde lavet film, kunne jeg have gjort det bedre end Spielberg. Havde jeg malet, ville Picassos ting have lignet affald til sammenligning.

Jørgen Kudsk, Galten:

Barberer du dine ben, før du tager på stranden?
- Stranden? Hvad du ved om stranden? Nej, jeg barberer ikke mine ben. Jeg har en naturlig blød overflade. Anyway, jeg plejede at tage helikopteren til stranden, og selv da jeg gik med bukser, såeh... behårede ben er ikke et problem... jeg... jeg er ikke helt sikker på, hvor jeg vil hen med det her.

Troels Johansen, Hobro:

Er du stadig ond mod 2D?
- Nogle mennesker er bare genetisk bygget til at være offer. Han er et af dem. “Born to be punched”. Nu jeg tænker over det, har jeg faktisk overvejet at få det tatoveret på tværs af hans ansigt...

Hvilke roller spiller hver af jeg fire i processen, når I skriver jeres musik?
- Jeg kommer med en masse brilliante idéer, ting som ingen har tænkt på før. Så marcherer jeg rundt i studiet og råber af de andre, og alligevel render de rundt og spiller meningsløse ting. Indtil jeg bruger det, og tager æren for det. Se på det sidste album, "Demon Days"; Noodle skrev de fleste af sangene, men det var først, da jeg fortalte hende, hvordan de skulle lyde. Jeg kunne ikke selv skrive det på det tidspunkt, for jeg var i fængsel i Mexico. Men jeg havde skrevet dem, så var de bare endnu bedre. Ud over det... Så er det et rimeligt standard setup. Russell på trommer, 2D er forsanger, jeg spiller bas, og Noogle guitar. Det hele bliver ændret med det nye album. Det nye Gorillaz vil bryde musikalske standarder!

Hvad er dit personlige favoritnummer fra hele Gorillaz' karriere, og hvilket album?
- Hm. Lad os se. De er allesammen rigtigt gode, hvis man ser sådan på det. "Punk" fra det første album, "White Light" fra "Demon Days". Hm, hvad ellers. "Clint Eastwood" var vores gennembrudsnummer og gav nogle gode oplevelser. "Hong Kong" fra Warchild-albummet er nok min favorit. Jeg spillede kinesisk sitar på det nummer, og det gør det til at vildt godt track. Jeg ved, at der står, det var en kinesisk dame, som spillede, men det var opspind. Jeg gjorde det.

Er der et nyt album på vej?
- Jeg tror ikke, det er så stor en hemmelighed længere. Der er et nyt Gorillaz-album på vej, og det er fuldstændigt overlegent. Jeg har arbejdet på det længe nu; fløjet gæster ind til mit hemmelige skjulested. Der bliver ikke lækket noget på nettet denne gang. Det er en gigant af en plade. Vi har fået alt og alle til at være med. Det lyder bedre end "Thriller". Og som I ved, så solgte det en del eksemplarer, selvom det kun havde få gode numre. Ethvert nummer på vores nye plade er en thriller. "All Thriller, No Filler"... af Gorillaz. Det udkommer engang næste år i en million forskellige formater.

Jeg har læst et sted, at Jamie Hewlett blev træt af at tegne Gorillaz?
- Så burde han stoppe. Det er en mærkelig vane, som formentlig ville gøre ham blind i længden.

I det næste Gorillaz-projekt, bliver medlemmerne så ældre?
- Desværre kan man ikke omgøre tiden. Ifølge det faktum, at vores næste album vil udkomme cirka fem år efter vores seneste blockbuster fra 2005, så vil det være ret sikkert at forvente, at vi vil være cirka... fem år ældre af udseende. Vi er ældet, siden vi startede. Selvom jeg må indrømme, at jeg nok har båret alderen bedst. Det er ligesom med The Picture Of Dorian Gray. Der er sikkert et rynket, gammelt billede på et loft et sted, hvor jeg ser ældgammel ud, men her på Jorden... er jeg en gud.

Kan du fortælle lidt om Gorillaz-medlemmernes baggrund, og hvad der er sket med jer, siden I var unge?
- Yup, helt sikkert. Vi har lige lavet det for tre år siden i en stor memorandum kaldet "Rise Of The Ogre", som udkom på Penguin. Du burde tjekke det ud. Det er en fuldlængde autobiografi af mit fantastiske band. 300 sider af fuldfarvede genialiteter med historie så svulstige og korrupte, at det bogstaveligt talt drypper fra siderne.

Dér har de alt, hvad du nogensinde behøver at vide om Gorillaz, vores ungdom og mere. Vores aftaler med djævelen, Noodles opvækst i Japan som en del af en hemmelig ungdomsjunta, Russell Hobbs, der blev medium for sin døde ven Del, der til slut blev drevet bort af Manden Med Leen. Den har det hele. Hvordan vi startede, fik vores kontrakt og vores første gigs.

Den har endda billeder af dengang, jeg parkede en bil lige i 2D's ansigt og slog begge hans øjne ud. Han arbejde hos Uncle Norm's Keyboard Shop på det tidspunkt. Jeg kørte bare min bil gennem butiksvinduet, og så stjal jeg alt det gear, jeg ville, og startede bandet. Genialt! Anyway, læs "Rise Of The Ogre". Det hele står dér, fra vores fødsel til nu. Indtil videre er oplaget udsolgt, så det er nok nemmest at finde den på eBay.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA