x

Zizek Club: Alle er inviteret

Zizek Club: Alle er inviteret

Vi befinder os på Roskilde Festival søndag eftermiddag. Rygterne svirrer om regn, men himlen er ligeglad. I loungen mødes jeg med El G og MC Catar.sys fra Zizek Club. De ligger begge på langs, men kommer hurtigt på højkant og giver hånd.

Nogle øjeblikke senere sidder vi udenfor i den summende mængde. En medbragt harddisk-recorder og mikrofon hives frem i vores lille rundkreds. I det ikke så fjerne indtager Eagles Of Death Metal som tredjesidste act Orange Scene.

Til min ene side sidder El G, en nogle-og-30årige amerikaner i afslappet tøj, og Ved siden af ham MC Catar.sys, en ung latinamerikansk mand med viltert mørkt skæg, flydende bevægelser og stjerner i øjnene.

Zizek Club er det helt store i Buenos Aires for tiden. Hvorfor?

El G sidder gemt bag sine solbriller, men hans mund er ét stort smil, da han svarer:
-I stedet for at holde hiphop-aften, tekno-aften osv, blandet vi det hele sammen i Zizek Club. Og vi er den første club i Buenos Aires, som gør det. Zizek Club har latinamerikanske og argentiske rødder, så vi spiller ikke kun europæisk og amerikansk musik.

MC Catar.sys kaster et par afslappede håndtegn, og siger med tyk sydamerikansk accent: - Det er en blanding af meget forskelligt musik. Hiphop, dance, cumbia... Klubben er fyldt med intellektuelle og kunstnere, og der kommer mange turister.

Hvordan er det at starte et pladeselskab i disse download-tider?


El G:
- Vi får positiv respons ved vores liveshows, og det er hovedsagligt dér, pengene kommer fra. Der er ikke så mange penge i plader eller downloads mere. Vi er netop begyndt at arbejde sammen med et amerikansk pladeselskab ved navn National Records, og håber også at få lidt opmærksomhed ad den vej. Vi fokuserer ikke så meget på pengene lige nu, vi prøver bare at vokse.

ZZK består af 7 kunstnere. Vi klarer det hele: Laver plader, musikvideoer, coverdesign, mikser lyden, alting. I Argentina er der ikke så mange eksisterende institutioner at spille bolden op ad, så det meste foregår i vores egne lokaler. Det er ikke altid så ligetil, fordi spillestederne ofte er styret af den lidt rigide argentinske regering, eller også af store selskaber. Så vi kan godt lide at turnere og prøve noget nyt. Tingene er meget forskellige fra land til land. Vi signer folk, som har noget nyt og friskt. Vi ser fremad.

Ikke nødvendigvis dansemusik
Hvad adskiller ZZK fra en almindelig danceclub?


El G:
-ZZK er ikke nødvendigvis dansemusik. Det fungerer lige så godt til at slappe af, eller som rejse-musik, fx når man kører i bil. ZZKs optræden på festivalen var den sande club-oplevelse. Der blev lagt blødt ud, og derefter lagt i ovnen til en fest, som også blev dokumenteret i festivalavisen.

- Det er en international scene. På vores første compilation var der ét amerikansk act, og resten var argentinske. Året efter var der blandet en franskmand, en chilener, en fra Montreal, en fra Holland, og en fra Brooklyn ind i det hele. På ét år. Hvis vi minder om noget europæisk, er det måske den tyske Señor Coconut, men med en masse latin-amerikanske beats og moderne teknologi. Men vi går ikke efter halspulsåren for at få folk ud på dansegulvet, som fx ofte er tilfældet i en technoclub, forklarer El G med et skævt smil.

Det siges, at vi skandinaver ikke kan danse. Vi har to moves.

(Latter) Naw man, you guys can dance, siger El G med overbevisning. I danser måske lidt langsommere, men man kan se, at nogle har danset salsa. Vi spillede også i Malmö sidste år, og der gik publikum også amok, ligesom de gjorde her på festivalen. Folkene bag Roskilde Festival måtte have hørt om os, siden de inviterede os. Crowden var intens. Det rykkede i folk. Vores mand Douster spillede i København i maj måned, på KB18, og det rykkede også.

Et par dage før festivalen læste jeg i en avis, at politiet ville være ekstra opmærksomme op til koncerten med Trentemøller her på Roskilde Festival, fordi man forventede, at der ville være mange stoffer i omløb. Har ZZK en officiel holdning til stoffer?

MC Catar.sys smider hænderne i vejret, og siger på sin glade, stenede dialekt:
- Lad være med at blive afhængig af noget som helst. Gør hvad du vil, gør hvad der er bedst for dig.

El G:
- I ZZK er vi mere afslappede end fx dance-miljøet. Der lugter mere grønt i klubben...

MC udbryder:
- Fauna er til svampefolket...!

El G:
- Det handler mere om det musikalske trip end noget andet.

-----


MC Catar.sys om Fauna:

- Vi arbejder på pc'er, laver vores egne beats og loops, synger raggamuffin, spiller cumbia, dancehall, techo, trance, og holder det enkelt, med to mics. Vi er inspireret af den peruvianske indianskultur, med alt fra peyote til shamaske fjer. Vi har masser af energi, vi mangler bare et par dansere på scenen! MC: Vi har udgivet vores første plade på ZZK, og derefter åbnede den ene dør sig efter den anden. 

Ordforklaring:
Cumbia: Original betydning: "Festlighed". Musik, som opstod i 1500-tallet blandt afrikanske slaver i spansk kontrolleret Columbia. Med tiden blev musikken og rytmen påvirket af de indfødte amerikanske indianere, og senere igen blev især percussion og fløjter implementeret. Moderne cumbia lyder som en latinamerikansk version af dancehall / drum'n'bass, med afstikkere i utallige retninger.

ZZK: Pladeselskab, kunstnerkollektiv og club, etableret i Bueno Aires i marts 2008. Har pt. udgivet 7 albums, deriblandt flere compilations. Besøget på Roskilde Festival er en del af ZZKs femte turné.

Slavoj Žižek: Nulevende moderne slovensk filosof og marxist. Har kommentereret på alt fra krigen i Irak til David Lynch, og er i udvalgte kredse kendt og kritiseret for at opdatere sine egne teorier med jævne mellemrum. Zizek Club er opkaldt efter ham, selvom navnet "ZZK" ofte bruges for at adskille club fra filosof.

El G: Amerikaner, dj og med-grundlægger af Zizek Club i Buenos Aires. Slog sig ned i byen for 5 år siden, og begyndte fodarbejdet med at bygge en klub op.

MC Catar.sys: Argentiner og MC i duoen Fauna, som er signet med ZZK. Faunas debutalbum var ZZKs anden udgivelse.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA