x

Eagle-Eye Cherry

Eagle-Eye Cherry

Billede: Anton Corbijn

Til dem af jer, det ikke vidste det i forvejen, så hedder Eagle-Eye Cherry rent faktisk Eagle-Eye Cherry. Der ligger ikke nogle smarte pladeselskabstanker bag det navn. Men det virker altså lidt besynderligt at ringe til et nummer, høre telefonen blive taget af en fyr og spørge ham lettere forvirret "Er det Eagle-Eye?".
– Yup, det er mig, siger stemmen og begynder at grine.

Laurbærrene
Eagle-Eye Cherry sidder hjemme hos sig selv i Stockholm og taler i telefon. Han er klar med et nyt album, "Sub Rosa", og GAFFA ringer for at høre, hvordan det går.
– Det går faktisk rigtig godt. Albummet er klar, og turnéen er planlagt. Min promoter gik lidt amok, da han skrev World Tour i presse-meddelelsen, men den er go’ nok. Vi skal ret mange forskellige steder hen i verden.

Og det er en tur, Eagle-Eye kender ret godt. Siden han i ’98 kravlede til tops på alverdens hitlister med nummeret "Save Tonight", har de fleste folk verden over vidst, hvem den krølhårede søn af jazzlegenden Don Cherry var.
– Jeg er aldrig rigtig holdt op med at være overrasket over "Save Tonight" ... altså at den blev SÅ stor. Men samtidig er jeg aldrig holdt op med at være taknemmelig. Det ene nummer har betydet frihed for mig, på flere planer. Ikke bare på det økonomiske, men også kreativt.

Kreativt? Lagde det ikke et pres på dig? Følte du ikke, at du skulle finde på noget, der fik mindst lige så meget succes?
– Nej, faktisk ikke, for da jeg begyndte at skrive nye numre, fandt jeg ud af, at jeg var videre. Forstår du, hvad jeg mener? Jeg var et helt nyt sted i mit liv, end da jeg skrev "Save Tonight". Så det var helt naturligt.

Det gode og det onde
Eagle-Eye lyder frisk og glad. Vi spørger lidt om lyden på hans nye album og beder ham beskrive hans nye album.
– Old-school … Ha, ha, ha. Nej, seriøst, jeg føler mig bare gammel, når jeg fortæller, at det er singer-songwriter-musik. Det er stadig rock, som de fleste kender den, men størstedelen af verdenen kender kun min ene side: den glade, radio-venlige Eagle-Eye. Det er kun dem, der har lyttet til mine album, der ved, at jeg har en mørkere side, og den kommer stadig til udtryk her og der.

Eagle-Eye ser sig selv som en ret ærlig musiker. Han skriver, hvad han tænker og synger det nøjagtigt, som han har lyst til, uden al for megen indblanding fra pladeselskab eller andre nysgerrige parter.
– Bare det at nogle folk forventer, at jeg skal lave et radio-hit, f. eks. mit pladeselskab, kan få mig til at lave noget, der absolut ikke duer i radioen. Det er fandeme så idiotisk at høre radio i dag. Folk, der lytter til det, bliver dummere og dummere, fordi de ikke bliver udfordret, og musikerne fedter mere og mere for lytterne, fordi de ikke får lov at udfordre dem…
Eagle-Eye tager en pause og griner lidt.
– Som du nok kan høre, er jeg ikke så glad for radio i øjeblikket.

Er det din onde side, der vifter med flaget?
– Nej, egentlig så har jeg det sådan, fordi jeg føler, at ALLE, måske undtagen lytterne, forsøger at styre, hvad det er jeg skal lave. "Gu’ skal I ej bestemme noget! Jeg laver det, jeg har lyst til!". Sagt ganske enkelt, så har jeg lavet et nyt album, fordi det bare skulle ud. Der lå en masse ting og boblede inde i mig, så nu måtte jeg ud med det i musikken.

Cosby og Neneh
Eagle-Eye lever et relativt normalt liv i forhold til, hvordan hans yngre dage var. Tilbage i 80’erne var han skuespiller i New York og spillede med i et par afsnit af The Cosby Show. Det var måske ikke helt tilfældigt, eftersom Bill Cosby er stor jazzfanatiker.
– Jeg spillede ham-din-datter-absolut-ikke-skal-på-date-med. Jeg havde rasta-hår og var i det hele taget lidt af en rod at se på. Og så havde jeg mødt Mr. Cosby til flere af min fars koncerter. Det var nogle ret sjove år.

Hvad laver din søster Neneh i øjeblikket?
– Hun laver stadig fantastisk musik, og jeg har prøvet at overtale hende, men hun har ikke rigtig lyst til at gå videre med det. Lige nu maler hun hus og kører i højeste gear i familiebilen, hvis du ved, hvad jeg mener. Og hvis jeg skal være helt ærlig … så håber jeg ikke, hun tager på tour foreløbig, for så kunne jeg ikke være barnepige, he, he.

Eagle-Eyes nye album "Sub Rosa" er udsendt


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA