x

Spinal Tap - Tilbage fra de døde

Spinal Tap - Tilbage fra de døde

Hvis du ikke kender Spinal Tap, så ved du ikke en skid om rigtig rock. Derek Smalls, Nigel Tufnel og David St. Hubbins er efter en årrække i glemslen vendt tilbage for at generobre titlen som The Loudest Band In The WorldTM

- Jeg ved ikke, hvor jeg er, lyder det med forvirring i stemmen fra Nigel Tufnel. Spørgsmålet om, hvor den aldrende guitarvirtuos befinder sig, burde ellers være enkelt nok at svare på, men ikke for Tufnel. Jeg kan se mennesker og træer, hvis jeg kigger ud af vinduet, forsætter han og må dermed udelukke dele af Grønland og Afrika.

- Jeg er bare blevet anbragt i det her rum og bedt om at ringe dig op, forklarer Tufnel, der på mirakuløs vis har trykket det rigtige telefonnummer.

Årsagen til det forestående interview er, at Tufnel og resten af det legendariske rockband Spinal Tap i år kan fejre 25 års jubilæum for dokumentarfilmen "This Is Spinal Tap". Et lidt besynderligt jubilæum at fejre for Tufnel, David St. Hubbins (sang og guitar) og Derek Smalls (bas), da de stadig bærer nag til instruktøren Marty DiBergis lettere hånlige fremstilling af bandet.

- Det er en latterlig og ondskabsfuld film. Alle folk er uheldige, men man laver ikke en film om folk, der kommer til at tage to forskellige sko på eller glemmer deres nøgler, forklarer en tydeligvis frustreret Tufnel. Han hentyder til filmens mange scener, hvor DiBergi bevidst har valgt at udstille bandet, så de fremstår som en flok meget uheldige amatører, der for eksempel hverken kan finde vej til scenen, få deres omfattende scenografi til at makke ret eller holde på deres trommeslagere, der har det med at dø på stribe på mystisk vis (dødstallet er over 30.) Da filmen, der regnes af mange som en af de sjoveste og skarpeste dokumentarer over livet på turné, stadig er en torn i øjet på bandet, har de klogeligt valgt at lade musikken tale. Og derfor er bandet samtidig aktuelle med deres første album i en årrække. "Back From The Dead" er titlen, og det indeholder nyindspillede versioner af en lang række af bandets største hits samt en stak spritnye sange og en dvd med kommentarspor til samtlige numre.

Vi er rigtig mange, der er glade for, at I har fundet sammen igen, men mange bands gendannes jo bare, fordi de mangler penge. Hvad skal du bruge pengene til?
- Så du går ud fra, at vi kommer til at tjene penge på det her?

En smule, ja.
- Der tror jeg, du kommer til at tage fejl. Vi spiller, fordi vi godt kan lide at spille, vi får ikke særlig mange penge for det.

Hvis I står og mangler penge, så kunne I sagsøge Coldplay for plagiat, det er meget moderne for tiden, og alle deres sange lyder jo som dit stykke klassisk musik, "Lick My Love Pump".

- Har du sagsøgt ham?

Nej, men jeg har så heller aldrig skrevet en sang.
- Jeg synes, at du skulle starte, og så sagsøge dem, og så fortælle mig, hvordan det gik. Jeg har i øvrigt ikke fået skrevet "Lick My Love Pump" færdig, så det bliver nok lidt svært at hævde, at jeg kom først. "Lick My Love Pump" er mit Sixtinske Kapel.

Jeres nye album hedder "Back From The Dead", har du nogensinde haft en nærdødsoplevelse?
- Hele mit liv har været en nærdødsoplevelse, i hvert fald kreativt.

Digitalt versus analogt snyd
Hvordan vil du sige, at musikindustrien har ændret sig, siden I startede ud helt tilbage i 1964?
- Den har ændret sig meget. Der findes ikke længere en pladeindustri. De få folk, der er tilbage, overlever ved at snyde os på en ny måde. Nu snyder de os digitalt i stedet for analogt. Det er den eneste forskel.

Med denne gendannelse følger også en One Night Only World Tour, hvor I spiller i Wembley Arena (den 30. juni, og trods turnenavnet også til Glastonbury-festivalen, red). Hvad synes du om bands som The Rolling Stones, der spiller over 40 koncerter, hver gang de laver et nyt album?
- Jeg ved ikke, hvorfor de gør det, det må du spørge dem om. Jeg kan overhovedet ikke sætte mig ind i at skulle spille så mange koncerter, så måske skulle du ringe til dem.

Måske har de mere at skulle bevise end jer?
- Jeg kender dem faktisk ikke, så det kan godt være det. Altså, jeg har hørt navnet før, men ring til dem og spørg, hvad det er, de så gerne vil bevise med alle deres koncerter.

Jeg ringer til dem med det samme, vi to er færdige med at snakke.
- Fint, og ring så til mig bagefter og fortæl, hvad de svarede, for jeg vil gerne vide det. Eller ikke i bogstaveligste forstand, men lidt.

Det er ingen hemmelighed, at der tit har været interne problemer i Spinal Tap, og at I er gået i opløsning et utal af gange. Hvad var årsagen, sidste gang det skete?

- Det er som regel den samme grund. David og jeg er tit uenige omkring musikken, og så bliver vi uvenner og opløser bandet. Men vi bliver altid gode venner igen og finder sammen.

Hvad irriterer dig mest ved de to andre?
- Der er ikke rigtigt noget, der irriterer mig. Og dog, for Derek ser sig selv som en rigtig god fodboldspiller, men han kan overhovedet ikke spille. Jeg mener, han kan slet, slet ikke spille fodbold. Han tror, at han er god nok til at spille for Manchester United eller Real Madrid, men han kan knap nok finde ud af at få en bold til at trille.

Det er meget populært for bands at sælge deres musik til tv-reklamer. Er der produkter, I ikke vil reklamere for?
- American Express har faktisk lavet en reklame, hvor de brugte vores sang "Give Me Some Money". Men jeg ville ikke bryde mig om tanken om at reklamere for de dér små ting, man stikker ned i toilettet for at gøre dem rene.

Toiletbørster?
- Ja, toiletbørster kunne jeg ikke tænke mig at reklamere for. Jeg kunne heller ikke tænke mig at høre vores musik i en reklame for et firma, der sælger kister.  

Miniatureheste og Martin Lawrence

Når du ikke spiller musik, så opfinder du ting, ikke sandt? (Nigel har blandt andet opfundet det sammenklappelige glas, red.)
- Det har jeg gjort. Men for det meste arbejder jeg med miniatureheste.

Det er rigtigt, ja, hvordan går det med det?
- De er stadig meget små. Jeg giver dem en masse mad, men de vokser ikke. Jeg prøver også på at finde meget, meget små mennesker, som jeg kan træne op som jockeys. Men det er svært at finde en mand, der kun er 60 centimeter høj.

Nej, det lyder ikke nemt.
- De er rigtigt gode til at gemme sig. Hvor bor du?

Danmark.
- Jeg har hørt, at der i de skandinaviske lande, og her taler jeg ikke specifikt om Danmark, findes meget små mennesker. Er det sandt?

Jeg troede, vi var kendt for at være ret høje.
- Så har jeg sikkert fået forkerte oplysninger. Men nu, du siger det: jeg kender godt til de robuste vikingetyper, og I har også nogle høje, flotte kvinder.

Netop. Hvad ved du ellers om Danmark?
- Jeg havde engang en veninde fra Danmark, Ingrid hed hun, og hun viste mig en masse billeder af Danmark. Det er alt, hvad jeg ved. Og så har jeg en gang mellemlandet i Københavns Lufthavn. Men folk, der har tilbragt længere tid dér, kan sikkert fortælle en masse godt om landet, det kan jeg ikke.

Hvis der en dag skulle laves en seriøs film om Spinal Tap, en Hollywood-film, hvem skulle så spille dig?
- Åh, det var nemt spørgsmål, Martin Lawrence. Jeg tror, han ville være perfekt i rollen. Jeg har i øvrigt kun tid til et enkelt spørgsmål til.

Så må det være, om du har et godt råd til unge danske musikere?
- Selvfølgelig har jeg det. Det er meget vigtigt at holde sine fingre i form, for hvis ens fingre er stive, så kan man ikke spille guitar eller holde på en blyant og skrive tekster. Så man skal vrikke med sine fingre hver dag og gerne så tit som muligt.

Spinal Tap på nettet:

Nigel Tufnel interviewes af National Geographic om Stonehenge 


Nyt interview med hele bandet:


Spinal Tap genopstår for 117 gang, i dette tilfælde til Live Earth-arrangementet, hvor de joines på scenen af medlemmer af Metallica, Foo Fighters og Beastie Boys til en ekstra bastung udgave af Big Bottom


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA