x

Mixtape: Junkyard Productions

Mixtape: Junkyard Productions

Den danske sekstet, som slet ikke minder om Ålborg, hvor Junkyard Productions er baseret, men på mange måder lyder mere i retning af deres jamaicanske musikalske aner. I 2006 kom deres debut "My Yard Is A Junkyard", mens deres nye plade udkom i juni og fik følgende ord med på vejen af GAFFAs anmelder, Henrik Bæk:

"Hvor lyden på forgængeren var lidt mere forudsigelig og kantet, eksperimenterer teamet på den nye Colour Me en anelse mere og tager dermed lytteren med på en ny rejse, hvor musikalske genrer som old-school jamaicansk dub møder engelsk dubstep/steppers tilsat et strejf af dancehall og soulfuld jazz."

Vi har bedt bandet sende os et Mixtape og fik i den forbindelse lejlighed til at stille et par spørgsmål til Rasmus Allin og Anders Thykier. Du kan i øvrigt læse om den nye plade i GAFFA.dk-interviewet her.

GAFFA: Hvem er Junkyard? Hvordan har I mødtes? Hvad er det fælles musikalske udgangspunkt?

Junkyard: - De fleste af os kender hinanden fra musikmiljøet i Aalborg, hvor det hele startede, da Rasmus Allin grundlagde Junkyard i 2002 sammen med to andre musikere. Dog i en lidt anden konstallation. Det blev til nogle udskiftninger og en ambition om at udbygge det til endnu mere et liveband. Rasmus og Jabu kendte allerede hinanden fra reggae-miljøet 10 år tidligere i Århus, og mødtes igen, da de startede på indspilningerne til "Sister Let Him Go". Skjødt og Dennis blev hurtigt fast makkerpar, da de allerede spillede hiphop sammen, og Ena blev det nye kvindelige modspil til Jabu på vokalsiden, da "My Yard Is A Junkyard" blev lavet færdigt. Efterfølgende kom Thykier med som det sidste faste medlem af dubfamilien.

Hvad handler jeres nye album "Colour Me" om?

- "Colour Me" handler musikalsk om at tage Junkyard-universet i endnu mere ekstreme retninger end på debuten. Indholdsmæssigt er teksterne en skarp politisk eller samfundsmæssig kommentar (for eksempel numre som "All Dressed Up" og "Cooya"). De udtrykker historier fra vores hverdag og det samfund, vi lever i.

I har arbejdet med internationale navne som Mykal Rose og All Saints. Hvordan er de aftaler kommet på plads?

- Rasmus var i London og co-write to sange med Shazney Lewis fra All Saints i forbindelse med deres comebackalbum "Studio 1" i 2006. Alene titlen (Studio 1 var det førende label på Jamaica gennem 70erne, ofte kaldet Jamaicas Motown) viser deres ønske om at lave noget med autentisk reggae-præg, og her kunne de altså bruge Junkyardlyden. Aftalen kom i stand gennem Greg Kurstin (producer for Lily Allen, Pink med flere), der producerede "Studio 1". Han fik det første Junkyard-album i hænderne ved lidt af et lykketræf gennem en ven af Playgrounds skandinaviske chef. Efterfølgende lavede vi et remix af All Saints-singlen "Rocksteady".

- "Mr Collie"-remixet med Mykal Rose blev arrangeret gennem Pharfar, der skrev nummeret med Mykal Rose. Rasmus arbejder sammen med Pharfar i Food Palace Music, så et Junkyard-remix lå lige til højrebenet. Desuden har vi en fantastisk manager i Frankrig, der virkelig elsker det, vi laver. Han har skaffet nogle fantastiske gigs i Frankrig. Blandt andet opvarmning for Horace Andy og festivalen Telerama Dubfestival, med blandt andet Jah Shaka og Mykal Rose. Det har været nogle fantastiske koncerter for os, hvor publikum har været helt på bølgelænde med vores musik.

Hvad er missionen og fremtiden for dubfamilien?

- Vi arbejder hårdt på at få vores plader ud på det franske marked. Især fordi reggae- og dub-scenen er meget større dernede end herhjemme. Men også fordi vi har haft nogle fantastisk oplevelser, når vi har spillet der. I første omgang står den på en stribe koncerter i Danmark, og vi ser rigtig meget frem til Raggapack i Silkeborg her i august.

Mixtape: The Junkyard Colours

Junkyard Productions har lavet et farverigt Mixtape, som løber gennem dubbens historie. En opskrift med ingredienser som dub, hiphop-beats og rocksteady, som samles i deres anden plade.

Bob Marley: Hypocrites (1966)
Bob Marley fra før hans internationale gennembrud. 1966 var året, hvor rocksteady-genren kulminerede på Jamaica. Hvor vores første album "My Yard Is a Junkyard" primært var inspireret af dub, er "Colour Me" meget inspireret af rocksteady, hvor melodi og sangskrivning er i fokus.

Lee Scratch Perry: The Dub Organizer (1973)
Den ene af de store dub-mestre. Tracket er fra albummet "Blackboard Jungle Dub" der var et af de første dub-albums. Det udkom oprindeligt på Jamaica i et oplag på 300 eksemplarer. Tjek de næsten abstrakt forvrængede og phasede horn. Dette lydbillede er en af grundpillerne i Junkyards univers.

Augustus Pablo/King Tubby: Son Of Jah Dub (1981)
Den anden af dubbens stormestre; King Tubby. Så kan det ikke gøres meget tungere! Bas og trommer lægger et dybt meditativt groove, der gøres komplet af en klagende guitar og noget spacy percussion, der lyder, som når man trækker en trommestik hen over en radiator...

The Roots, Dice Raw & Peedi Peedi: Get Busy (2008)
The Roots laver de sygeste beats, så er den ikke meget længere. Så er inspirationerne på plads. Put de søde rockstaedy-melodier (Hypocrites), den beskidte dub-lyd (The Dub Organize, Son Of Jah Dub) og head-bobbing hiphop-beats (Get Busy) i foodprocessoren, og du har den ret, der hedder "Colour Me".

Roots Manuva: Witness Dub (2002)
Ringen sluttes. En UK-rapper med jamaicansk baggrund i et dubremix. Vi har haft grineren over en sjov oplevelse, da vi spillede til et Radio Nova Show i paris. Da Roots Manuva var på besøg og spillede live, fik Smith startet sit show med at sige til publikum: "Woow, you look beautiful... I thought you would be more ugly!" Way to go, Mr. Smith, haha.

"Colour Me" udkom den 16. juni.

Junkyard Productions er:
Rasmus Allin: samples, beats, dub, guitar, keys, melodica
Christian Skjødt: trommer
Ena Egelund: vokal
Pops Jabu: vokal
Dennis O. Nielsen: bas
Anders Thykier: percussion


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA