x

Mixtape: Spejderrobot

Mixtape: Spejderrobot

Spejderrobot, alias produceren Mikael Elkjær, finder man alle vegne, siden han udgav sin anmelderroste debut, "Falder Baglæns Ind I Igår", som GAFFA kvitterede med fem stjerner med ordene: "Falder Baglæns Ind I Igår er en fremragende debut, som cementerer, at laptop-electronicaen igen er inde i et betydningsfuldt opsving – og SpejderRobot har helt klart førertrøjen på."

Nu er Mikael Elkjær ikke blot aktuel på den danske electronica-opsamling, "Elektronisk Tirsdag", som udkom i mandags, men også sammen med trommeslageren og komponisten Emil De Waal, et af de bedste danske bud på en nutidig avantgardmusiker, som primært bevæger sig inden for jazz. De udgiver sammen "Emildewaal+Spejderrobot" til den 24. august, og som lidt af en kuriositet er de 300 cd-covers og 100 vinylcovers blevet malet af de kunstnere selv, De Waal og Elkjær, der har trampet rundt på de i alt 400 unikke covers med maling under fodsålerne.

På "Elektronisk Tirsdag"-kompileringen er Spejderrobots bidrag nummeret "Statsborger", og på sit Mixtape til GAFFA tilføjer Spejderrobot også et politisk præludium.

Spejderrobot: Avantgarde-mixtape

I en uge, hvor Pia K har meldt sig på banen i kulturdebatten, peger jeg på en række numre, der er at betragte som musikalsk grundforskning. Stiller du en dåse lort i solen længe nok, eksploderer den. Lort gøder jorden. Op af jorden kommer de smukkeste blomster - forstår du, Pia?

Numrene findes i mange tilfælde på diverse compilations, der kan findes på bibliotekerne (der hvor Klaus Rifbjerg oser ondt ud fra hylderne). Søg eksempelvis på avantgarde, elektro-akustisk musik eller konkret musik.

Louis & Bebe Barron: Forbidden Planet OST (1956)

Ægteparret Barrons musik til sci-fi-filmen "Forbidden Planet" fra 1956 nærmest bobler af elektroniske mærkværdigheder og circuit bending. Filmen er i øvrigt glimrende!

Karl Heinz Stockhausen: Gesang der Junglinge (1956)

Et stærkt urovækkende værk, der blander elektroniske klange med vokalsamples. Alene det at redigere og sammensplejse de mange samples er en præstation ud over det sædvanlige. Stykket tog Stockhausen to år at færdiggøre.

Else Marie Pade: Syv Cirkler (1959)

Min kærlighed til - og respekt for - Else Marie Pade er endeløs. Intet mindre. "Syv Cirkler" er efter min smag et af hendes bedste værker. Jeg har intet at tilføje - kun respekt.

Steve Reich: Pendulum Music (1968)

Jeg er meget fascineret af dette nummer. Selvom ideen bag værket - to mikrofoner ophængt og svingende frem og tilbage foran to højttalere - er ganske ligefrem,  er der noget stærkt hypnotisk over de stadige forskydninger mellem de to feedback kilder. Pendulum Music er også indspillet af Sonic Youth (1999).

Brian Eno: Discreet Music (1975)

Et fantastisk nummer, der kun langsomt folder sig ud. Det er lavet med relative beskedne midler i Enos hjem i London. Selv fortæller Eno, at han gik til og fra telefonen, snakkede med venner og lavede snacks, mens det cirka 30 minutter lange nummer rullede ind på spolebåndoptageren.

Spejderrobot på MySpace. Emil de Waal+ Spejderrobot udkommer 24. august.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA