x

Kongelig skovtur på årets Raggapak

Kongelig skovtur på årets Raggapak

Det var fjerde år i træk, at arrangørerne kunne byde velkommen til årets Raggapak, Silkeborg Reggae Festival og selvom festivalen ikke i år kunne byde på det store solskin, så var det alligevel den mest vellykkede festival til dato. I år havde man udvidet tilskuerantallet til 1.500 besøgende, hvilket er en fordobling i forhold til sidste år, og stemningen var god og afslappet. Mange besøgene var nye på festivalen, men var blevet lokket til af de skønne omgivelser, den suveræne stemning og det alsidige musikprogram med såvel internationale som hjemlige reggaekunstnere på programmet, hvilket efterhånden er blevet festivalens kendetegn. I år havde man udvidet aktiviteterne til det nye Flirkus-telt, hvor der stort set blev spillet reggae 24 timer i døgnet med størstedelen af den hjemlige sound system-hær bag pladespillerne. Der var i år sørget for ekstra gratis postevand på pladsen, bedre badeforhold og ekstra toiletter og spisesteder med spændende mad fra blandt andet Afrika og Caribien. Børnene blev underholdt med gøglere, tryllekunstnere og duoen Trolle & Tormod, der med deres show søndag eftermiddag henvendt til børn og andre barnlige sjæle altid er en stor oplevelse værd.

Royalt besøg
Selveste King Jammy aka Lloyd James med følge tog pusten fra alt og alle ved et hæsblæsende show lørdag nat, hvor han mere end fyldte festivalens dancehall telt med to timers reggae sound system "down memory lane".

Med sig i Silkeborg havde han dronningemoderen i skikkelse af fru James, der ud over at være gift med den nu 62 årige producer og reggaelegende også fungerer som ægtefællens bookingagent og manager. Deres ældste "prins", sønnen John John, der er en af Jammys fire succesrige producersønner, var med på turen og overraskende kunne Jammy berette, at "prinsen" snart skulle giftes med "prinsessen", der i dette tilfælde er synonym med dancehall-dronningen Lady Saw, som var fulgt med den kommende svigerfamilie til Silkeborg.

Dubplates ad libitum
Det kongelige show bød på noget så usædvanligt som en Bob Marley-dubplate på nummeret "Long Time", der i denne specielle udgave indspillet til ære for King Jammy lød: "Long time, Jammy's killing sound bwoyz". Og det er lige præcis, hvad Jammy har gjort siden 1970'erne og op gennem 1980'erne, hvor han i 1985 revolutionerede reggaemusikken og udgav den første computer-rytme nogensinde kaldet "Sleng Teng", der samtidig banede vej for den dancehall reggae, vi kender i dag. Selvfølgelig bød kongen på et vaskeægte Sleng Teng Extravaganza-show, der med tonerne af Johnny Osbournes udødelige killer tune "Buddy Bye" fik teltet til at koge over af begejstring. Showet var spækket med utallige sjældne dubplates og det var et scoop for arrangørerne at få Jammy med følge til Danmark.

Svingende Saw

Før Jammy indtog dancehall-teltet, optrådte den kommende svigerdatter Lady Saw (billedet) på festivalens store scene og bød desværre på en noget svingende præstation. Selvom danske Riddim Force Band efter bedste evne forsøgte at backe Saw, så var det en svær opgave, da bandet kun tre dage før festivalen havde fået Saws endelige trackliste og ikke forud havde haft mulighed for at øve med den rutinerede dancehall-stjerne. Det kunne høres, og enkelte numre måtte tages om, og til sidst blev cd-afspilleren sat til at levere det musikalske backdrop for en ellers veloplagt og storsmilende Saw. Synd for Riddim Force, men et almindeligt anerkendt problem for de navne, der rejser uden eget band. Der skal dog lyde et stort BIG UP til bandet for deres trods alt fine præstation, og numre som "Sycamore Tree" på den glade "Joyride"-riddim sad lige i skabet.

Mukupa på deltid    
Lørdag eftermiddag stod Mukupa på scenen, og der var blandt publikum store forventninger til den dansk-afrikanske sangerinde, der for nylig udsendte det anmelderroste album "Dreamer". Desværre fik hun for lidt spilletid, da hun skulle dele showet med to andre sangerinder, og efterfølgende var folk skuffede. Vi kan blot håbe på, at talentfulde Mukupa næste år får sit eget show uden andres indblanding. Det fortjener både hun og hendes publikum.

For dem, der er interesserede i yderligere oplevelser og stemningsbilleder, så vil hjemmesiden www.raggapak.dk snart bugne af billeder fra årets reggaefest i skoven.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA