x

Støttekoncert med sjæl

Støttekoncert med sjæl

Allerede klokken 17 er Rådhuspladsen stuvende fuld af mennesker som sjældent set før. Fremmødet består af en blandet skare: de obligatoriske pantsamlere, sovende småbørn på forældrenes ryg, gymnasieelever med dåseøl og pensionister med banneret "Bedsteforældre for asyl".

Anledningen er støttekoncerten Humanitært Ophold Nu for de 282 afviste irakere, der natten til fredag under dramatiske omstændigheder blev deporteret fra Brorsons Kirken, hvor de i månedsvis havde holdt til. Derfor besluttede Kirkeasyl at stable en støttekoncert på benene, der ifølge Anne Rehder, som er frivillig i foreningen, havde til formål at vise, at der findes et mere anstændigt og medmenneskeligt Danmark. Det musikalske fremmøde, lige fra gamle kendinge som Lars H.U.G., Sebastian og Niels Hausgaard til nyere, fremadstormende musikere som The William Blakes og Negash Ali, viste også med al tydelighed, at ønsket om et andet Danmark lever i bedste velgående på musikscenen.

Denne eftermiddag er det både et humant, empatisk og solbeskinnet Danmark, som viser sig. Selvom publikum står meget tæt, er der ingen sure miner, når en forbipasserende maser sig igennem. Og det er næsten som om, at de dansksprogede tekster fra både Rasmus Nøhr, Szhirley og Nikolaj Nørlunds tekster brænder ekstra godt igennem denne eftermiddag, hvor der ellers er mange, som langtfra er stolte af vores land.

Karl Bille og Jonathan Spang er arrangementets konferencierer, og på hver deres måde gør de arbejdet godt. Bille lægger ud med en selvkomponeret og meget personlig sang om sine bekendte i Sandholmlejren, mens Spang vinder med sin underholdende og improviserende stil, der dog aldrig går så meget op i spas og løjer, at man glemmer den alvorlige årsag til, at vi er samlet denne dag.

Hele arrangementet er iværksat af frivillige, og det gælder selvfølgelig også, at alle musikerne stiller frivilligt op. Ifølge Anne Rehder fra Kirkeasyl henvendte mange af kunstnerne sig selv til foreningen med ønske om at bidrage til koncerten, og koncertprogrammet voksede også konstant siden offentliggørelsen mandag. En af de mange gæster, som dog ikke var annonceret, var Lucy Love, som ifølge Waqas fra Outlandish var blevet ringet op, to timer før hun stod på scenen.

Naturligvis bliver det til flere spydige, politiske kommentarer fra musikerne. Men på intet tidspunkt kammer det over og helt underholdende er det faktisk, når Mikael Simpson improviserer sin politiske modstand ind i sange som "Jeg Kan Se Det, At Du Ved Det" og "Inden Du Falder I Søvn". Musikernes kommentarer får også ekstra relevans, da Outlandish fortæller om deres mikser, der kommer fra Irak og tidligere var i fare for at blive sendt tilbage.

Arrangementets formål er ifølge Anne Rehder en fælles god oplevelse, som viser, at der findes en anden politisk løsning end den, som er fremlagt. Dette formål må siges at være opfyldt på fornem vis, for hvor er det dejligt, at københavnere i alle aldre og segmenter kan samles om et fælles budskab.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA