x

Boganmeldelse: Poul Martin Bonde: Smuk

Boganmeldelse: Poul Martin Bonde: Smuk

Næste år afvikles Skanderborg Festival – eller Danmarks Smukkeste Festival, som den retteligt hedder – nr. 25, og som en optakt til jubilæet har festivalen netop udsendt bogen "Smuk" med historier fra hele festivalens historie. (Ja, 25-års-jubilæet kommer så først i 2005). Til formålet har Poul Martin Bonde researchet i festivalens omfattende arkiver og interviewet stribevis af folk, der har været involveret i festivalen gennem tiden.

Resultatet er blevet en ganske underholdende historie om, hvad der har rørt sig på og bag scenerne og på pladsen. Som de fleste andre festivaler startede Skanderborg ganske beskedent, her med nogle unge sen-hippie-ildsjæle, som tilbage i 1980, i pauserne mellem indtag af rød fluesvamp og lignende fandt på at lave en festival på den gamle friluftsscene i Skanderborg skov. Og så gik det ellers støt og roligt frem til i dag, hvor festivalen – oven på Midtfyns’ tilskuertilbagegang de sidste par år – er Danmarks næststørste.

Poul Martin Bonde har besøgt festivalen hvert år siden 1984 og har siden sidste år haft titel af "Walthers (festivalens maskot, red.) officielle spindoktor", så det ligger i kortene, at det ikke er nogen særlig kritisk gennemgang af festivalen, han foretager. Bonde forfalder dog heldigvis ikke til det rene skønmaleri, når han f.eks. gennemgår den megen (ofte berettigede) kritik, musikprogrammet gennem tiden har fået for at være for bagstræberisk, og kritik af, at den oprindelige hygge-ånd er ved at forsvinde i takt med festivalens vokseværk. Og så er den nu forhenværende stagemanager Jes Busks ærlige beskrivelse af sit eget eskalerende narkomisbrug og følgende total-nedtur ligefrem gribende. Unægtelig en anden side af festivallivet, end man normalt hører om i medierne.

Alt i alt en ganske interessant bog, og skal man dryppe lidt malurt i bægeret må det være, at beskrivelsen af musikken gennem årene er ret kortfattet og mest består af ikke særligt sigende anmeldercitater, og så kunne det være rart med kilder på de mange spøjse anekdoter, der er drysset rundt om i bogen – også selvom anonymiteten ifølge Bonde er med vilje, for at vise, at festivalen er et kollektiv og ikke bare enkeltpersoner. Men citaterne pirrer altså nysgerrigheden. Og så er det lidt underligt, at året 2003 beskrives med en alfabetisk gennemgang "A-Å", modsat de øvrige år. Det skaber et lidt rodet præg. Min største anke er dog forsidebilledet, hvor festivalens kendte Walther-logo er springer frem fra en velopretholdt kavalergang. Det giver et mildt sagt drengerøvsagtigt indtryk, som om festivalen insisterer på at bevare det bodega-folkelige image, den har hos mange. Men den er da andet og mere end det – og så er der vel også kvinder – eller for den sags skyld bøsser – i målgruppen.

Der er enkelte småfejl. Mike Oldfields søster Sally, som gæstede festivalen i 1984, var altså ikke hende, der sang på hans "Moonlight Shadow" (det gjorde derimod Maggie Reilly), og den langskæggede bassist på billedet s. 176 hedder Hugo Rasmussen og ikke Hugo Andersen. Og så er det lidt irriterende, at Bonde konsekvent bruger accent (´) i stedet for apostrof (') Men indrømmmet, der i småtingsafdelingen.

"Smuk" er i stort, næsten kvadratisk format, sikkert inspireret af Erik Jensens "På Roskilde"-festivalbog fra tidligere på året og gennemillustreret med masser af såvel flotte som spøjse billeder fra alle årene, både officielle og mere private, samt optryk af forskellige adminstrative papirer.

Alt i alt kommer "Smuk" ganske godt rundt om den festival, der med rette kan kalde sig Danmarks smukkeste, og den får omgående undertegnede, her i det mørke efterår, til at drømme mig væk til lune sensommmeraftener blandt bøgetræerne i Skanderborg.

Poul Martin Bonde: "Smuk", Walthers Forlag, 288 sider, vejl. pris kr. 298,-. Er udkommet.

Køb bogen i GAFFAs webshop.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA