x

The xx klar til at indtage Danmark

The xx klar til at indtage Danmark

Torsdag den 3. september giver den unge og meget roste London-gruppe The xx sin første koncert i Danmark, på VoxHall i Århus sammen med landsmændene i Micachu & The Shapes. Også GAFFAs anmelder Kristian Bach Petersen har været glad for gruppen, der blander post-punk med elektronika med både mandlige og kvindelige vokaler og både dansable og eftertænksomme over- og undertoner. GAFFA fangede sanger og guitarist Romy Madley Croft for at tjekke formkurven.

Hvad kan vi forvente af jeres koncert i Danmark?

– Kom selv og se. Men vi har indøvet et par covernumre for nylig, så de kommer nok. Og forvent et band med masser af energi.

Hvad forventer I selv af koncerten - det er jo jeres første i Danmark?

- Vi glæder os meget til at spille i Danmark. Jeg var på Roskilde Festival, da jeg var 16 år, og det var fantastisk.

I skal spille sammen med Micachu & The Shapes. Hvad siger I til det?

- Fedt. De er fremragende, vi har varmet op for dem, og de har remixet vores nummer "Basic Space".

I skal medvirke ved koncertrækken 2012, med bands, som arrangørerne tror er blevet kæmpestore om tre år. Tror I, I er det?

- Det ved man aldrig. Bare vi eksisterer til den tid, og vi kan leve af at spille musik, er vi glade.

Dualismer i musikken
Jeres musik er blandt andet kendetegnet ved både kvindelige og mandlige leadvokaler. Hvorfor denne vekslen mellem vokalerne?

- Sådan her det altid været, siden vi blev dannet. Både Oliver (Sim, sanger og bassist, red.) og jeg kan godt lide at synge, så sådan har det været siden begyndelsen.

Jeres musik er præget af både elementer fra post-punken - for eksempel The Cure - og elektronika og r&b. Hvorfor denne blanding?

- Vi fire medlemmer har en meget blandet og eklektisk smag, og vores musik er et resultat af alle vores inspirationskilder. Men vi bryder os ikke om én genre. Men ja, vi kan lide alt fra The Cure til Aaliyah.

Jeres musik er dansabel, men samtidig aner man en melankolsk undertone...

- Ja, vi kan godt lide, at der er en dobbelthed i musikken. Enten mellem musikken og teksten, for eksempel med en glad melodi til en trist tekst eller omvendt, eller mellem forskellige elementer i musikken.

I har selv produceret jeres debutalbum "xx", selvom I er ganske unge, omkring de 20. Det er da ret frisk gjort...

- Ja, det er nu mest Jamie (Smith, programmør, red.), der har produceret. Han elsker den type arbejde.

I har udgivet en coverversion af Womack & Womacks "Teardrops". Hvorfor lige den sang?

- Det var en sang, vi spillede allerede for to år siden for sjov i øvelokalet, som en lille joke, der dog fungerede overraskende godt. Vi har dog ikke taget sangen med på vores album, for dér vil vi godt nøjes med vore egne numre.

I har fået ret begejstrede anmeldelser i England. Hvad siger I til det? Er I glade, eller er I bange for, at der nu opstår et for stort forventningspres, og at I bliver slagtede, når jeres anden plade kommer?

- Vi er skam meget stolte og glade, for det var ikke noget, vi havde regnet med. Vores venner og vores pladeselskab har godt nok rost os, men de er jo ikke helt upartiske. Og når vi skal lave vores andet album, kan vi nok godt lave noget ordentligt til den tid.

Ingen trommer
Tilbage til jeres koncert. Der er noget med, at I ikke har en trommeslager med live?

- Nej, vi har jo ikke nogen trommeslager med i bandet. Jamie kan godt spille trommer, men han foretrækker programmerede trommer, og det fungerer også udmærket live.

Har I egentlig nogle ritualer, inden I går på scenen?

- Vi plejer at give hinanden et gruppekram, inden vi går på scenen, men ellers ikke noget.

Hvad står der på vores forplejningsliste?

- Ikke noget særligt, men hvis vi kan få en Jack Daniel's, er vi glade.

Hvad hører I i turbussen?

- Vi har lige fået en blandet cd fra en af vore amerikanske fans med en masse god elektronika, dubstep og disko. Ellers er det mest Jamie, der bestemmer, og så er det mest eksperimenterende hiphop. Flying Lotus for eksempel.

Køb billetter til koncerten på VoxHall via GAFFA Live

Læs GAFFAs begejstrede anmeldelse af The xx's nyligt udgivne debutalbum "xx".

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA