x

Crunchy Frog fylder 15 og fejer sig selv

Crunchy Frog fylder 15 og fejer sig selv

Det danske pladeselskab Crunchy Frog har siden grundlæggelsen i 1994 blandt andet stået bag udgivelser med The Raveonettes, Junior Senior, Superheroes, PowerSolo, epo-555, Sterling, Beta Satan samt pladen Utah med bandet Thau, der var selskabets første udgivelse. Nu fejrer selskabet deres 15 år med udgivelser med en fest 5. september på spillestedet Under Vand i Ørestaden, en fest, der blandt andet byder på debutkoncert med Crunchy Frogs nyeste navn Lars & The Hands Of Light, afskedskoncert med epo-555, en koncert med First Floor Power genforenet med deres tidligere sangerinde Jenny Wilson (billedet) samt optrædener med 18th Dye, Beta Satan featuring Asbjørn Auring Grimm, PowerSolo versus Kim And The Cinders, Snake & Jet's Amazing Bullit Band samt The Tremolo Beer Gut. Samtidig udgiver selskabet dobbelt-cd'en Saluting The Crunchy Frog-a-logue med coverversioner af Crunchy Frog-sange fremført af kunstnere som The Broken Beats, Choir Of Young Believers og Figurines.

GAFFA fangede Crunchy Frogs direktør Jesper "Yebo" Reginal for at høre, hvad han selv synes er selskabets vigtigste bidrag til musikscenen gennem dets første 15 år.
- Jeg tror, at vores konsekvente satsen på originale og ofte umiddelbart "smalle" eller "udanske" artister, som lægger sig uden for mainstream, og som tør tro på sig selv og sin egen vision, kan have været en inspiration. Dette kombineret med satsning på marginalpublikummet i udlandet i stedet for at ramme bredt herhjemme, fortæller Jesper Reginal og fortsætter: - På forskellige niveauer har det vist sig, at bands lige fra PowerSolo til Junior Senior, fra Superheroes til Raveonettes og fra The Tremolo Beer Gut til epo-555 har kunnet finde et større publikum uden for Danmark - og dette uden at give køb på kunstnerisk integritet eller sælge ud på nogen måde.

Jesper Reginal tilføjer: - Jeg synes faktisk, at der post-Superheroes har indfundet sig en større selvsikkerhed og tro på sig selv i den danske indierock og -pop, som ikke rigtigt var der før. "Dansk" har altid været synonymt med en middelmådig, udvandet, utidig version af engelske eller amerikanske trends, når man taler musik - og sådan er det bestemt ikke længere. Jeg siger ikke, at dette udelukkende er vores fortjeneste, men jeg synes, vi har været med til at nære og forstærke den udvikling.

Hvorfor har I valgt at fejre udgivelsen med blandt andet en cd med coverversioner af Crunchy-sange, lavet af kunstnere, som ikke er på Crunchy?
– Da vi fyldte 10 år, lavede vi en fed compilation, "A Sonic Leap", hvor vi havde 3 sange med fra hvert band vi havde udgivet: et "hit", vores egen  favorit samt et hemmeligt eller uudgivet nummer. Da vi nu skulle fejre 15 år, så sad vi til tirsdagsmødet på kontoret og tækte: skal vi nu lave  det samme igen - bare kun for de mellemliggende 5 år ... eller for alle 15, med de gengangere, der så ville være? Vi fandt ud af, at det ville være sjovere at gøre noget helt andet. Og lige nu sprudler den danske musikscene med masser af fine bands, hvoraf mange i et parallelt univers - hvor der var mere retfærdighed til, og vi dermed havde mange flere penge og mere tid - kunne have være udgivet af os. Men nu har vi uretfærdigvis kun haft tid og penge og svineheld til at gafle de allerfedeste bands. Denne udgivelse giver os lejligheden til også at arbejde med alle de næstfedeste bands - haha. Og fede er de.

– Vi, ejerne af Crunchy Frog og alle, der arbejder på kontoret - bød alle ind med bands, som vi syntes var gode, og kom faktisk op med en liste på omkring 70 artister. Det er sgu lidt af en cadeau til dansk musik. Når 10 picky motherfuckers som os kan enes om, at så mange bands "ikke" er totalt nederen, så må de gøre noget rigtigt. Derefter stemte vi alle på, hvilke bands vi syntes var mest værdige, og vi gik så frem fra toppen af listen. Vi nåede ikke at kontakte mere end 30-35, før vi havde nok materiale til en dobbelt-cd. Så der er altså en masse rigtigt fine bands, som vi aldrig nåede til at invitere. Der var simpelthen super opbakning fra stort set alle artister. Enkelte kunne ikke eller laver ikke covers af princip - men selv afslagene var smukke, haha. Det tager vi jo som en kæmpe hyldest til vores artister og de sange, som vi har haft æren af at udsende.

Og det er jo i virkeligheden dét, der er meningen med en sådan udgivelse. Crunchy Frog hylder sammen med cremen af dansk musik - sådan som vi definerer cremen - de sprøde artister på "Saluting the Crunchy Frog-a-logue". I øvrigt går overskuddet fra pladen ubeskåret til Røde Kors - så det er ikke engang noget, vi bliver rige af. Så selv dem, der inderligt hader vores label, bør
købe pladen og støtte den gode sag.

I begyndelsen af de nye årtusinde udgav I Raveonettes og Junior Senior, som blev internationale succeser. Siden har I mistet 
Raveonettes til Sony Music (siden har de udgivet på A:larm og senest Universal Music, red.), og Junior Senior er gået i opløsning. Har I mistet evnen til at finde eller skabe internationale succeser, eller er der nye på vej - og i givet fald 
hvilke?


– Vi solgte faktisk Raveonettes' kontrakt til Sony, uden for Danmark, så det var ikke ligefrem sådan, at vi mistede dem. Men som sagt har vi altid satset på at finde bands, som vi finder originale. Nogle gange bliver kompromisløse bands dømt til en tilværelse uden for mainstreamen, og nogle gange rammer de noget i tidsånden, som giver dem mulighed for at nå ud til endnu flere mennesker. Dette skete big time for Junior Senior og også i høj grad for Raveonettes. Et band som Superheroes var på
sin vis lidt forud for deres tid. Har du lagt mærke til, hvor mange bands der siden har lydt hen ad sådan, som de gjorde på "Igloo"?

- Faktisk har mange af vores bands international succes, selvom der måske ikke ligefrem bliver skrevet milionkontrakter eller der ryddes forsider på danske musikblade. PowerSolo udsender plader i store dele af verden og turnerer til stadighed og lever af det. The Tremolo Beer Gut er, i al beskedenhed, et virkeligt anerkendt band på verdensplan inden for sin - indrømmet - snævre genre. Snake and Jet's Amazing Bullit Band modtager hyldest fra anmeldere, radiostationer og blogs over hele verden, og er lige for tiden på vej til Kina. Således findes der jo succeser på forskellige niveauer. Personligt har vi det sådan, at vi altid signer bands, som vi virkeligt tror på, og jeg er stolt over at sige, at der ikke er nogen af vores signinger, jeg har fortrudt - også selvom vi tabte penge på dem. Faktisk taber vi penge på de fleste af dem. Og det er pengene værd!

- Af de nyere ting så synes jeg især, at Beta Satan har et enormt potentiale, og så barsler vi snart med Lars and The Hands of Lights debutalbum. Førstesinglen "Me Me Me" vidner om et meget højt niveau på den skive, må jeg sige. Det bliver virkeligt interessant at få den smidt af sted i efteråret. Vi går som sædvanligt og lurer på et par andre gode kort, som vi dog ikke kan offentliggøre lige nu. Der er sgu lagt i ovnen til de næste 15 år, skulle jeg mene.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA