x

Rufus Wainwright: Opera er min religion

Rufus Wainwright: Opera er min religion

Rufus Wainwright er aktuel med live-dvd'en "Milwaukee At Last", der også kommer på cd. Indholdet er en koncertoptagelse fra The Pabst Theater i Malwaukee, Wisconsin, 27. august 2007 på Wainwrights "Release The Stars"-turné. GAFFA har fået en snak med den flamboyante sanger og sangskriver om de nye udgivelse, og hvad Rufus ellers har gang i for tiden.

Hvorfor har du valgt at udsende en dvd fra lige netop dén koncert på din 2007-turné?
- Egentlig var det meningen, at dvd'en skulle være kommet lidt tidligere, så den kunne holde liv i min karriere, mens jeg sad og skrev på min opera "Prima Donna", men alle tidsplaner skrider jo i denne her branche, så den kommer først nu, efter at min opera har fået premiere, griner Wainwright og fortsætter:

- Når det lige blev den koncert, der blev optaget, skyldes det, at den blev optaget i et fantastisk tysk teater, midt i USA. Og så er det et fremragende band, jeg havde med: Guitaristein Gerry Leonard, som har spillet med David Bowie, og trommeslageren Matt Johnson, der har spillet med Jeff Buckley. Og så er instruktøren Albert Maysles (blandt andet kendt for Rolling Stones-dokumentaren "Gimme Shelter" fra 1970, red.) fantastisk.

Der er 24 numre med på dvd'en, men kun 11 på cd'en, og de 9 stammer fra "Release The Stars"-albummet. Hvorfor?
- Jeg kan godt lide korte albums - relativt korte i hvert fald (cd'en varer 55 minutter, red.) - og så er det også lidt meningen, at cd'en skal fungere som appetitvækker til dvd'en. Halvdelen af numrene fra koncerten stammer jo også fra "Release The Stars", men når det lige er de numre, der er kommet med på cd'en, så er det, fordi det er mine favoritnumre.

Koncertversionerne af dine sange minder meget om albumudgaverne. Du er ikke typen, der improviserer live?
- Jeg er ikke helt enig, der er da visse ændringer af liveudgaverne i forhold til albumversionerne. Men nej, jeg improviserer aldrig live. Ikke under sangene. Dér er jeg en old-school performer, der holder mig til det, vi har indøvet. Men jeg improviserer så meget mellem numrene, når jeg fortæller jokes og den slags.

Opera er det største
Du nævnte din opera, "Prima Donna". Hvorfor har du skrevet en opera?
- Opera er min religion. Jeg hører opera konstant og har altid gjort det, så meget, at det nogle gange driver mine venner til vanvid. Jeg tror faktisk, opera har reddet mit liv, så nu vil jeg betale min gæld til operaen tilbage, men det er nu ikke noget, jeg vil tvinge andre til at lytte til. Men jeg synes, at opera er den højeste kunstform, i hvert fald i den vestlige verdens kunst. Den samler det hele: Musik, teater, dans, scenografi, billedkunst.

Hvorfor er teksten på fransk?
- Dels foregår handlingen i Paris, dels har jeg et problem med engelsksproget opera. Mange engelsksprogede operaer mangler noget romantik. Men jeg elsker fransk opera, eksempelvis af komponister som Ravel, Poulenc og Messiaen. Jeg synes også, den franske opera er åben for nytænkning. Tysk og italiensk opera er ligesom så perfekt, som den kan blive - Wagner og Verdi for eksempel. Min opera har i øvrigt fået fremragende anmeldelser i Frankrig. Le Monde elskede den, understreger Wainwright og undlader at kommentere, at operaen ellers har fået noget blandede anmeldelser.

Kan du fortælle lidt om handlingen?
- Operaen handler om en dag i en aldrende operasangerindes liv, den dag hun skal give sin store comeback-koncert. Hun bliver forført af en journalist, og så ... ja, så må man se operaen for at finde ud af, hvad der sker. Den havde premiere i Manchester i juli, og der kommer en dvd-udgave på et tidspunkt, og den bliver sat op i London til april. Og jeg snakker også med folk i Frankrig om at sætte den op dér.

Hvad med Danmark?
- Ja, måske. I har jo en fantastisk opera. Jeg har jo spillet der - både i den gamle og den nye opera.

Ja, du har spillet meget i Danmark i det hele taget - syv gange på de sidste fire år. Har du et særligt forhold til Danmark?
- Ja, Danmark er jo et eventyrland, H.C. Andersens land, og jeg eeelsker eventyr, svarer Rufus Wainwright med eftertryk.

Er du på vej til at forlade popmusikken til fordel for den klassiske musik?
- Nej, jeg kan mærke, at jeg stadig har nogle popplader i mig, men det kan godt være, at jeg på et tidspunkt - når jeg er i 40'erne - får lyst til at skrive en kæmpeopera, noget i stil med "Aida" eller "Nibelungens Ring", og så vil det arbejde nok kræve mig fuldt og helt.

Hvornår kommer dit næste popalbum?
- Forhåbentlig næste år. Mit næste album bliver et soloalbum med kun mig og klaver. Jeg går i gang med at arbejde på det her i efteråret, og så kommer det forhåbentlig engang næste år. Og derefter vil jeg lave en pompøs popplade.

Jeg har lige et sidste spørgsmål: Har du nogle øgenavne, som din kæreste eller din familie kalder dig?
- Jeg er af og til blevet kaldt Rough House, men Rufus er i sig selv så mærkværdigt et navn, at jeg ikke behøver øgenavne, griner Wainwright.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA